Wall Street Journal yazdı: First Citizens başarısız bankalar koleksiyonunu genişletiyor

Silikon Vadisi Bankası'nı satın alan First Citizens, 2008 krizinde de birçok zor durumdaki bankayı almasıyla tanınıyor. Analistlere göre First Citizens, bu hamleleriyle gelişmeye devam eden harika bir aile bankası

Başarısız bankaları satın alma geçmişi olan ve hızla büyüyen First Citizens, Silikon Vadisi Bankası'nı satın alarak şimdiye kadarki en büyük mücadelesini veriyor. First Citizens şirketinin SVB'nin varlıklarının büyük bir kısmını satın alması, tarihinin büyük bir bölümünde tek bir aile tarafından kontrol edilen ve çoğunlukla Kuzey Carolina'da faaliyet gösteren 125 yıllık kredi kuruluşunun büyüklüğünü ikiye katlayacak. Üç yıl önce 42 milyar dolar varlığa sahip olan Raleigh merkezli banka, SVB anlaşmasından sonra 219 milyar dolara sahip olacak. 

Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), SVB'den 40 milyar dolardan fazla mevduatın çekilmesinin ardından 10 Mart'ta teknoloji sektörü odaklı bankaya el koydu. First Citizens da banka için FDIC tarafından düzenlenen açık artırmayı kazandı. First Citizens, SVB'nin asıl işi olan teknoloji bankacılığı ile tanınmıyor, ancak genel merkezi bölgesel bir teknoloji bölgesinin merkezinde yer alıyor. Banka son yıllarda özellikle ticari bankacılık alanında hızla büyüdü. SVB'nin satın alınması, bankaya Kaliforniya'da önemli bir bankacılık varlığı ve Kuzeydoğu'da bir varlık yönetimi işi kazandıracak.

CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Frank Holding Jr. Pazartesi sabahı analistlerle yaptığı görüşmede, "Kuzey Carolina'nın kendi yenilikçi merkezini yıllarca destekleyerek geliştirdiğimiz uzmanlık ve deneyime dayanarak Silikon Vadisi'ndeki girişim ve teknoloji alanlarına yayılmakta büyük umut görüyoruz" dedi. 

FDIC Başkanı Martin Gruenberg'in Salı günkü kongre duruşması için hazırladığı ifadeye göre First Citizens, SVB'nin tamamı ya da bir kısmı için 27 teklif veren 18 istekli arasından kazanan taraf oldu. Açık artırma süreci, teklifleri değerlendirmek için zaman kazanmak amacıyla uzatıldı. First Citizens, SVB'nin 56.5 milyar dolarlık mevduatının yanı sıra 72 milyar dolarlık kredisini 16.5 milyar dolarlık bir indirimle devraldı. FDIC, First Citizens'ın zararlarını ya da SVB'nin ticari kredilerindeki potansiyel kazançlarını paylaşmayı kabul etti.

"Harika bir iş çıkardılar"

Keefe, Bruyette & Woods'da hisse senedi araştırma analisti olan Brady Gailey, "Bu, zamanımızın en iyi banka satın almalarından biri. Herkes köşesine çekilmişken fırsatçı davranarak harika bir iş çıkardılar" dedi.  First Citizens'ın A Sınıfı hisseleri Pazartesi günü yüzde 54 yükseldi. Zarar paylaşım anlaşmasının yanı sıra FDIC, anlaşmanın finansmanına beş yıllık 35 milyar dolarlık bir kredi ile yardımcı olacak. Kurum ayrıca potansiyel mevduat kaçışını karşılamaya yardımcı olmak için 70 milyar dolarlık bir kredi limiti sağlıyor.

Genel olarak FDIC, SVB'nin başarısızlığının, denetlediği federal sigorta fonuna yaklaşık 20 milyar dolara ya da bankanın başarısızlıktan önceki varlıklarının kabaca yüzde 10'una mal olacağını tahmin ediyor. FDIC'nin bu paranın bir kısmını, First Citizens'ın hisse fiyatının belirli bir miktarda yükselmesi halinde 500 milyon dolara kadar ödeme yapacağı bir anlaşma yoluyla telafi etmesi muhtemel.

Sorunlu bankalarla nasıl başa çıkacağını biliyor

Bankanın en azından bir avantajı var: Sorunlu bankalarla nasıl başa çıkılacağını biliyor. 2008'deki mali kriz sırasında, kredi verenler batarken, Kaliforniya'daki Temecula Valley Bank ve Washington'daki Venture Bank'ın mevduatlarını üstlendi. Aynı şeyi Florida'daki Sun American Bank ve Colorado'daki United Western Bank için de yaptı. Janney Montgomery Scott LLC'ye göre SVB anlaşması federal kurumlarla yaptığı 22. anlaşma. 

O dönemde FDIC için batık bankaların satışına yardımcı olan ve şu anda danışmanlık firması Gallatin Group'un ortağı olan avukat John Popeo, bankanın mali kriz sırasında sık sık teklif verenler arasında olduğunu söyledi. Popeo, "Oldukça iyi bir üne sahip olduklarını hatırlıyorum" dedi. Krizden sonra sektörde konsolidasyon devam ederken First Citizens küçük bankaları satın almaya devam etti. 2014 yılında, aynı ailenin üyeleri tarafından kontrol edilen Güney Carolina'daki bir başka First Citizens bankasıyla güçlerini birleştirdi.

First Citizens için uzun vadeli zorluk, kısa bir süre içinde dramatik bir şekilde dönüşen bir bankayı yönetmek olacaktır. Bankanın, SVB'nin daha fazla mevduat sahibinin kaçmasını engellemesi gerekecek. Ayrıca girişim sermayesi şirketlerine ve yeni kurulan şirketlere verilen kredileri yönetmek ve bu şirketleri bankayla yeni işler yapmaya devam etmeye ikna etmek zorunda kalacak. 

Yöneticiler bunu yaparken bir yandan da başka bir büyük anlaşmayı sindirmek zorunda kalacaklar. First Citizens'ın ticari kredi veren CIT Group Inc. şirketini 2.2 milyar dolara satın alması Ocak 2022'de tamamlandı. CIT, 2008 finansal krizi sırasında batan en büyük bankalardan biri olan IndyMac bankasının kalıntılarına sahipti.

Frank Holding Jr. 2008 yılında CEO olduğunda, ailesinin bankayı yöneten üçüncü kuşağıydı. 2009'da başkan oldu. Kız kardeşi Hope Holding Bryant ise 2011 yılında başkan yardımcısı oldu. Holding'i tanıyanlar, onun uzun vadeli büyüme uğruna kısa vadeli kazançları feda etmekten çekinmeyen pragmatik bir düşünür olduğunu söylüyor. Janney Montgomery Scott araştırma müdürü Christopher Marinac, "Warren Buffett'ın takdir edeceği bir banka. Gerçekten de gelişmeye ve daha iyi olmaya devam eden bir aile bankası" dedi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi Dünya buna hazır değil Ödemden kurtulmanın 7 etkili yolu