20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 27.03.2023 09:27 | Son Güncelleme: 27.03.2023 09:43

First Citizens, Silikon Vadisi Bankası'nı satın aldı

ABD tarihinden iflas eden en büyük ikinci banka olan Silikon Vadisi Bankası için anlaşma yapıldı. Federal Deposit Insurance Corp'tan yapılan açıklamaya göre bankanın 72 milyar dolarlık varlıkları 16,5 milyar dolarlık bir indirim anlaşmasıyla First Citizens'a satıldı
First Citizens, Silikon Vadisi Bankası'nı satın aldı

First Citizens, yetkililer tarafından tarafından el konulan Silikon Vadisi Bankası'nı satın almayı kabul etti. Federal Deposit Insurance Corp'tan (FDIC) yapılan açıklamaya göre, Kuzey Carolina merkezli banka SVB'nin tüm mevduat ve kredileri için bir satın alma ve üstlenme anlaşması imzaladı. FDIC, anlaşmanın yaklaşık 72 milyar dolarlık SVB varlıklarının 16.5 milyar dolarlık bir indirimle satın alınmasını içerdiğini söyledi.

İflasın maliyeti 20 milyar dolar

Yaklaşık 90 milyar dolarlık menkul kıymet ve diğer varlıklar FDIC tarafından elden çıkarılmak üzere kayyumda kalırken, Federal kurum ayrıca First Citizens'tan 500 milyon dolar potansiyel değer sahip hisse hakları aldı. Açıklamaya göre, iflasın Mevduat Sigorta Fonu'na tahmini maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olmakla birlikte, tam kapsamı kayyumluk sona erdiğinde belirlenecek. 

First Citizens'ın CEO'su Frank Holding Jr. yaptığı açıklamada "Bu, FDIC ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve bankacılık sistemine güven aşılaması gereken kayda değer bir işlem oldu" dedi. Kredi veren kuruluş 56 milyar dolarlık mevduatı üstleneceğini ve 17 eski şubenin First Citizens'ın bir bölümü olan SBV tarafından işletilmeye başlayacağını söyledi. Müşteri hesaplarında herhangi bir değişiklik olmayacak. 

Silikon Vadisi Bankası, bu ayın başlarında aniden ABD'nin on yıldan uzun bir süredir batan en büyük kredi kuruluşu oldu. Banka, faiz oranlarının yükseldiği bir ortamda menkul kıymet satışlarından büyük zarar etti, yatırımcıları ve mevduat sahiplerini tedirgin olarak paralarını hızla çekmeye başlamıştı. Sadece 9 Mart'ta yatırımcılar ve mevduat sahipleri yaklaşık 42 milyar dolar çekmeye çalıştı.

ABD'nin en büyük 30. ticari bankası

Konuya aşina olan kişilere göre First Citizens, SVB'nin çöküşünden hemen sonra SVB için bir teklif sunmuştu. First Citizens'ın satın almaya olan ilgisi, ABD tarihinde FDIC destekli ikinci en büyük banka iflasını üstlenebilecek güce sahip olup olmadığını sorgulayan bazı gözlemcileri şaşırttı. Merkezi Kuzey Carolina'nın Raleigh kentinde bulunan First Citizens, Federal Rezerv verilerine göre 2022 yılı sonunda varlıkları itibariyle ABD'nin en büyük 30. ticari bankasıydı. 

Ancak bankanın çöken rakipleri satın alma deneyimi var. Finansal krizden sonra Washington'dan Wisconsin'e ve Pennsylvania'ya kadar bir dizi anlaşma yaparak 2009'dan bu yana 20'den fazla FDIC destekli bankayı satın aldı. First Citizens ayrıca geçen yıl CIT Group Inc. şirketini 2 milyar doların üzerinde bir değerle satın aldı.