New York Times yazdı: 8 gazete daha OpenAI ve Microsoft'a dava açtı

New York Times'ın ardından ABD'de 8 gazete daha telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle OpenAI ve Microsoft'a dava açtı. The Times, yapay zeka davasının ayrıntılarını yazdı

Katie Robertson / The New York Times

Alden Global Capital'in sahibi olduğu sekiz günlük gazete salı günü OpenAI ve Microsoft'a dava açarak, teknoloji şirketlerini yapay zekalı sohbet robotlarını güçlendirmek için haberleri yasadışı olarak kullanmakla suçladı. The New York Daily News, The Chicago Tribune, The Orlando Sentinel, The Sun Sentinel of Florida, The San Jose Mercury News, The Denver Post, The Orange County Register ve The St Paul Pioneer Press adlı yayınlar, New York'un Güney Bölgesi'ndeki federal mahkemeye şikayette bulundu. Bu gazetelerin tamamı, ABD'nin en büyük ikinci gazete işletmecisi olan Alden'in iştirakleri olan MediaNews Group ya da Tribune Publishing'e ait.

Tazminat tutarı belirtilmedi

Şikayet dilekçesinde yayıncılar OpenAI ve Microsoft'u, ChatGPT ve Microsoft Copilot da dahil olmak üzere kendi üretken yapay zeka ürünlerini eğitmek ve beslemek için telif hakkıyla korunan milyonlarca makaleyi izinsiz kullanmakla suçluyor. Davada belirli bir maddi tazminat talep edilmiyor ancak jürili bir yargılama isteniyor ve yayıncıların içeriğin kullanımından dolayı tazminat borçlu oldukları belirtiliyor.

Şikayette, sohbet robotlarının düzenli olarak kullanıcılar için abonelik ödeme duvarlarının arkasındaki makalelerin tüm metnini ortaya çıkardığı ve genellikle kaynağa belirgin bir şekilde bağlantı vermediği belirtildi. Bu durumun, okuyucuların yerel gazeteleri desteklemek için abonelik ödemesi yapma ihtiyacını azalttığı ve yayıncıları aboneliklerden ve içeriklerinin başka yerlerde lisanslanmasından elde edilen gelirden mahrum bıraktığı belirtildi.

"Endişelerinden haberdar değiliz"

Alden'in gazetelerini denetleyen genel yayın yönetmeni Frank Pine yaptığı açıklamada, "Yayınlarımızda bilgi toplamak ve haber yapmak için milyarlarca dolar harcadık ve OpenAI ve Microsoft'un bizim pahamıza kendi işlerini kurmak için çalışmalarımızı çalan Big Tech oyun kitabını genişletmesine izin veremeyiz" dedi.
Bir OpenAI sözcüsü yaptığı açıklamada şirketin Alden'in endişelerinden "daha önce haberdar olmadığını" ancak fırsatları araştırmak için birçok haber kuruluşuyla ortaklıklar ve görüşmeler yaptığını söyledi. Sözcü, "Haber ortaklarımızla birlikte, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının yayıncıların okuyucularla ilişkilerini derinleştirmek ve haber deneyimini geliştirmek için muazzam bir potansiyel olduğunu görüyoruz" dedi. Microsoft sözcüsü yorum yapmayı reddetti.

Dava, üretken yapay zekayı güçlendirmek için veri kullanımı konusundaki mücadeleye bir yenisini daha ekliyor. Makaleler, Wikipedia gönderileri ve diğer veriler dahil olmak üzere çevrimiçi bilgiler, giderek gelişen endüstrinin can damarı haline geldi. The New York Times tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırma, çok sayıda teknoloji şirketinin bu sektöre ayak uydurmak için politikaları göz ardı ettiğini ve sohbet robotlarını eğitmek için mümkün olduğunca fazla veri elde etmek amacıyla telif hakkı yasasını çiğnemeyi tartıştığını ortaya koydu.

Yayıncılar, içeriklerinin kullanımına dikkat çekiyor. Aralık ayında Times, OpenAI ve Microsoft'a dava açarak, telif hakkıyla korunan makaleleri sohbet robotlarını eğitmek için kullandıkları ve bu robotların daha sonra bir haber ve bilgi kaynağı olarak gazeteyle rekabet ettiği suçlamasında bulundu. Microsoft bu davanın bazı bölümlerinin reddedilmesini istedi. Ayrıca Times'ın gerçek bir zarar göstermediğini ve chatbot'ları yönlendiren büyük dil modellerinin haber makaleleri pazarının yerini almadığını savundu. OpenAI de benzer bir iddiada bulundu.

Bazı yayıncılarla anlaşma imzalandı

Diğer yayınlar da teknoloji şirketleriyle tazminat karşılığında anlaşma yapmaya çalıştı. Japon Nikkei şirketine ait olan Financial Times, pazartesi günü yaptığı açıklamada, OpenAI ile yapay zeka sohbet robotlarını eğitmek için Financial Times içeriğini kullanmasına izin veren bir anlaşmaya vardığını söyledi. Financial Times anlaşmanın şartlarını açıklamadı. OpenAI ayrıca Business Insider ve Politico'nun sahibi olan Alman yayıncılık devi Axel Springer, Associated Press ve Fransız haber kuruluşu Le Monde ile de anlaşmalar imzaladı.

Alden gazeteleri tarafından Rothwell, Figg, Ernst & Manbeck hukuk bürosuna açılan davada OpenAI ve Microsoft telif hakkı ihlali, kötüye kullanma yoluyla haksız rekabetle suçlanıyor. Gazeteler, sohbet robotlarının yanlış veya yanıltıcı haberler için yayınları yanlış bir şekilde değerlendirdiğini, gazetelerin itibarını zedelediğini ve tehlikeli bilgiler yaydığını söylüyor.

Örneklerden biri, ChatGPT'nin The Chicago Tribune'ün hangi bebek yatağını önerdiğine ilişkin bir soruya verdiği yanıttı. Şikayete göre ChatGPT, The Tribune'ün bebek ölümleriyle ilişkilendirildikten sonra geri çağrılan ve gazetenin hiçbir zaman tavsiye etmediği bir ürün olan Boppy Newborn Lounger'ı önerdiği yanıtını verdi. Şikayete göre, ayrı bir olayda, bir yapay zeka chatbotu Denver Post'un sigara içmenin astımı tedavi edebileceğini gösteren bir araştırma yayınladığını iddia etti. Dava dilekçesinde, "Bu sorun sadece bir avuç gazete ya da genel olarak gazete endüstrisi için ticari bir sorun değil. Amerika'daki sivil yaşam için kritik bir konu" ifadeleri kullanıldı.

© 2024 The New York Times Company  

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi