27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2024 21:17 | Son Güncelleme: 30.03.2024 21:27

Microsoft ve OpenAI güçlerini birleştirdi: 100 milyar dolarlık süper bilgisayar dengeleri değiştirebilir

Microsoft ve OpenAI, milyonlarca özel sunucu çipi kullanan ve 100 milyar dolara mal olabilecek benzeri görülmemiş bir süper bilgisayar geliştirecek
Microsoft ve OpenAI güçlerini birleştirdi: 100 milyar dolarlık süper bilgisayar dengeleri değiştirebilir

Her iki şirketin yöneticileri OpenAI'nin yapay zekasına güç sağlayacak veri merkezi projesi için planlar hazırlamış durumda. Business Insider'a konuşan bir şirket temsilcisi, "Yapay zeka kapasitesinin sınırlarını zorlamaya devam etmek için gereken yeni nesil altyapı yeniliklerini her zaman planlıyoruz" dedi.

Rapora göre OpenAI'ye halihazırda 13 milyar dolardan fazla kaynak aktarmış olan Microsoft, Stargate için de büyük olasılıkla finansman sağlayacak. OpenAI şu anda, Microsoft'un OpenAI'nin teknolojisini kendi müşterilerine yeniden satmak için özel haklara sahip olması karşılığında, üretken yapay zeka sistemi ChatGPT'ye güç sağlamak için Microsoft veri merkezlerini kullanıyor.

Rapora göre süper bilgisayar şu anda faaliyette olan en büyük veri merkezlerinden 100 kat daha pahalı olabilir. Proje, yapay zeka önümüzdeki yıllarda gelişmeye devam ettikçe sektöre akması muhtemel büyük miktarda paraya işaret ediyor.

The Information'ın haberine göre Stargate aynı zamanda Microsoft'un şu anda OpenAI'ya ülke çapındaki veri merkezlerinden sağladığı bilgi işlem gücünü çok aşma potansiyeline sahip ancak bunu yapmak için en az birkaç gigawatt güce ihtiyaç duyacak.

Microsoft'un şartı

Ancak bir kaynak, Microsoft'un projeye dahil olmasının OpenAI'nin yapay zeka yeteneklerini artırma sözünü yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

Rapora göre, gerekli sunucu çiplerini elde etme arayışı, Stargate'in yüksek fiyat etiketini yönlendiren birincil faktör. Kaynaklar, projeye güç sağlamak için yeterli enerji kaynağı bulmanın da zorluklar yaratabileceğini ve iki şirketin nükleer enerji gibi alternatif güç kaynaklarını kullanma olasılığından bahsettiklerini söyledi.

Altman Nvidia'nın pozisyonundan rahatsız

Yapay zeka çiplerine olan talep, başta Nvidia olmak üzere birkaç şirketin piyasayı kontrol etmesine olanak tanıyacak kadar yükseldi. Altman bu "acımasız" durumdan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve bu yılın başlarında kendi çipini yapmak istediğinin sinyallerini verdi.

Çip ikilemi, Stargate ile ilgili olarak hala çözülmesi gereken birkaç ayrıntıdan sadece biri. Proje hakkında bilgi sahibi olan kişiler The Information'a Microsoft'un çiplerin performansını arttırmak için şu anda olduğundan daha fazla GPU'yu tek bir rafa nasıl yerleştireceğini bulması gerektiğini söyledi. Rapora göre şirketin ayrıca çiplerin aşırı ısınmasını önlemenin bir yolunu bulması gerekiyor.

The Information'ın haberine göre, Stargate'in nerede konumlandırılacağı ya da tek bir veri merkezinde mi yoksa yakınlardaki birkaç merkezde mi inşa edileceği net değil.