New York Times yazdı: Sam Bankman-Fried'ın suçlamaları reddettiği duruşmada neler oldu?

Sam Bankman-Fried, kefaletle serbest bırakıldıktan sonraki ilk duruşmasında tüm suçlamaları reddetti. Geçen ay, bazı eski yöneticilerin suçlamaları kabul etmesine rağmen Bankman-Fried'ın itirazı onu zorlu bir yasal sürece sokacak. New York Times, yeni kefalet şartlarının istendiği duruşmayı yazdı

Benjamin Weiser, David Yaffe-Bellany ve Matthew Goldstein / The New York Times

Manhattan’daki bir yargıç tarafından 250 milyon dolarlık bir kefaletle serbest kaldıktan ve California’da ailesiyle kalmasına karar verilmesinden yaklaşık iki hafta sonra Sam Bankman-Fried, salı günü New York’a dönerek mahkemeye çıktı. FTX’in eski CEO’su dolandırıcılık suçlamalarını reddederek olası bir yargılamanın önünü açtı. 

30 yaşındaki Bankman-Fried, kurduğu ve yönettiği kripto para borsası FTX'in iflasından kaynaklanan suçlamalarla karşı karşıya olduğu Manhattan'daki ABD Bölge Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katıldı. Kripto para şirketinin çöküşü, müşterilerine milyonlarca dolar kaybetmesine neden oldu. 

Duruşmada hiç konuşmadı

Yargıç Lewis A. Kaplan, muhtemel duruşma tarihini 2 Ekim olarak belirledi. Bankman-Fried nihayetinde fikrini değiştirip en azından bazı suçlamalara karşı suçunu kabul edilebilir. Ancak mahkemedeki ilk tepkisi, büyük bir yargılama sürecini başlatacak. 

Bankman-Fried duruşma sırasında konuşmadı ve onun adına avukatlarından biri olan Mark Cohen suçsuzluğunu savundu. Yaklaşık yarım saat süren mahkeme oturumu boyunca Bankman-Fried, koyu renk bir ceket ve kravatla iki avukatının arasında oturdu, ara sıra notlar aldı ve birinin kulağına eğilerek bir şeyler danıştı.

Duruşma alışılmadık derecede hızlı ilerleyen soruşturmanın şimdilik gelinen son adımıydı. Bankman-Fried, Kasım ayında iflas başvurusunda bulunana kadar FTX'in merkezinin bulunduğu Bahamalar'daki lüks dairesinde 12 Aralık'ta tutuklandı.

Sekiz maddelik bir iddianame, onu müşterileri ve borç verenleri dolandırmak, çok yıllı bir plan ve federal kampanya finansman yasalarını ihlal etmekle suçladı. Savcılar, onu Bahamalar'da emlak satın almak, dijital para birimleri ticareti yapmak, diğer kripto şirketlerine yatırım yapmak ve kampanya bağışlarında on milyonlarca dolar kazanmak için milyarlarca doları zimmetini geçirmekle suçladı.

Kefaletine yeni şartlar talep edildi

Bankman-Fried, Aralık ayı sonunda Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildikten sonra mahkemeye çıktı ve ailesinin Palo Alto'daki evinde kapalı kalması kuralı da dahil olmak üzere oldukça kısıtlayıcı koşullar altında kefaletle serbest bırakıldı. Geçen hafta Bankman-Fried’ın Alameda tarafından kontrol edilen dijital hesaplardan kripto para birimleri taşıdığına dair iddialar ortaya çıktı. Salı günü yapılan duruşmada savcılar, Bankman-Fried'in FTX veya kendi kurduğu kripto hedge fonu olan Alameda Research tarafından kontrol edilen herhangi bir fonu transfer etmesini yasaklayan yeni bir kefalet şartı talep etti. 

Bankman-Fried, Twitter'da haberleri yalanladı. Mahkemede, ABD'li bir avukat yardımcısı olan Danielle Sassoon, savcıların Bankman-Fried'in fonları kendisinin taşıdığına dair hiçbir kanıtları olmadığını, ancak onun basın açıklamalarına güvenmemek için nedenleri olduğunu söyledi. Sassoon, “Araştırmamız onun daha önce yanlış beyanlarda bulunarak tweet attığını ortaya çıkardı” dedi. Kaplan kefalet şartını onayladı.

(Karsten Moran/The New York Times)

Yargıç ayrıca, Bankman-Fried'ın avukatlarının, FTX kurucusunun ebeveynleri ile birlikte mahkemeye çıkmasını sağlamak için senet imzalamayı kabul eden iki kişinin isimlerini gizli tutma talebini de dikkate aldı. Salı sabahı hakime sundukları bir mektupta avukatlar, Bankman-Fried'in ebeveynleri olan Stanford Hukuk Fakültesi profesörleri Joe Bankman ve Barbara Fried'in son haftalarda yoğun medya incelemesi tacizi ve tehditlerinin hedefi haline geldiklerini kaydetti. Avukatlar, diğer şeylerin yanı sıra, ebeveynlere karşı fiziksel zarar görme arzusunu ifade eden sürekli tehdit yazışmaları akışı olduğunu belirtti. Kaplan talebi kabul edeceğini söyledi ancak muhalefet olması durumunda konuyu yeniden ele alma olasılığını açık bıraktı. Kaplan, "Medya mensuplarının veya başkalarının bu bilgilerin mühürlenmesine itiraz etme olasılığı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yüz binlerce belge toplandı

Bankman-Fried, ABD savcılarının suçlamalarına karşı zorlu bir savaşla karşı karşıya. Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne geri götürülürken savcılar, kripto ticareti imparatorluğunun iki eski yöneticisinin soruşturmada işbirliği yaptıklarını açıkladı. Bir zamanlar Bankman-Fried’ın kız arkadaşı olan Alameda’nın CEO’su Caroline Ellison ve Gary adıyla da bilinen FTX’i kurucu ortağı Zixiao Wang suçlamaları kabul etti. Dün yapılan duruşmada Sassoon, hükümetin bankalar, çalışanlar, siyasi kampanyalar, internet servis sağlayıcıları ve FTX'in yeni liderliği tarafından teslim edilen materyaller de dahil olmak üzere yüzbinlerce belge topladığını söyledi.

Bankman-Fried geçen ay kefaletle serbest bırakıldığında, bir yargıç, onun ailesinin evinde kalmasını ve elektronik izleme bileziği takmasını gerektiren bir kefalet paketini onayladı. O zamandan beri nispeten sessizdi; genellikle üretken bir tweeter ancak son günlerde yalnızca iki kez gönderi paylaştı. Bunlarda biri kripto fonlarını gizlice transfer ettiği iddialarını çürütmek içindi.

Ev hapsinde iki kişiyle görüştü

Ancak bu süreçte ailesinin evinde en az iki ziyaretçi ağırladı. Bunlardan biri, yazar Michael Lewis, Bankman-Fried hakkında bir kitap yazıyor. Lewis daha önce FTX'in çöküşünden aylar önce onunla röportaj yapmak için Bahamalar'da buluştu. Lewis'in ziyareti ilk olarak The New York Post tarafından yazıldı ve The New York Times tarafından doğrulandı. Bankman-Fried, kripto temalı bir YouTube sayfası işleten Tiffany Fong ile de bir araya geldi. Substack'te toplantının hesabını paylaştı ve Bankman-Fried'in bu sohbet sırasında avukatlarını üzme konusunda geçmişte olduğundan biraz daha çekingen göründüğünü yazdı. Bankman-Fried'in tutuklanmasından önceki haftalarda Fong, FTX'in kurucusuyla iki telefon görüşmesi yaptı ve kayıtları YouTube'da yayınladı.

Bankman-Fried'in kefalet şartları, evine ziyaretçi kabul etmesine ve sosyal medyada paylaşım yapmasına izin verilip verilmediği konusunda bir bilgi içermiyor. SBF’in Twitter’da reddettiği transfer iddiasına dair Sassoon mahkemede savcıların bu durumu soruşturduğunu ve “Bu transferleri yapanın davalı olup olmadığını bilmesek de bir noktada bu cüzdanlara erişimi vardı” dedi. Cohen, transferleri Bankman-Fried'in yaptığını yalanladı.

Sassoon ayrıca FTX'in Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iflas sürecini denetleyen liderliği ile Bahamalar hükümeti arasında büyüyen bir yetki savaşına da değindi. Bankman-Fried'in yabancı düzenleyicilerin FTX varlıklarını elde etmesine yardım ettiğini ve bunun ABD'nin iflas sürecini durdurma niyetini ifade ettiğini söyledi.

11 Kasım'da FTX'e iflas başvurusunda bulunduğundan beri Bankman-Fried defalarca karardan pişmanlık duyduğunu söyledi. Sassoon konuşurken, FTX'in kurucusu heyecanlı görünüyordu, başını sallıyor ve avukatına bir not karalıyordu. Cohen yargıca, Sassoon'un tarif ettiği şekilde düzenleyicilere devrin Bahamalar'daki bir mahkeme tarafından emredildiğini söyledi.

Eşinin FTX ilişkisi yüzünden davadan çekildi

Kaplan, bir hafta önce asıl yargıç Ronnie Abrams'ın kocasının ortak olduğu hukuk firması Davis Polk & Wardwell'in 2021'de FTX için çalışması nedeniyle kendisini geri çektiğini söylemesinin ardından Bankman-Fried'in davasına başkanlık etmek üzere atandı. Abrams, kocasının bu temsile dahil olmamasına rağmen, olası herhangi bir çatışmadan veya çatışma izleniminden kaçınmak için geri çekildiğini söyledi.

FTX araştırmasına özel ekip

Savcılar soruşturmaya devam edeceklerini söylediler ve Bankman-Fried'in etrafında yer alan daha fazla yöneticinin suçlanması mümkün. Salı günü, ABD'nin New York Güney Bölgesi başsavcısı Damian Williams, ofisinin menkul kıymet dolandırıcılığı, kamu yolsuzluğu, kara para aklama ve uluslararası suçları soruşturan birimlerinden seçilen savcılardan oluşan özel bir FTX görev birimi oluşturulduğunu duyurdu. Görev birimi, ABD başsavcısının baş danışmanı Andrea Griswold tarafından yönetilecek.,

 © 2023 The New York Times Company

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi