26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2022 09:50 | Son Güncelleme: 14.12.2022 10:28

Sam Bankman-Fried’ın kefaletle çıkarılma talebi reddedildi: El Chapo'nun avukatını tuttu

Pazartesi günü Bahamalar'da tutuklanan Sam Bankman-Fried'ın kaçma riski olduğu gerekçesiyle kefaletle serbest bırakılma talebi reddedildi. Mahkemeye kadar hapista tutulacak Bankman-Fried'ın ABD'ye iade edilmesi bekleniyor
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times

Sam Bankman-Fried, Bahamalar'da lüks bir apartman dairesinde tutuklandıktan bir gün sonra Şubat ayına kadar Bahama hapiste kalmasına karar verildi. CoinDesk'e göre Baş Yargıç Joyann Ferguson-Pratt, Bankman-Fried'in çok büyük bir kaçma riski olduğunu söyledi. 

Salı günü erken saatlerde Bankman-Fried'in hukuk ekibi, Bahamalar Sulh Ceza Mahkemesi'nde, banka dolandırıcılığı, kara para aklama komplosu, menkul kıymetler dolandırıcılığı ve komplo kurmak dahil olmak üzere çok sayıda federal kurum tarafından suçlamalarla karşı karşıya olduğu ABD'ye iade edilmesi için mücadele edeceğini açıkladı. Mahkemeye kadar Fox Hill hapishanesinde tutulacak.

Nassau Guardian'a göre, Salı günü mahkemede Bankman-Fried'in yerel avukatı Jerone Roberts, yetki eksikliğini ve Bankman-Fried'in Bahamalar'da daimi ikametgahı olduğunu öne sürerek müvekkilinin kefaletle serbest bırakılmasını savundu ancak başarısız oldu. Daha önce Bahama medyasında FTX kurucusunun daimi ikameti olup olmadığı sorgulandı. Savcılar, Bankman-Fried'in kaçma riski taşıdığını ve kefaletle serbest bırakılmaması gerektiğini öne sürdü. 

ABD'de Bankman-Fried, seks ticareti davası sırasında Ghislaine Maxwell'i ve Meksikalı kartel patronu Joaquín El Chapo Guzmán'ı temsil etmesiyle tanınan savunma avukatı Mark Cohen'i tuttu.

115 yıl hapis cezası alabilir

Sam Bankman-Fried, ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan sekiz suçlamanın tamamından hüküm giyerse 115 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak ancak bu kadar uzun bir süre hapis cezasına çarptırılması pek olası değil. 

Manhattan ABD Başsavcısı Damian Williams bir basın toplantısında, Federal Soruşturma Bürosu, Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun Amerikan tarihinin en büyük mali dolandırıcılıklarından birinin ne olduğunu ortaya çıkarmak için 24 saat çalıştığını söyledi. SEC ve CFTC, salı günü Bankman-Fried'i FTX'in çöküşünde rol oynadığı iddiasıyla ayrı ayrı dava etti. Beyaz yakalı sanıklar mahkûm edilirlerse, yasal maksimum cezaya çok nadiren çarptırılırlar. 

FBI New York'tan Sorumlu Direktör Yardımcısı Michael Driscoll basın toplantısında "Dolandırıcılık dolandırıcılıktır. Yatırım planının karmaşıklığı önemli değil, ilgili para miktarı önemli değil” dedi.  Williams, 30 yaşındaki Bankman-Fried'in Pazartesi günü Bahamalar'da tutuklandığını ve müşterilerinin milyarlarca dolarını Alameda Research kripto fonunu desteklemek ve ABD kamu politikasını etkilemek için kötüye kullanmakla suçlandığını söyledi. 

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, FTX kurucusunun her biri maksimum 20 yıl hapis cezası gerektiren iki elektronik dolandırıcılık, iki elektronik dolandırıcılık komplosu ve bir kara para aklama suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Ayrıca, emtia dolandırıcılığı için komplo kurmak, menkul kıymetler dolandırıcılığı için komplo kurmak ve ABD'yi dolandırmak için komplo kurmak ve her biri en fazla beş yıllık bir süreyi kapsayan kampanya finansmanı ihlalleri yapmakla suçlanıyor. Kongre yasal azami süreleri belirler, ancak nihai olarak bir yargıç cezanın uzunluğunu belirleyecektir.