NYT yazdı: Gazze'ye yardım geliyor ancak yetersiz

ABD'li yedi yardım görevlisinin İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından Biden'ın baskısı altında kalan Netanyahu, Gazze'deki sıkı yardım protokollerini hafifletti. NYT, Gazze'ye yardım aktığını ancak aktivistlere göre bu yardım miktarının yeterli olmadığını yazdı

Cassandra Vinograd / New York Times

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu sırasında Gazze Şeridi'ne insani yardım konusuna öncelik verme çabasının bir parçası olarak İsrail'deki Kerem Şalom sınır kapısındaki bir kontrol noktasını ziyaret etti. Hava saldırısında yedi yardım görevlisinin hayatını kaybetmesinin ardından Başkan Joe Biden'ın baskısı altında kalan İsrail, geçtiğimiz ay yardımların Gazze'ye girmesi için daha fazla yol açacağını duyurmuştu. İsrail o zamandan bu yana yoğun uluslararası denetimin ortasında Gazze'ye yardım akışını hızlandırdı, ancak insani yardım kuruluşları anklavı* saran şiddetli açlığı hafifletmek için acilen daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söylüyor.

İsrailli protestocular yardım konvoylarını engelliyor

İsrail, ortadan kaldırmaya çalıştığı Hamas'a yardım edebilecek her şeyi dışarıda tutmak için gelen yardımlar üzerinde sıkı kontroller uyguluyor. Savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye giden yardımların çoğu Mısır'la olan Refah sınır kapısından geçiyordu.

İsrail, Gazze'ye insani yardım akışını hızlandırmak için Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısı üzerine aralık ayında Kerem Şalom sınır kapısını açtı. Ancak İsrailli protestocular, rehineleri serbest bırakması için Hamas üzerindeki baskıyı artırmak umuduyla düzenli olarak sınır kapısında toplanarak yardım konvoylarının bölgeye girişini engellemeye çalışıyor.

Yetkililer kuzeye yardım için yalvarıyor

Refah ve Kerem Şalom kontrol noktalarının her ikisi de Gazze'nin güneyine ulaşıyor. Yardım yetkilileri aylardır İsrail'e, özellikle de Birleşmiş Milletler tarafından kıtlık riskinin en yüksek olduğu kabul edilen kuzeyde ilave giriş noktaları eklemesi için yalvarıyordu. Baskılar karşısında İsrail geçen ay Gazze'nin kuzeyindeki Erez sınır kapısını yeniden açacağını ve anklav bölgesine giden sevkiyatların İsrail'in Aşdod limanında kabul edileceğini söyledi. Çarşamba günü İsrail, toplam 30 ilk yardım kamyonunun denetlendikten sonra geçtiğini söyledi.

Ancak savaştan önce ağırlıklı olarak yaya trafiği için kullanılan Erez geçidi, ekim ayında Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırıda ağır hasar görmüştü. Uluslararası yetkililer ve insani yardım kuruluşları İsrail'in verdiği sözleri yerine getirdiğine dair işaretler ararken İsrail, Erez'e değil ama Gazze'nin kuzeyine başka bir geçit açacağını söyledi.

Yüzer iskele 2 milyon öğün ulaştırabilir

ABD ordusu mühendisleri de Gazze açıklarında yüzer bir iskele inşa etmek için çalışıyor. Blinken'in yaptığı açıklamaya göre yaklaşık bir hafta içinde faaliyete geçecek olan iskele, yardım görevlilerinin günde 2 milyon öğün kadar yemek ulaştırmasına yardımcı olabilir. Ürdün ordusu ve hükümeti de son haftalarda, Ürdün'den Batı Şeria'ya ve İsrail'in bir kısmından geçerek Gazze'nin güney sınır kapılarına ulaşan kara konvoylarıyla gelen yardım miktarını artırdı. Ürdün ordusu kendi denetimlerini gerçekleştiriyor. Hükümet kamyonları ise İsrail tarafından denetleniyor.

Sahadaki durum

Gazze'de yaygın gıda sıkıntısı yaşanıyor. Birleşmiş Milletler bir kıtlığın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu. Yardım grupları ve Birleşmiş Milletler yetkilileri İsrail'i yardım dağıtımını sistematik olarak kısıtlamakla suçluyor. İsrail bu iddiayı reddederek kıtlıktan yardım gruplarının lojistik hatalarını sorumlu tutuyor ve son zamanlarda Gazze Şeridi'ne giren kamyon sayısını artırdı.

Son haftalarda İsrail'in yardım akışını artırma çabaları Biden yönetimi ve uluslararası yardım yetkilileri tarafından kabul edildi. Özellikle kuzeyde daha fazla yardım kamyonunun Gazze'ye ulaştığı görülüyor. Dışişleri Bakanlığı'na göre Blinken, Başbakan Bünyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede yardım dağıtımının nasıl geliştiğini ele aldı ve bu gelişmeyi hızlandırmanın ve sürdürmenin önemini yineledi.

© 2024 The New York Times Company 

*Anklav: Siyasi coğrafyada, tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları dâhilinde yer alan siyasi bölgeye anklav toprak denir.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi