Liam Stack, Bilal Shbair / New York Times
Mohammed Foara, eşinin sürekli Refah'tan çıkmayı ne kadar çok istediğini, ailesinin İsrail bombardımanından ve Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerindeki çatışmalardan kaçan 1 milyondan fazla kişinin arasında yer aldığını söyledi. En büyük çocukları, ailenin Refah'a gelmeden önce sığındığı Gazze'nin merkezindeki Nuseirat'ta bir hava saldırısında öldürülmüştü. İsrail Refah'ı işgal etmeye hazırlandığı uyarısında bulunurken karısı ona “Bu ayrılmak için yeterli bir sebep değil mi?” diye sordu. Sonunda Foara kabul etti ve aile az sayıdaki eşyasını toplayıp yaklaşık yedi ay süren savaşta beşinci kez taşındı. Bir kez daha kaçmaya başlayan bazı Filistinlilere katıldılar, bu kez Gazze'nin en güneydeki şehri Refah'ı, beklenen İsrail saldırısından önce terk ettiler.
"Her gün daha fazla korkuyorum"
Foara, "Refah'tan sadece diğer çocukları hayatta ve güvende tutmak için kaçtım" dedi. Sigara bulmak için dışarı çıktığında bir hava saldırısında öldürülen 21 yaşındaki oğlu Anas'ın ölümü aklından çıkmıyor. Hayatta kalan dört çocuğu için "Onlar için her geçen gün daha fazla korkuyorum" dedi.
İsrail, Refah'ı Hamas'ın Gazze'deki son kalesi olarak nitelendirdi ve şehri işgal etmenin, İsrailli yetkililerin yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açtığını söylediği 7 Ekim saldırısının arkasındaki grubu dağıtma hedefinin anahtarı olduğunu söyledi. Yerel sağlık yetkililerine göre Gazze'deki savaş 34,000'den fazla insanın ölümüne neden oldu. Birleşmiş Milletler'e göre yaklaşık 2,2 milyon nüfuslu bölgede 1,7 milyon kişi evlerinden sürüldü ve bunların çoğu birden fazla kez evlerini terk etmek zorunda kaldı.
"Umarım burası tahliye edilmez"
Foara ailesi savaşın başlarında Gazze Şehri'ndeki evlerinden kaçarak şehir içinde iki kez yer değiştirdikten sonra Nuseirat'ta dört ay geçirdi. Oğulları öldürüldükten sonra Refah'a gittiler. Foara, şu anda Gazze'nin merkezindeki Deir al Balah kenti yakınlarındaki bir bölgede, henüz hiçbir insani yardım grubunun çalışmadığı ve tıbbi yardımın da bulunmadığı çok yeni bir kampta olduklarını söyledi. Yerel halktan 170 rakamıyla işaretlenmiş naylon ve bezden bir çadır almışlar. Foara geçen hafta güneşin kavurduğu bir günde, "Bu, bölgede 170'ten fazla aile olduğu anlamına geliyor. Umarım burası tahliye edilmez” dedi.
Savaş gıda fiyatlarını şişirdi
Savaş sırasında evlerinde kalan bölge sakinleri Foara'nın çadırı kurmasına yardım etmiş ve ailesine su vermiş. Kampın girişinde, savaşın şişirdiği fiyatlarla falafel ve diğer yiyecekleri satan satıcılar var. Foara, bir depo suyun şu an yaklaşık 100 dolar olduğunu, ancak savaştan önce 25 dolara mal olduğunu söyledi.
Savaştan önce Hamas'ın rakibi olan Filistin Yönetimi'nde memur olarak ayda yaklaşık 400 dolar maaş alan Foara için bu çok fazla. Ailesini hayatta tutmaya kararlı ama bazen onların ve Gazze'nin geri kalanının başına gelen trajedinin ağırlığı dayanılamayacak kadar fazla geliyor. Foara “Kendimi sadece kaygı ve depresyon gibi olumsuz duygulardan oluşan bir yapı gibi hissediyorum. Eskiden Yemen ve Suriye'deki çadır görüntülerini izlerdik, şimdi burada gerçek oldu” dedi.
© 2024 The New York Times Company