Rus asker protestoculara ateş etti

The New York Times tarafından doğrulanan video ve fotoğraflara göre, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentini işgal eden Rus güçleri, oradaki protestolara giderek daha agresif taktiklerle yanıt veriyor

Dmitriy Khavin, Haley Willis, Ainara Tiefenthäler ve John Ismay / The New York Times 

Rus kuvvetleri tarafından 2 Mart'ta ele geçirilen Herson, savaşta düşen ilk büyük şehirdi. O zamandan beri, sakinler Rus işgalini protesto etmek için şehrin Özgürlük Meydanı'nda toplanıyor. Rus birlikleri daha önce bölgedeki kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açmış olsa da, pazartesi günü şiddet arttı. Rus kuvvetleri yaklaşık bir dakika boyunca silahlarını doğrudan kalabalığa ateşledi ve flaş bombaları kullandı.

Doğrudan protestoculara ateş etti

The New York Times tarafından doğrulanan video ve görüntülerde, askerlerin Rus saldırı tüfekleri taşıdığı, birini havaya, diğerini doğrudan protestoculara ateş ettiği görüntülendi. Bir fotoğraf, bu tüfeklerden gelen yerdeki boş kovanları gösteriyor. En az bir kişi yaralandı. Meydandan uzaklaştırılırken bir adamın bacağı kanıyordu. Görüntülerde ayrıca, Rus askerlerinin en az bir kişiyi yakaladığı görülüyor. Bir videoda, iki aktivistin gözaltına alındığını söyleyen bir görgü tanığının sesi duyuluyor.

Şu anda Romanya'da bulunan Herson'dan bir aktivist olan Marta Pogorila, protestocuların pazartesi günü, Rus askerlerinin yerel bir anıtı tahrif etmesinin ardından öfkelendiğini söyledi. Anıt, 2013-14 Maidan ayaklanmasında öldürülenlere atıfta bulunarak, onları onurlandırmak için dikilmişti.

Anıtın pazartesi günü çekilen fotoğraflarında, “ZSU, Donbas çocuklarının katilleridir” ifadesi görülüyor. Anıta yazılmış cümle, Ukrayna ordusuna ve ülkenin Rus destekli ayrılıkçılara ev sahipliği yapan bir bölgesine atıfta bulunuyordu. Video ve fotoğraflar, insanların daha sonra anıttaki grafitileri temizlediğini gösteriyor.

Pazar günü Herson'daki gösteriler sırasında, Rus askeri araçları protestocular tarafından çevrelendikten sonra geri çekilirken görüntülendi.

 © 2022 The New York Times Company

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi