27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2022 10:34 | Son Güncelleme: 22.03.2022 10:45

5 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

The New York Times muhabirleri 5 maddede Ukrayna'daki son gelişmeleri aktardı
5 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

Andrew E. Kramer ve Marc Santora / The New York Times

Güçlü bir patlamanın başkent Kiev'i sarsmasına ve bir alışveriş merkezinin moloz yığınına dönmesine rağmen Ukrayna, Rusya’nın Mariupol  Limanı'nı savunan askerlerin pazartesi günü şafak vaktinde teslim olma talebini reddetti. Yaklaşık bir aydır süren çatışmaların ardından savaş çıkmaza girdi. Rusya daha ölümcül ve daha sert yöntemlere yöneldi.

Rus kuvvetleri sivilleri gittikçe daha fazla hedef alıyor. Bir New York Times muhabiri, pazartesi sabahı, Kiev’de saldırıya uğrayan alışveriş merkezinde kurtarma ekipleri yangınla mücadele ederken plastikle kaplı altı ceset gördü. Bu sırada, ekipler arama kurtarma operasyonuna devam ediyordu. 

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy gece vakti ulusa seslenişinde, kuzeydoğu Ukrayna'daki Harkov kenti yakınlarında bir yardım konvoyunun Rus güçleri tarafından kaçırıldığını açıkladı. Öte yandan, derinleşen bir insani krizle sarsılan Mariupol'da mahsur kalan yüz binlerce kişiye ulaşma çabaları tehlike dolu olmaya devam ediyor. 

Cumhurbaşkanının eşi Olena Zelenska yaptığı açıklamada, "Düşman sivillerin ablukadan kaçmasını istemiyor. Ama Ukraynalılar oradan kurtulacak. Sevgili insanlar, lütfen dayanın, size yalvarıyorum. Kocamın sözlerini tekrarlayacağım, "Ukrayna halkını terk etmez’” diye konuştu.

Doğu Ukrayna'da, Rusya'nın kontrolü sağlamlaştırmaya çalıştığına dair işaretler vardı. Aynı zamanda Ukraynalı yetkililer ve tanıklar Rus kuvvetlerin, çocuklar da dahil olmak üzere insanları zorla sınır dışı ettiklerini söyledi.

2 bin 389 çocuk ailelerinden alındı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko cumartesi günü yaptığı açıklamada, Donbas bölgesinde 2 bin 389 çocuğun ailelerinden alınıp Rusya'ya gönderildiğini söyledi. İddia bağımsız olarak doğrulanamadı.

Diğer önemli gelişmelerde:

- Başkan Joe Biden, savaş için en büyük diplomatik hamlesini yapıyor. Pazartesi günü Batılı müttefiklerle yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukraynalı sivilleri hedef almasına saldırdı ve mültecilere yardım sağlama konusuna değindi. Biden, çarşamba günü NATO ve Avrupalı liderlerle görüşmek üzere Brüksel'e, ardından da cuma günü Polonya'ya gidecek.

 

- Biden, Rusya'nın potansiyel siber saldırılar yapma olasılığına dair gelişen istihbarat olduğunu belirtti. ABD'deki özel sektörü, siber savunmalarını derhal sağlamlaştırmaya çağırdı.

- ABD, Polonya'nın NATO barışı koruma misyonu önerisine karşı olduğunu söyledi.

 - Rusya'nın Karadeniz filosunun komutan yardımcısı Andrei Paliy, donanmanın bulunduğu Kırım şehri Sivastopol valisine göre Mariupol'daki çatışmada öldü. Paliy, Ukrayna'da çatışmada öldürülen birkaç yüksek rütbeli Rus subayından biri.

- Zelenskiy, geçen hafta dört gün süren müzakerelerin ardından yetersiz ilerleme kaydedilmesine rağmen, Rusya ile barış görüşmelerinin yenilenmesi çağrısında bulundu.

  © 2022 The New York Times Company