Bülten

29 Nisan 2024, Pazartesi

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Meteoroloji tahminine göre yağışlı geçireceğimiz haftanın açılışını Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz'in Toroslar mevkii, İç Anadolu,  Batı ve Orta Karadeniz ile Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde sağanak yağışla yapıyoruz. Geçen haftanın can sıkıcı unsuru toz taşınımı bu hafta görünürde yok. Sıcaklık İstanbul'da 16, Ankara'da 24, İzmir'de 26, Adana'da 32, Şanlıurfa'da 35 derece.  

Haftaya neşeli başlayalım. Sosyal medyada dünün viral videolarından birinde yetenek abidesi bir TikTok kullanıcısını bir kuşu taklit ederken görüyoruz. Videoyu bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

Hep iyi haberler alacağınız güzel bir hafta diliyorum. 

'Esir takası anlaşması imzalanmazsa hükümet düşebilir'
İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'la esir takası anlaşmasının imzalanmaması durumunda mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderlik ettiği hükümetin düşebileceğini öne sürüyor. İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise hükümetin Refah'ı işgal etmediği sürece var olma hakkının bulunmadığını belirtiyor. 

Netanyahu hem halkın protestolarıyla hem bakanların açıklamalarıyla köşeye sıkışmış gibi dursa da ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e yönelik desteğini sürdürüyor. Dün, Netanyahu'yla telefonda görüşen Biden, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yineledi.

Bu arada Mısır medyasına göre Hamas, ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına ilişkin yanıtını bugün verecek. 

Aşırı sıcaklar Gazze'yi vurdu, ilaç krizi kapıya dayandı
İsrail'in operasyonları sonrası pek çok açıdan krizle boğuşan Gazze halkı bu kez de sıcaklıkların yükselmesiyle yeni bir kâbusa uyandı: Soğuk tutulması mümkün olmayan ilaçlar zarar görüyor.

Son olarak tüm bu süreci en iyi özetleyen analizi ileteyim. New York Times'ın iki Pulitzer ödüllü dış politika yazarı Thomas L. Friedman, katıldığı podcastte soruları yanıtlıyor: "Savaş, mola, savaş, mola… Bu döngü en azından 1929’a kadar gidiyor. İki taraf arasındaki fark ise mola döneminde. İsrail dünyanın en güçlü ekonomilerinden birini kurdu. Hamas tünel kazıp memnuniyetsizliği besledi." 

Gündem 
'Bir sonraki uçak gemisi süper gücü Türkiye mi?'
Başlıktaki soruyu ABD merkezli The National Interest dergisi inceliyor. Aynı başlıkla yayımladıkları makalede Türkiye'nin son zamanlardaki donanma yeteneklerine dikkati çeken dergi, TCG Anadolu'nun hizmete alınmasının ardından ikinci uçak gemisinin hazırlıklarının devam ettiğine işaret ederek, TCG Anadolu'nun, Türkiye'nin deniz özerkliğinde daha ileriye yönelik bir adımı temsil ettiğini yazdı. 

Ekonomist Korhan Berzeg'e ait kafatası parçası ile 3 kemik daha bulundu
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg'in kıyafet ve kemik parçaları ile banka ve kredi kartlarının bulunduğu bölgede şimdi de kafatası parçası ile 3 kemik daha bulundu. Önceki buluntular üzerinde yapılan DNA testi sonucunda, buluntuların Berzeg'e ait olduğu ortaya çıkmıştı. 

Anayasa mesaisi başlıyor
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için görüşmelerine bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaretle başlıyor. Partilerin bu konudaki tavrına ilişkin açıklamalar da geliyor. Son olarak DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları konuştu: "DEM Parti olarak anayasa tartışmalarını toplumla birlikte yapmak üzere hazırlıklarımıza başlamış durumdayız."

'1 Mayıs'ta herkesi bir elinde AYM kararıyla Taksim'de yürümeye çağırıyoruz'
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "1 Mayıs sabahı bütün işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak isteyen herkesi bir elinde karanfil, bir elinde AYM kararıyla Taksim’e yürümeye çağırıyoruz" dedi. İstanbul Valiliği, daha önce yaptığı açıklamada sadece izin verilen grupların Taksim Meydanı'na çıkmasına müsaade edileceğini açıklamıştı. 

Nusr-Et restoranına bir ayda ikinci saldırı
İstanbul Beşiktaş’taki Nusr-Et restoranına bir ayda ikinci silahlı saldırı yapıldı. İhbar üzerine olay yerine polis ekibi sevk edilirken saldırganların yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Dünya
Küresel kızamık vakalarında korkutan yükseliş
Araştırmacılar, dünya çapındaki kızamık vakalarının sayısının 2022'yle 2023 arasında neredeyse iki katına çıktığını açıkladı. Uzmanların yorumuna göre bu durum birçok ülkede hastalığın bölgesel olarak ortadan kalkması açısından zorluk teşkil ediyor. Yani kızamık yer yüzünden silinen bir hastalık olmaktan uzaklaşıyor. 

Rusya enerji santrallerini bombaladı, Ukrayna rafinerileri hedef aldı
Rusya-Ukrayna'nın birbirlerinin altyapılarına yönelik saldırıları devam ediyor. Kremlin, Ukrayna'da enerji santrallerini hedef alırken Ukrayna da insansız hava araçlarıyla petrol ve gaz rafinerilerine saldırılar düzenledi. Detayları New York Times aktarıyor.  

Irak'ta eşcinsellik artık suç
Irak'ta mevcut fuhuşla mücadele yasasında LGBTi bireylerine de hapis cezasını öngören değişiklikleri içeren tasarı Meclis'te onaylandı.  Yasaya göre, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye girenler 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak. 

Başbakan Sánchez geleceğine karar vermeye hazırlanıyor
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, eşine yönelik suçlamaların ardından geleceğine karar vermeye hazırlanıyor. Muhaliflerine göre bu ayakta kalmak için bir taktik. Peki Sánchez istifa edecek mi? The Guardian İspanya'daki siyasi kargaşayı yazıyor. 

Söylediklerinin ne kadarı doğru?
Eski ABD Başkanı Donald Trump, sus payı davasında yargılanırken bu hafta gazetecilere çok sayıda açıklama yaptı. New York Times davayla ilgili görüşlerini dile getiren Trump'ın söylediklerinin ne kadarının doğru olduğunu inceledi.
Ekonomi
Bakan Şimşek'ten 'kaynak gelmiyor' iddialarına Şişecam yanıtı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'ülkemize dış kaynak gelmiyor' iddialarına yanıt verdi. Şimşek, Şişecam'ın Cumhuriyet tarihinin en büyük tahvil ihracını "Yerinde bir yanıt" yorumuyla paylaştı. Bakan paylaşımında "Artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkemiz uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve geçmiş döneme göre uygun maliyetli dış finansman sağlıyor" diyerek verileri paylaştı. 

Bu arada Bakan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluşunun 50'nci yılı dolayısıyla Riyad'da düzenlenecek toplantılara katılmak üzere Suudi Arabistan'a gitti. 

Türkiye LNG anlaşması için ExxonMobil ile masada
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin enerji şirketi ExxonMobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz için görüşüldüğünü açıkladı. Detaylar haberimizde.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, tek haneli enflasyon için 2026 dedi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadeleye ilişkin, "Gelecek yıl yüzde 20'nin altını hedefliyoruz, 2026'da ise tek haneli rakamlara yeniden dönecek ülkemiz. Bunun planını programını yapmış durumdayız" dedi.

Scope Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltti
Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti.

Uçak biletlerinde tavan fiyata zam
İç hatlar ekonomi sınıfı uçak biletlerinde tavan fiyat artırıldı. Yurt içi uçuşlarda tavan fiyat yüzde 30'luk artışla 3 bin 250 liraya yükseltildi.

Petrol ve gaz keşifleri yarıya düştü, maliyetler ikiye katlandı
Küresel piyasalarda geçen yıl petrol ve doğal gaz keşifleri bir önceki yıla göre yüzde 50'den fazla düşüşle 5 milyar varil petrol eş değerine gerilerken, arama maliyetleri ise yaklaşık iki katına çıktı.

Google'ın piyasa değeri 2 trilyon doları aştı
Google'ın çatı şirketi Alphabet 2 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı. Böylece teknoloji devi Nvidia'nın ardından ABD merkezli dünyanın en değerli dördüncü şirketi olma başarısı gösterdi.

Elon Musk yine Çin'de: Hedef tam otonom araç vizesi
Çin Başbakanı ile görüşen Tesla CEO'su Elon Musk, ülkede tam otonom sürüşün hayata geçirilebilmesi için yetkililerden izin talep edecek. 

Çin ve otomobil demişken Wall Street Journal'ın analizini ekleyeyim buraya. Çin ekonomisinin diğer bölümleri durgunlaştıkça, kapasite fazlasına rağmen hükümet yerli otomobil üreticilerine desteği artırıyor. "Çin neden ihtiyacından fazla otomobil üretmeye devam ediyor" diye soran gazetenin analizine göre Pekin özellikle elektrikli araç sektörünün hakimi olmak istiyormuş.

Apple duyurdu: iPad'lere hesap makinesi geliyor
Apple, ilk iPad'in satışa sunulmasından beri tabletlerine getirmediği hesap makinesi uygulamasını 14 yılın sonunda iPad'lere  getirme  kararı aldı. Bu haberi paylaşan bir Instagram hesabına gelen ve en çok beğenilen yorumu burada tekrarlayayım: "Bir dakika! 14 yıldır iPad'de hesap makinesi yok muydu?" 

Dubai dünyanın en büyük havalimanı için düğmeye bastı
Dubai'deki Uluslararası El Maktum Havalimanı'nın genişletilerek 'dünyanın en büyük havalimanı' haline getirileceği açıklandı. Bu uğurda ayrılan bütçe 35 milyar dolar. 

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.915,62 | %2,o5 🟢
  • Dolar 32,5267 | %0,27 🟢
  • Euro 34,9075 | %0,56 🟢
  • Euro/Dolar 1,0719 | %0,24 🟢
  • VİOP 10.785,25 | %0,06 🟢
  • Altın Gram 2.434,25 | %-0,18 🔴
  • Altın ONS $2.325,49 | %-0,53 🔴
  • S&P 500 5.099,96 | %1,02 🟢
  • Dow Jones 38.239,66 | %0,40 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,663 | %-0,87 🔴
    29.04.2024, sabah saat 05.50 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Arçelik, 2024'ün ilk çeyreğini 395 milyon lira net kârla tamamladı. Bu çeyrekte 72,2 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 5,7 milyar lira FAVÖK elde etti. Cuma günkü seansta 168,20 liralık kapanış fiyatı üzerinden Arçelik'in F/K oranı 16,78, PD/DD oranı 1,93 oldu. Şirketin özkaynakları 58,9 milyar lira olarak gerçekleşti.   
  • Sanica Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nesimi Fatinoğlu, 37,50-40,06 lira fiyat aralığından 4 milyon 40 bin lot hisse satışı gerçekleştirdi.
  • İşbir Sentetik Dokuma, 15 Ağustos'ta hisse başına net 0,054 lira temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi yüzde 0,53 oldu.
  • İşbir Holding hisse başına net 0,90 lira temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi yüzde 0,75 oldu.
  • Yeşil Yapı Endüstrisi, 2023 yılı Konsolide Finansal Raporlar'da 1 milyar 932 milyon 467 bin 119 lira tutarlı Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farklarının yatırımcılara bedelsiz hisse senedi olarak verilmesine ilişkin çalışmalara başlanılmasına karar verdi.

      Günün verisi: 20 bin 806
      Kilometrekareye düşen insan sayısında Çin'deki Makao Özel İdari Bölgesi dünya lideri. 32.9 kilometrekarelik alanda 680 bin kişi yaşıyor. Makao'yu kilometrekareye 17 bin 600 kişiyle Monaco, 7 bin 595 kişiyle Singapur takip ediyor. Türkiye, kilometrekareye 109 kişiyle dünyada 27'nci sırada. Avustralya'da kilometrekare başına 3, Moğolistan'da 2 kişi düşüyor.

      Oksijen'den
      Capri adası kâbusu yaşıyor: Adada adım atacak yer kalmadı
      İtalya'nın en güzel turistik noktalarından Capri özellikle de Covid-19 sonrası turizmin yeniden canlanmasıyla karşılayabileceği turistten çok daha fazlasını ağırlamaya çalışıyor. Bölgede yaşayanlar yükselen kiralardan dert yanarken, ek ücretler dahi turistleri durdurmaya yetmiyor. 

      Turist hoyratlığını gösteren bir başka haber de Japonyamızdan geliyor. Fujikawaguchiko sakinleri, bölgeye gelen turistlerin Fuji dağını fotoğraflamak için çevreye verdiği rahatsızlığın önüne geçmek için en popüler fotoğraf noktasına 2.5 metrelik bir perde yapmayı, böylelikle o noktadan fotoğraf çekilmesini engellemek istiyor. En popüler noktayı bu linke tıklayarak görebilirsiniz.  

      İstanbul'da bir yemek molası
      The Guardian yazarı Annabelle Thorpe, İstanbul seyahatindeki lezzet rotasını yazdı: "Şehri anlamanın en iyi yolu yemeklerinden geçiyor ve en iyi rehber de etli döneri, gevrek kalamarı ve zengin taramayı nerede bulacağını bilen Michelin yıldızlı bir şef."

      Met Gala 2024 hakkında bilmeniz gereken her şey
      Her yıl ünlü isimlerin kıyafetlerinin günlerce konuşulduğu Met Gala 2024 yaklaşıyor. Bu yılın teması da oldukça kafa karıştırıcı. New York Times'ın Moda direktörü Vanessa Friedman, bilinmesi gerekenleri yazdı.

      29 Nisan'da ne olmuştu? 
      • 1945'te Adolf Hitler, Eva Braun ile Berlin'de evlendi. Bir başka düğün de 2011'deydi: Prens William ve Kate Middleton evlendi. 'Balkondaki öpücük' adıyla kültür hayatımıza giren sahne, dünyadaki tüm gazetelerin birinci sayfasındaydı. 
      • 1991'de Bangladeş'te kasırga felaketi yaşandı: 138 bin kişi yaşamını yitirdi, 10 milyon kişi evsiz kaldı. 
      • Bugün doğanlar arasında Avusturya asıllı ABD'li yönetmen Fred Zinnemann, İngiliz oyuncu Daniel Day-Lewis, sinema oyuncusu Michelle Pfeiffer, tenis efsanesi Andre Agassi, Uma Thurman ve muhteşem Seinfeld dizisinin yaratıcısı, komedyen Jerry Seinfed var. Seinfeld'in Youtube kanalı, bugüne özel Jerry Seinfeld'in dizideki en komik anlarından bir video paylaşacak. Saat 7'de yayına girecek video bu linkten izlenebilecek.  
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında Avusturya kökenli İngiliz filozof Ludwig Wittgenstein, İngiliz yönetmen Alfred Hitchcock, yönetmen, oyuncu, yapımcı Muhsin Ertuğrul bulunuyor. 
      • Bugün ayrıca Dünya Dans Günü. Kutlu olsun.

      Günün yemeği
      Biber turşusu ile kuşkonmaz çorbası
      Şemsa Denizsel, bu haftaki yazısında İtalya'ya yaptığı geziyi anlatıyor ama bir detay veriyor: "Yola çıkmadan önce kuşkonmazlı, yumurtalı bir linguine yaptım ki, yeme de yanında yat." Tarif yazısında.  

      Temples-The Guesser
      İngiliz rock grubu Temples'ın The Guesser şarkısıyla başlayalım haftaya. Daha önce dinlememiş olanların seveceğini düşünüyorum. İlk mesai gününüzde kolaylık diliyorum. Akşamüstü görüşürüz. 

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul