14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2024 00:00 | Son Güncelleme: 29.04.2024 00:00

Aşırı sıcaklar Gazze'yi vurdu, ilaç krizi kapıya dayandı

İsrail'in operasyonları sonrası pek çok açıdan krizle boğuşan Gazze halkı bu kez de sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte yeni bir kabusa uyandı. Sıcak hava dalgalarının görülmesiyle soğuk tutulması mümkün olmayan ilaçlar zarar görmeye başladı
Aşırı sıcaklar Gazze'yi vurdu, ilaç krizi kapıya dayandı

Bilal Shbair - Hiba Yazbek / The New York Times

Geçtiğimiz hafta Gazze Şeridi'nde yaşanan ve son birkaç gündür sıcaklıkların 38 derecenin üzerine çıktığı sıcak hava dalgası, çadır kentlerde yaşamlarını yeniden kurmaya çalışan yüz binlerce yerinden edilmiş insan için hayatı çekilmez hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda optimum sıcaklıkta tutulması gereken ilaçları da problem haline getirdi.

Yaz ayları korkuyla bekleniyor

Cumartesi gününe kadar sıcaklık yeniden azaldı ve önümüzdeki günlerde daha ılımlı sıcaklıklar bekleniyor. Ancak son günlerdeki yüksek sıcaklıklar yazın neler getirebileceğine dair bir öngörü sunuyordu.

Mawasi'de yerinden edilmiş insanların kaldığı bir kampta tahta levhalar, perdeler ve metal hurdalarla kurduğu çadırda ilaç satmaya başlayan yerinden edilmiş eczacı Muhammed Fayyad, "Bu sıcak hava bizim için bir çok büyük bir sıkıntı" ifadelerini kullandı.

Elektrik ya da alternatif güç kaynakları olmadığı için 32 yaşındaki Fayyad, kapanmak zorunda kalan eczanelerden aldığı ilaçları zarar görmelerini engelleyecek kadar soğukta saklayamadığını söyledi.

Elektrik yoksa ilaç da yok

Fayyad, 3 yaşındaki kızı Julia'nın adını verdiği derme çatma eczanesinden yaptığı konuşmada, "Kronik hastalıklara yönelik ilaçların yüzde ellisi mevcut değil çünkü onları soğutacak herhangi bir güç kaynağımız yok" dedi.

Fayyad ilaçların saklanacağı bir buzdolabı için enerji üretmenin yollarını aradığını belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Umarım çok pahalı olan bu güneş panellerini bulabilirim ve yerinden edilmiş insanların hayatını kolaylaştırabilirim"

Fayyad, eşi ve tek kızıyla birlikte yaşadıkları Han Yunus'tan sürüldü. İki aydan fazla bir süredir Mawasi'de bulunduklarını dile getiren Fayyad, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından Han Yunus'a geri döndüklerinde, eczanesinin yakılmış ve yağmalanmış olduğunu gördüğünü söyledi.

2 milyon Filistinli yerinden edildi

Gazze'deki yaklaşık 2 milyon Filistinli, İsrail bombardımanı ve askeri tahliye emirleri altında evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birçoğu, savaşın başlarında soğuk ve yağışlı aylara karşı çok az koruma sağlayan ve şimdi de kavurucu sıcağa ve nemli havaya karşı hiçbir koruma sağlamayan çadırlarda yaşamak zorunda kaldı.

Gazze Şeridi'nin dört bir yanındaki ebeveynler, çocuklarını serinletmek için zaten kolay bulunamayan suya bel bağlamış durumda. Sıcak hava, hastalıkların yayılmasına yardımcı olan böcekleri de beraberinde getiriyor.

Aralarında 7 aylık bir bebeğin de bulunduğu dört çocuk babası Muhammed Ebu Hatab, "Çocuklarım böcekler ve sivrisinekler tarafından sokuldu çünkü etrafta temizlik yok ve kanalizasyon neredeyse her yere sızıyor" dedi. Ailesi günlerini dışarıda, ısıyı hapseden ve çadırları daha da çekilmez hale getiren naylon çadırların gölgesinde geçiriyor.

"Çocuklarımı sadece iç çamaşırlarına kadar soymak zorunda kaldım" diyen 33 yaşındaki Ebu Hatab, "Çadır, sıcak hava dalgası ve bu savaşın dehşeti hepsi bir kabus. Çocuklarım nasıl sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabilir?" şeklinde konuştu.