13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2024 13:24 | Son Güncelleme: 28.04.2024 13:34

New York Times yazdı: Rusya enerji santrallerini bombaladı, Ukrayna rafineleri hedef aldı

Rusya-Ukrayna birbirlerinin altyapılarına yönelik saldırıları sürdürüyor. Kremlin, Ukrayna'da enerji santrallerini hedef alırken Ukrayna'da insansız hava araçlarıyla petrol ve gaz rafinerilerini saldırılar düzenledi
Arşiv
Arşiv

Marc Santora / The New York Times

Rus füzeleri cumartesi günü şafak sökmeden önce Ukrayna semalarında süzülüp bir kez daha geniş ve karmaşık bir bombardımanla ülkenin hırpalanmış enerji şebekesini hedef alırken, Ukraynalı insansız hava araçları da diğer yönde uçarak hayati önem taşıyan petrol ve gaz rafinerilerini hedef aldı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, hava savunma ekiplerinin karadan, havadan ve denizden ateşlenen 34 Rus seyir ve balistik füzesinden 21'ini önlediğini ancak saldırının üç bölgedeki dört termik santralde ve elektrik şebekesinin diğer önemli kısımlarında büyük hasara yol açtığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, işgal altındaki Kırım Yarımadası'nın doğusunda, Rusya'nın güneyindeki Kerç Boğazı'nın hemen karşısında yer alan Krasnodar bölgesi üzerinde 66 Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Bölgesel hükümet başkanı Veniamin Kondratyev, Ukrayna insansız hava araçlarının Kuban'da iki petrol rafinerisini, bir bitüm fabrikasını ve bir askeri havaalanını hedef aldığını söyledi.

"Rusya'nın savaş yürütme potansiyelini azaltıyor"

SBU olarak bilinen Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna askeri operasyonunun Kushchevsk havaalanını ve Ilsky ve Slavyansk petrol rafinerilerini hedef aldığını söyledi. Havaalanında düzinelerce askeri uçak, radar ve elektronik harp cihazı bulunduğunu belirten ajans, “SBU, düşman hatlarının gerisindeki askeri ve altyapı tesislerini etkili bir şekilde hedef almaya devam ederek Rusya'nın savaş yürütme potansiyelini azaltıyor” dedi.

Rusya zararı saklıyor

Kremlin Ukrayna saldırılarıyla ilgili bilgileri sıkı bir şekilde kontrol ettiğinden etkilerini değerlendirmek çoğu zaman zorlaşıyor ve insansız hava aracı saldırılarının ne kadar hasara yol açtığı belirsizliğini koruyor. Rus yetkililer Ukrayna'nın Rusya içindeki saldırılarının etkisini rutin olarak inkâr etse ya da küçümsese de, petrol ve doğalgaz tesislerine yönelik saldırıların gizlenmesi zor oldu. İngiltere'nin askeri istihbarat teşkilatı geçen ay bu tür saldırıların Rusya'nın petrol rafineri kapasitesinin en az yüzde 10'unu sekteye uğrattığını tahmin etti. 1 Mart'ta Kremlin, kıtlığı önlemek ve iç fiyatlardaki artışları engellemek amacıyla benzin ihracatına altı aylık bir yasak getirdi.

Biden Kiev'in saldırılarını kınadı

Petrol ve doğalgaz altyapısına yönelik saldırılar Kiev ile Washington arasındaki gerilimi tırmandırırken Ukrayna, yerli üretim uzun menzilli insansız hava araçlarından oluşan genişleyen filosunu kullanarak Rusya içindeki saldırılarını arttırma sözü verdi. Biden yönetimi, Rusya'nın daha büyük misillemesine yol açabileceği ve küresel enerji piyasalarında fiyatları yükseltebileceği endişesiyle saldırıları açıkça kınadı.

 ©️ 2024 The New York Times Company