Bülten

9 Mayıs 2024, Perşembe

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Ülke genelinde yağış yok ancak Marmara'nın güney ve doğusu, Batı Karadeniz ile Ankara'nın kuzey ve batısı, Edirne, Kırklareli, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Çankırı, Çorum, Kars, Iğdır, Van ve Hakkari çevrelerinde gün içinde yağış bekleniyor. İ stanbul'da yaşayan ve alerjisi olanlar için bugün de zorlu geçecek. Polen  seviyesi  normal seviyenin üzerinde. 
 
Fenerbahçe Beko, sezonun şu ana kadarki en önemli maçında Monaco deplasmanında uzatmalarda güldü ve Berlin'de yapılacak Final-Four'a katılma hakkı kazandı. Monaco'yu 80-79 yenen Sarı-Lacivertliler, yarı finalde Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Panathinaikos'la karşılaşacak. THY Eurolig'de diğer yarı final eşleşmesi de Real Madrid ile Olympiakos arasında. Fenerbahçe'nin zaferinin özetini haberimizde   izleyebilirsiniz. Final-Four organizasyonu 24-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Şampiyonlar Ligi'nde de finalin adı kondu. Borussia Dortmund'un rakibi, Bayern Münih'i 2-2'nin rövanşında maçın son anlarında bulduğu gollerle 2-1 yenen Real Madrid oldu. Hakem kararlarının tartışma yarattığı maçın özetini bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. Şampiyonlar Ligi finali 1 Haziran'da Wembley'de oynanacak. 

Sosyal medyada viral haline gelen bir paylaşım günümüzü güzelleştirecek bir siteyle buluşturdu bizi. Çin'de kedilerinin mama kaplarının içine kamera yerleştiren kullanıcılar bu kameralardan yaptıkları canlı yayınla yemek yiyen kedileri yakından izlememize imkân sağlamış. Merak edenler bu linkten  inceleyebilir. 

Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum. 

'İsrail kapsamlı bir saldırıyla Refah'a girerse silah göndermeyi durduracağım'
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Refah planını sekteye uğratması beklenen bir açıklama yaptı ve Refah'a geniş çaplı bir saldırıyla girilmesi halinde bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını söyledi. Biden, İsrail'e sevkiyatı durdurulan 900 kiloluk bombaların Gazze'de sivillerin öldürülmesinde kullanıldığını da kabul etti. Biden CNN'e yaptığı açıklamada, "Gazze'deki siviller bu bombaların sonucunda ve (İsrail'in) sivil yerleşim merkezlerine girdiği diğer şekillerde öldürüldü" dedi.

Netanyahu'nun iktidarı elinde tutmak için yaptığı manevralar
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hem dünyada hem de ülkesinde çeşitli baskılarla karşı karşıya. Siyasi hayatını uzatmak için çeşitli alanlarda manevralar yaparak savaşı uzatan Netanyahu'nun hamlelerini inceleyen New York Times İsrail liderinin siyasi, askeri ve diplomatik  manevra  alanlarını yazdı.

İsrail ve Hamas'ın ateşkes için anlaşamadığı konular neler?
Son ateşkes görüşmesinde de bir anlaşama çıkmadı ancak iki taraf da müzakereleri sürdürüyor. Peki anlaşamadıkları konular neler? Görüş ayrılıkları yaşanan  başlıklar  haberimizde. 

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, CIA Direktörü William Burns'le görüştü. İsrail basınına göre görüşmede Refah'a kara saldırısı ve Tel Aviv ile Hamas arasındaki esir takası müzakereleri ele alındı.

BU BİR İLANDIR

Gündem 
Erteleme çağrısına rağmen geliyor: Miçotakis'ten Türkiye'yle diyalog açıklaması
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 1948'de müze haline getirilen, Ağustos 2020'de statüsü camiye çevrilen Kariye'nin ibadete açılması nedeniyle 13 Mayıs'taki Türkiye ziyaretinin ertelenmesi çağrılarına karşı çıktı. Miçotakis, "Ziyaret ertelenmemeli, zira iletişim kanallarının açık tutulması önemli" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin ve Yunanistan'ın temel görüşlerinden vazgeçmediğini belirterek, buna rağmen ikili ilişkilerde olumlu bir atmosfer olduğuna dikkat çeken Miçotakis, Kariye Camii’nin Türkiye ile Yunanistan arasında ikili bir sorun olmadığını belirterek caminin çok önemli bir dünya kültürel mirası olduğunu ifade etti. Miçotakis, bu kararı yanlış bulduğunu da sözlerine ekledi.

'Mülakat mağdurlarını, müfredattan endişe duyanları, laik eğitim isteyenleri bekliyoruz'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 18 Mayıs'ta Saraçhane'de bir miting düzenleyeceğini duyurdu. Özel, "Atanmayan öğretmenleri, mülakat mağdurlarını, müfredattan endişe duyanları, laik eğitim isteyenleri, çağdaş cumhuriyet için çağdaş eğitim talep edenleri bekliyoruz" dedi. Özel, "Bir büyük mücadelenin ateşini hep birlikte yakacağız" ifadelerini kullandı. CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme nedeniyle kendisine yönelik "İktidara can simidi oldu" eleştirilerine de cevap verdi: "Eski dönem kuru kuruya kavgayı özleyenler özlemeye devam etsin."

Sinan Ateş suikastı: Eşinin 'iddianameye girmeyen' ifadesi ortaya çıktı
Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'in, cinayetle ilgili mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede yer verilmeyen savcılık ifadesi ortaya çıktı. Ayşe Ateş'in ifadesinde cinayetle ilişkilerinin araştırılmasını istediği MHP ve Ülkü Ocakları yönetimindeki bazı isimlerin iddianamede geçmediği görülüyor. Ateş, eşinin Ömer Çağrı Özdemir'le mesajlaşmasını da savcılıkla paylaşmış: "Beni öldürmeye karar vermiş arkadaşlar Ömer abi, sürekli geriyorlar ortamı, sağa sola haber yolluyorlar, arıyorlar." İfadenin detayları haberimizde.

İstanbul’un yarısı ilçesinden dışarı çıkmıyor
KONDA, 2013-2018 arasında yaptığı “İstanbul’da Yaşamak, İstanbul’u Yaşamak” araştırmasını yeniledi ve kritik sonuçlar ortaya çıktı. Esen Dolma'nın haberine göre İstanbulluların yaklaşık yarısı iş, okul ya da eğlence için yaşadığı ilçeden dışarı  çıkmıyor.  Eğlenmek için tercih edilen yerler Ak Partililerde Üsküdar ve Fatih, CHP’lilerde ise Kadıköy ve Beşiktaş.

İstanbul Havalimanı'nda korkutan iniş
Fedex'in  FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi kargo uçağı iniş takımları açılmadığı için İstanbul Havalimanı'na gövdesi üzerinde indi. Ölen ya da yaralanan olmayan kazanın videosunu bu  linke  tıklayarak izleyebilirsiniz. Kaza, geçen yıl benzer şekilde Tennessee'de yaşananları ve Boeing'in yaşadığı  soruşturmaları   gündeme getirdi.

Dünya
Batı'dan izole edilen Putin, ülkesindeki gücünü vurguladı
Rusya lideri Vladimir Putin dün beşinci dönemi için yemin ederek resmi olarak göreve başladı. Törenin ihtişamı, yer alan mesajlar ve uzmanların törene dair  görüşlerini  New York Times yazıyor. 

Batı'nın yaptırımları Putin'in arktik gaz hedeflerini nasıl engelliyor?
Rusya'nın Avrupa'ya boru hattı ihracatı azaldı, dikkatler LNG'ye çevrildi. Ancak Rusya'nın Arctic LNG 2 projesi yaptırımlar nedeniyle kesintiye uğramış durumda. Bloomberg, Putin'in yıllık 35 milyar dolar gelir hedeflediği projenin önündeki  engelleri  yazıyor.

'Silah' diyerek Glory to Hong Kong marşına yasak getirdiler
Hong Kong Temyiz Mahkemesi, hükümetin Glory to Hong Kong adlı protesto marşının yasaklanması yönündeki  başvurusunu  kabul etti. Yargıç Jeremy Poon, marşın bir silah olmasının amaçlandığını ve bu şekilde Hong Kong sakinleri arasında duygu uyandırma gücü olduğunu vurguladı. Marşı bu  linke  tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Kuzey Kore'nin Göbbels'i Kim Ki-nam, 94 yaşında öldü
Kuzey Kore'de propaganda ustası olarak bilinen, iktidardaki Kore İşçi Partisi yetkililerinden Kim Ki-nam, 94 yaşında hayatını kaybetti. Kim, 2016'da ABD tarafından 'insan hakları ihlalleri' gerekçesiyle yaptırım listesine  aldığı  isimlerin arasındaydı. 

Silikon Vadisi'nde startup hisse gerilimi
Destiny Tech100 fonu herkesin satın alamadığı SpaceX ve OpenAI gibi teknoloji startup'larının hisselerine sahip. Satın aldığı hisseleri ABD borsasında işleten şirket Silikon Vadisi'nde gerilim yarattı. New York Times'a göre bazı şirketler hisselerinin bu şekilde satılmasını  'dolandırıcılık'  olarak tanımlıyor.

Avrupa'daki konut krizinin etkileri
Avrupa'da uzun yıllardır artan konut krizi artık siyasi bir mesele haline geldi. Yapılan araştırmalara göre gençlerin aile evinden ayrılma yaşı yükseldi. Bazı ülkelerdeki çiftler, ayrılsalar da beraber yaşamak  zorunda  kalıyor. The Guardian, AB ülkelerindeki krizin etkilerini inceliyor.

Ekonomi
BOTAŞ ile ExxonMobil arasında LNG ticareti anlaşması
BOTAŞ ve ExxonMobil, LNG ticaretine ilişkin işbirliği anlaşması imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmaya ilişkin, "Uzun vadeli olması planlanan bu anlaşma ile kaynaklarımızı çeşitlendirme noktasında bir adım daha atmış olacağız" dedi. 

Merkez Bankası'ndan yeni adım: Menkul kıymet düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı
Merkez Bankası 6 Nisan'da yaptığı duyuruda belirttiği yeni adımını hayata geçirdi ve menkul kıymet tesisine yönelik düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı. 6 Nisan'daki açıklamada menkul kıymet tesis oranının yüzde 1'e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın da sonlandırılmasına karar verildiği belirtilmişti. 

Hazine nisanda 236,9 milyar lira açık verdi
Hazine nakit dengesi, nisanda 236 milyar 979 milyon lira açık verdi. Kur farklarından kaynaklanan artış 5 milyar 412 milyon lira olarak gerçekleşirken, kasa/banka net hesabında da 134 milyar 126 milyon lira azalış görüldü.

Mahfi Eğilmez: Hukukun üstünlüğü sağlandığı anda manzara değişir
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendiren Ekonomist ve yazar Mahfi Eğilmez, “Mevcut durumdan çıkmanın tek yolu yapısal reformlardır. Hukukun üstünlüğünü sağladığınız anda manzara değişir” ifadelerini kullandı. Eğilmez kırılma anını şöyle özetledi: "2021 yılının ağustos ayı enflasyonu yüzde 19 faiz yüzde 19, enflasyonda artma eğilimi vardı. O zaman Merkez Bankası faizi yüzde 19’dan 21’e çıkarsaydı bugün hiçbir problem olmayacaktı."  

Maliye gözlemcilerinden gri liste kararı öncesi Türkiye'ye ziyaret
Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağına gelecek ay karar verecek. Reuters'a konuşan kaynaklara göre bir ekip karar öncesi Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptı. Kamuoyuna açıklanmayan ziyarette, Türkiye'nin 2021'de notunun düşürülmesine neden olan kara para aklama endişelerinin önüne geçme konusunda kaydettiği ilerleme değerlendirildi. Bu rapor Türkiye'ye ilişkin kararda belirleyici olacak.  Detaylar haberimizde.

Yüksek gelirliye daha yüksek elektrik ve doğalgaz faturası gündemde
ABD merkezli Bloomberg'e konuşan ve adı açıklanmayan üst düzey Türk yetkili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gelir düzeylerine göre farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri planı üzerinde bir süredir çalıştığını söyledi. Yetkiliye göre hükümet düşük gelirli haneleri daha düşük faturalarla desteklemeyi amaçlıyor ve bu uygulamada tüketim arttıkça enerji  tarifeleri  kademeli olarak artacak. 

'Bireysel kredi ve kartların geri ödemelerinde bozulma başladı'
Yıl sonunda yüzde 42 enflasyon hedefinin tutturulabilir olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Kredi büyümesi bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabilir" dedi. Aran, bireysel kredi ve kartların geri  ödemelerinde  bozulma başladığını belirtiyor.

Türkiye'nin en etkin 50 CFO'su belli oldu
BMI Business School Danışma Kurulu'nun oy ve değerlendirmeleri sonucunda performanslarıyla dikkat çeken Türkiye'nin en etkin 50 CFO'su belirlendi. Listedeki yöneticilerin yüzde 30'u kadınlardan oluşurken, yüzde 60'ı yüksek lisans derecesine ve 10 yıl üstü, üst düzey yöneticilik tecrübesine sahip. Liste  haberimizde.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.247,75 | %-0,88 🔴
  • Dolar 32,2551 | %0,04 🟢
  • Euro 34,7289 | %0,15 🟢
  • Euro/Dolar 1,0746 | %-0,03 🔴
  • VİOP 11.882,00 | %0,05 🟢 
  • Altın Gram 2.397,73 | %0,19 🟢
  • Altın ONS $2.308,79 | %0,02 🟢
  • S&P 500 5.187,67 | %-0,01 🔴
  • Dow Jones 39.056,39 | %0,44 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,498 | %0,10 🟢
    09.05.2024, sabah saat 05.40 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Borusan, yılın ilk çeyreğini 366 milyon lira zararla kapadı. Bu dönemde 16,3 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 1,1 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 612,50 liralık kapanış fiyatı üzerinden Borusan'ın F/K oranı 27,81, PD/DD oranı 3,13 oldu. Şirketin özkaynakları bu çeyrekte yüzde 11 artarak 27,7 milyar liraya ulaştı. 
  • Pegasus, yılın ilk çeyreğini 3.5 milyar lira zararla kapadı. Bu dönemde 17,3 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 1,1 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 1033 liralık kapanış fiyatı üzerinden Pegasus'un F/K oranı 5,87, PD/DD oranı 1,91 oldu. Şirketin özkaynakları bu çeyrekte yüzde 1 artarak 55,1 milyar liraya ulaştı. İncelemek isteyenler bu linke tıklayarak detaylı bilançoya ulaşabilir. 
  • Akfen Yenilenebilir Enerji, Romanya'da Sunway Energy S.R.L. adıyla SPV şirketinin kuruluş ve tescil başvuru işlemlerini tamamladı. 
  • Bor Şeker 2024/2025 üretim sezonu için çiftçilerle toplam 781 bin 545 ton pancar üretimi için sözleşme imzaladı. Pancar üretimi sonucunda 115 bin ton kristal şeker üretimi yapılması hedefleniyor.

      Günün verisi: Yüzde 27
      4 haneli şifreleri analiz eden DataGenetics, dünya genelinde şifrelerin yüzde 27'sini 20 kombinasyonun oluşturduğunu ortaya çıkarmış. Kullanım sıklıklarına göre aktarıyorum. Listeye gelen bir yorum, "Eski şifrelerimden 6 tanesini burada görüyorum" şeklinde olmuş. Sizin bu listede kullandığınız şifre oldu mu hiç, bir bakın: 1234, 0000, 7777, 2000, 2222, 9999, 5555, 1122, 8888, 2001, 1111, 1212, 1004, 4444, 6969, 3333, 6666, 1313, 4321, 1010.

      Oksijen'den
      New York'ta yaşayan her 24 kişiden biri dolar milyoneri
      Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu’nda New York City zirvedeki yerini korudu. Listenin ilk 50'sinde 11 ABD şehri bulunuyor. New York’taki sayılara bakalım: 349 bin 500 milyoneri bulunan şehirde, 744 santi-milyoner yani 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılabilir bir servete sahip kişi, ve 60 milyarder yaşıyormuş. 8,4 milyonluk yerleşik nüfusu olan bölgede 24 kişiden biri dolar milyoneri. Liste ve detaylar haberimizde.

      İsviçre çakısı artık bıçaksız satılacak
      İkonik İsviçre çakısının üreticisi Victorinox, bazı ülkelerdeki silah düzenlemeleri nedeniyle artık bıçaklı üretim yapmayacaklarını açıkladı. Bunun yerine çakıya  başka  özellikler eklenecek.

      Hareketsiz çocukların erken kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek
      İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma hareketsiz çocukların kardiyovasküler hastalık tehlikesinin arttığını ve erken kalp hasarı yaşama risklerinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Ancak hafif bir fiziksel  aktivite  riski tersine çevirebilir.

      OpenAI araştırmacılar için deepfake dedektörünü yayınladı
      OpenAI yapay zekâyla üretilen görüntüleri ayırt etmeyi kolaylaştıracak yeni bir araç geliştirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre bu yeni araç, kendi görüntü üreticisi DALL-E tarafından oluşturulan  görüntüleri  tespit edebiliyor.

      9 Mayıs'ta ne olmuştu? 
      • 1936'da bugün Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti. 
      • Türkiye'de Anneler Günü ilk kez 1955'te bugün kutlandı.
      • Avrupa Günü'ndeyiz. 1950'de Robert Schuman, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya attı. Dönemin Fransa Dışişleri Bakanı'nın Schuman Bildirgesi olarak bilinen sunuşu Avrupa Birliği'nin temellerini attı. 1985 Milano Zirvesi'nde de 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.
      • Bugün doğanlar arasında İspanyol filozof Jose Ortega y Gasset, Opel'in kurucusu Alman iş insanı Adam Opel, firatun Tutankamon'un mezarını keşfetmesiyle bilinen İngiliz arkeolog Howard Carter, Norveçli film yönetmeni ve oyuncu Knut Andersen, İngiliz politikacı, Oscarlı oyuncu Glenda Jackson ve ABD'li müzisyen Billy Joel bulunuyor. 
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında da büyük mimarımız Vedat Tek, Alman devrimci Ulrike Meinhof (öldürüldü), İtalya Başbakanı Aldo Moro (öldürüldü), klarnet virtüözü Selim Sesler yer alıyor.  

      Günün yemeği
      İki şahane ahtapot tarifi
      Şemsa Denizsel'in püf noktalarını paylaşarak anlattığı iki güne iki ahtapot tarifini dikkatinize sunuyorum. Detaylar burada.

      Dua Lipa-These Walls
      Devasa bir reklam kampanyasıyla her adımı küresel bir sansasyona dönüşen Dua Lipa'nın son albümü Radical Optimism'den These Walls 'la başlayalım güne. Akşamüstü görüşürüz.

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul