19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2024 09:34 | Son Güncelleme: 08.05.2024 09:38

Reuters yazdı: Maliye gözlemcileri gri liste kararı öncesi Türkiye'yi ziyaret etti

Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağına gelecek ay karar verecek. Reuters'a konuşan kaynaklara göre bir ekip karar öncesi Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptı
Reuters yazdı: Maliye gözlemcileri gri liste kararı öncesi Türkiye'yi ziyaret etti

İki kaynak, 2021 yılında Türkiye'yi gri listeye alan uluslararası suç izleme kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü'nden (FATF) bir ekibin, gelecek ay Türkiye'ye ilişkin merakla beklenen raporu öncesinde geçen hafta Türk yetkililerle görüşmeler yaptığını söyledi. Kamuoyuna açıklanmayan ziyarette, Türkiye'nin 2021'de notunun düşürülmesine neden olan kara para aklama endişelerinin önüne geçme konusunda kaydettiği ilerleme değerlendirildi.

Ekibin raporu kararda etkili olacak

Söz konusu kişi, ekibin raporunun FATF'in 28 Haziran'daki genel kurulunda alacağı kararın temelini oluşturacağını ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin özel inceleme altındaki gri ülkeler listesinden çıkacağının sinyalini verdiğini söyledi. Bakanlık ve Merkez Bankası konuyla ilgili yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. 

FATF, Şubat ayında Türkiye'ye ilişkin yaptığı son açıklamada, ülkenin eylem planını büyük ölçüde tamamladığına ve yerinde bir değerlendirme yapılması gerektiğine dair bir ilk tespitte bulunduğunu belirtmişti. Gelişmiş ekonomilerden oluşan G7 grubu tarafından küresel finans sistemini korumak amacıyla kurulan FATF ekibiyle hangi hükümet, özel sektör ya da sivil toplum kuruluşu ya da yetkililerinin bir araya geldiği açıklanmadı.

FATF, Ekim 2021'de Türkiye'yi kara para aklamaya ve Birleşmiş Milletler'in yaptırım listesinde yer alan IŞİD ve El Kaide gibi grupların finansmanına açık olan bankacılık, emlak ve diğer sektörlerini denetlemediği gerekçesiyle gri listeye aldı. Yirmi ülke daha FATF'in gri listesinde yer alıyor. IMF araştırmaları, bu tür bir not indiriminin ülkelerin FATF sıralamalarını takip eden yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan bağlarını zorlayabileceğini, dolayısıyla Haziran ayında yapılacak bir yükseltmenin Türk lirasını ve varlıklarını artırabileceğini gösteriyor.

Geçen yıl daha ortodoks ekonomi politikalarına doğru bir U dönüşüne öncülük eden Şimşek, Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada "Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık" ifadelerini kullanmıştı.  Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Gri listeden çıkma süreci Haziran ayında yapılacak yerinde inceleme ile tamamlanacak" dedi.