Alkolsüz bir ay geçirdiğinizde vücudunuzda neler değişir?

Aşırı alkol tüketimi kan basıncını yükseltmenin yanı sıra kalp yetmezliği, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla da ilişkili. Peki, 30 gün boyunca alkol tüketmezseniz vücudunuzda neler değişir?

Geçtiğimiz günlerde alkollü içki üreten şirket Diageo, 2022 yılının sonunda Birleşik Krallık'ta alkol endüstrisinin 46,7 milyar sterlin değerinde olacağı tahmininde bulundu. Şirketin paylaştığı verilere göre ülkede en çok alkol tüketimini serbest meslek sahibi 30 yaş üstü insanlar tüketiyor. Hükümetin açıkladığı rakamlara göre 2022’de, 2019’a göre yüzde 18,6’lık bir artış yaşanarak 8 bin 974 Birleşik Krallık vatandaşı alkole bağlı nedenlerden dolayı vefat etti. 

Pek çok çalışma, diğer kronik sağlık sorunlarının yanında aşırı içme ve kanserin, kalp yetmezliği ve diyabetin de birbiriyle ilişkili olduğunu gösterdi. Öyleyse birçoğumuzun içme alışkanlıklarımızı gözden geçiriyor olması hiç de şaşırtıcı değil. Ancak bir ayı içkisiz geçirmek genel sağlık durumu için gerçekten bir fark yaratıyor mu? Yoksa düzenli içiciler, görünür herhangi bir fayda olmaksızın eldeki bu sorunu örtbas mı ediyor?

The Telegraph yazarı Flic Everett, alkolsüz geçirdiği bir ayı yazdı. Gözle görülür bir etki olduğunu söyleyen Everett, "Yıllar sonra alkol almadan bir ay geçirdim ve kendimden öylesine etkilendim ki Da Vinci Şifresi’ni çözmüş gibiydim" dedi.

"Ruh sağlığınızı daha da kötüleştirebilir"

Cheshire'daki Delamere rehabilitasyon kliniğinde çalışan Doktor Catherine Carney, ayık Ekim (Sober October) ayının sağladığı faydanın sadece fiziki sağlıkla sınırlanmadığını söylüyor. Dr. Carney, “Alkol, uyku kalitesini de etkileyebilir, böylece daha fazla enerjiye sahip olursunuz. Düzenli ve aşırı alkol tüketiminin ruh sağlığına da zarar verici etkileri olabilir. Birleşik Krallık'ın yüzde 56'sı alkolü rahatlamak için tükettiğini söylese de bu aslında sadece geçici bir rahatlama sağlıyor. Bu durum genel ruh sağlığınızı daha da kötüleştirebilir" dedi. 

Söz konusu fiziksel sağlık olduğunda ise Dr. Carney'nin söylediğine göre uzun süre boyunca büyük miktarlarda alkol almak, kan basıncının sağlıksız seviyelere çıkmasına yol açabiliyor. Carney, "Gelecekte daha fazla sağlık sorununa sebep olabilir. Alkolü bıraktığınızda kan basıncınız düşecek ve bu da kalp yetmezliğini, felci ve kalp krizini önlemeyi mümkün kılacak" diye de ekledi.

Bağımlı olmadığınız anlamına gelmez

Bununla birlikte Dr. Carney, alkolü birkaç haftalığına bırakabileceğinizi kanıtlamanın, alkolle sağlıklı bir ilişki kurduğunuz anlamına gelmediği konusunda uyarıyor.  Carney, “Birisi alkol almadan belli bir vakit geçirebilirse alkolle tehlikeli bir ilişki içinde bulunmadığını söyleyen bu negatif zihniyeti destekleyici bir durum bu. Fakat aslında tüm bu süreçte kişinin bir madde bağımlılığı sorunu var. Alkolikler, içkisiz geçirdikleri bu ayı yılın geri kalanında aşırı alkol tüketmek için bir bahane olarak öne sürebilirler" diye konuştu.

Pratisyen hekim Ross Perry alkolden bir ay boyunca uzak durmanın faydalarını sayıyor: Sonuncu içkinizden sonra karaciğer fazla mesai yapmaya ve pankreas da ekstra insülin üretmeye başlar. Bol bol su içmek önemli çünkü vücudunuz toksinleri karaciğer ve böbrekler vasıtasıyla dışarı atar. Tuvalete daha çok gitmenizin sebebi de budur.

Bir ay sonra daha parlak bir cilt

Perry, ruhen ve fiziken daha normal hissetmenizin 72 saati bulabileceğini söyledi. Perry, "İki hafta sonra büyük ihtimalle vücut ağırlığında bir düşüş göreceksiniz. Göz torbaları ve mide etrafındaki şişkinliğin azalmasına ek olarak daha temiz bir cilde sahip olacaksınız" dedi. Buna göre üç hafta sonra kan basıncınız düşebilir, bir ay sonra ise cilt ve gözler daha parlak ve daha berrak görünecektir. Perry'nin söylediğine göre karaciğer yağı da yüzde 15'e kadar azalacak ve bu toksinleri vücuttan uzaklaştırma kabiliyetini de artıracak.   

Karaciğer yağlanması gibi hafif karaciğer hastalıkları, karaciğerin durumuna ve kişinin yaşına bağlı olarak ve tabii kişi alkol tüketmeyi tamamen bırakırsa zamanla iyileştirilebilir. Birkaç ay boyunca kanınızda hiç alkol olmadığında, karaciğer hücreleri kendilerini genellikle yavaş yavaş onarabilir ve normale dönebilir.

Birçoğumuz az içtiğimizi düşünürüz, ancak Sober on a Drunk Planet’in yazarı ve danışman Sean Gay, içki tüketiminin kontrolden çıktığını fark etti ve 31 yaşında alkolü bıraktı. Gay, “Toplum tarafından içki içmenin ve akşamdan kalma halinin eğlenceli olduğuna inandırıldık. Ama pek çok insan için bomboş cüzdanlar, keyifsiz sabahlar ve endişe, eğlence kavramından çok uzakta" dedi. 

Alışkanlık edinmek 30 gün sürüyor

Sean’e göre birçok insan, yetişkinlik dönemlerinin tamamında alkolü bir duygusal yardım aracı olarak kullanıyor. Bu nedenle de içmeye sadece bir ay ara vermek, ergenlik yıllarından beri alkolün sebep olduğu o tüm fiziksel, zihinsel, duygusal ve maddi sorunları bir anda telafi edemez.  

Chemist Click'ten eczacı Abbas Kanani, “Bir ay hiç alkol almamanın en büyük faydası, bir alışkanlık zincirini kırmaktır. Bir alışkanlık edinmek yaklaşık 30 gün sürüyor, bu yüzden dört ya da beş hafta boyunca hiç içki içmemek, alkolü bırakmanıza yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.  Ancak uzun vadede, önceki alışkanlıklarınıza geri dönerseniz her şeyin başa saracağı konusunda da dikkatli olmalısınız. Alkolsüz otuz gün, herhangi bir uzun vadeli hasarı tersine çevirmek için yeterli bir süre değil. Otuz günün sonunda hemen içmeye dönerseniz bu zaman kaybı olur. 

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı