18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.07.2022 13:09 | Son Güncelleme: 02.07.2022 13:17

En sağlıklı içecekler sıralandı: Yeni yapılan çalışmada kırmızı şarap listenin başında geliyor

Genetik epidemiyoloji Profesörü Tim Spector tarafından hazırlanan listeye göre en sağlıklı alkollü içecek kırmızı şarap. Listede Cin gibi alkollü içkiler, ucuz bira ile birlikte en az sağlıklı alkol seçimi olarak değerlendirildi
En sağlıklı içecekler sıralandı: Yeni yapılan çalışmada kırmızı şarap listenin başında geliyor

Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.

20 popüler içecek incelendi

Cin tonik sevenler içinse kötü haber, votka ve viski de dahil olmak üzere tüm alkollü içeceklerle birlikte en az sağlıklı seçenek. Liste, King's College London'da genetik epidemiyoloji profesörü olan ve 20'den fazla popüler içecekle ilgili verileri analiz eden beslenme uzmanı Tim Spector tarafından derlendi. İçecekler, bağırsak için yararlı olan ve sağlığı kötü olan yaşlı insanlarda karşılaşılan vücut iltihabını azaltan polifenollere karşı incelendiler. 

Kırmızı şarap, beyaz şarabın aksine, fermantasyon sürecinin çoğunda üzüm kabuklarına sahiptir, bu nedenle yapımında kullanılan meyvelerden yüksek düzeyde polifenol içerir. Profesör Spector, elma veya armutla yapılan el yapımı şarabın da kırmızı şarap kadar polifenol içerebileceğini söyledi.

Bu sonuçlar günlük bir kadeh kırmızı şarap veya 330 ml'lik bir şişe elma şarabının en iyi seçenekler arasında olduğu anlamına geliyor. Listede daha sonra beyaz şarap, bira ve alkol oranı daha yüksek içecekler (damıtma sırasında polifenolün öldürüldüğü) yer alıyor. 

Bir sonraki en iyisi beyaz şarap, ardından bira ve daha alkollü olma eğiliminde olan ve damıtma sırasında herhangi bir polifenolün öldürüldüğü alkollü içkiler. Profesör Spector, “Alkol içmeyen kişilere bunları kullanmasını tavsiye etmem ancak bu kanıtlar insanların ölçülü olarak içmek için en sağlıklı seçenekleri tercih etmesine yardımcı olabilir. Son zamanlarda zanaat birasının popülaritesinde bir patlama oldu. Bu yüzden birçok insan sağlığı göz önünde bulundurarak içmenin tadını çıkarabilir” dedi.

"Önemli olan mükemmel miktar"

Hala tartışılsa da kırmızı şarabın kalbe yararlarına ilişkin birçok kanıt olduğunu belirten Spector, önemli olanın mükemmel miktar olduğunu söyledi. Alkollü içkiler, polifenollerde yetersiz kalmalarının yanı sıra, genellikle limonata veya kola gibi şekerli karıştırıcılarla içilir ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Profesör Spector tarafından oluşturulan diyet izleme uygulaması Zoe, ara sıra bira içmenin daha iyi olduğunu söylerken, bira ölçülü olarak tavsiye ediliyor. Ayrıca, bağırsak sağlığı için iyi olan ve alkol oranı düşük, 40'a kadar canlı mikrop içeren fermente bir çay olan kombucha'yı da tavsiye ediyor.

Uzmanlar herkesin bünyesinin alkole farklı tepki verdiğini belirtse de kırmızı şarap düzenli olarak içilmesi daha uygun olan tek alkollü içecek. 2020'de ABD ve Belçika'daki insanları kapsayan, King's College London tarafından yürütülen büyük bir araştırma, kırmızı şarap içen insanların daha iyi bağırsak sağlığı ile bağlantılı olan geniş bir bağırsak bakterisine sahip olduğunu buldu.

Profesör Spector'un en iyi altı içeceği; Kırmızı şarap, el yapımı elma şarabı, roze şarap, beyaz şarap, bira ve diğer alkollü içkiler.

(Kaynak: DailyMail)