29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.07.2022 15:31 | Son Güncelleme: 16.07.2022 15:45

Alkol gençler için zararlı ancak 40 yaş üstü için faydalı olabilir

Lancet'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre alkolün gençlere hiçbir faydası olmasa da belirli miktarlarda tüketildiği zaman 40 yaş üstü için faydalı olabilir
Alkol gençler için zararlı ancak 40 yaş üstü için faydalı olabilir

Küresel bir çalışmanın sonuçlarına göre alkolün 40 yaşının altındaki insanlara hiçbir yararı yok. Türünün en büyük araştırması, gençlerin hiç içmemesi gerektiği ve küçük miktarların yaşlılara fayda sağlayabileceği sonucuna vardı.  

Alkol önemli sağlık risklerine neden oluyor ve gençlere hiçbir faydası yok. Ancak yeni yapılan araştırmaya göre belli bir yaş üstü için az miktarda alkol tüketimi yararlı olabilir. Araştırmayı, dünyadaki hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin en kapsamlı verileri üreten Washington Üniversitesi’ndeki Global Burden of Diseases çalışmasının yazarları gerçekleştirdi. Dört yıl önce yapılan araştırma, ara sıra tüketilen alkolün bile sağlığa zararlı olduğunu buldu ve hükümetlerin insanlara tamamen uzak durmalarını tavsiye etmesi gerektiğini önerdi.

Günde 1 bardak kırmızı şarap

Ancak küresel verilerin yeni bir analizinden sonra, çalışmanın arkasındaki uzmanlar yeni sonuçlara ulaştı. Buna göre bilim insanları, gençlerin alkol tüketiminden yaşlı yetişkinlere göre daha yüksek sağlık riskleriyle karşı karşıya olduklarını söylüyorlar.  

Araştırmacılar, altta yatan sağlık sorunları olmayan 40 yaş ve üstü yetişkinlerin ise kardiyovasküler hastalık, felç ve diyabet riskinin azalması da dahil olmak üzere, günde bir bardak kırmızı şarap gibi sınırlı alkol tüketiminden yararlanabileceğini ekledi.

40 yaş altı erkekler daha riskli

Lancet’te yayınlanan araştırma bulguları alkol riskini, coğrafi bölge, yaş, cinsiyet ve yıla göre ayırdı. Buna göre alkol tüketimi açısından en büyük risk altında olanların 15-39 yaş arasındaki erkekler. 

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık ölçümleri bilimleri profesörü olan kıdemli yazar Dr Emmanuela Gakidou, "Mesajımız basit: gençler içmemeli, ancak yaşlı insanlar az miktarda içmekten yararlanabilir. Genç yetişkinlerin içki içmekten kaçınacağını düşünmek gerçekçi olmasa da, herkesin kendi sağlıkları hakkında bilinçli kararlar alabilmesi için en son kanıtları iletmenin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.  

204 ülkedeki içme alışkanlıklarının analizine göre, 2020 yılında toplam 1,34 milyar insanın zararlı miktarlarda alkol tükettiği tahmin ediliyor. Lancet'te yayınlanan çalışma, zararlı miktarlarda içenlerin yüzde 59'unun 15-39 yaşları arasında olduğunu, alkolün sağlığa hiçbir faydası olmadığını ve alkol veya araba kazaları, intiharlar veya cinayetlerle ilgili yaralanmalar da dahil olmak üzere risk oluşturduğunu ortaya koydu. Zararlı miktarda alkol tüketenlerin dörtte üçü erkekti.