Bülten

7 Mayıs 2024, Salı

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Bugün ülkemizin doğusu yağışlı batısı parçalı bulutlu. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Sivas, Ordu, Tokat ve Adıyaman'da yağış bekleniyor. Sıcaklık İstanbul ve Ankara'da 20, İzmir'de 26, Antalya'da 27, Kars'ta 12 derece. 

Haftaya en güzel başlangıcı Galatasaraylılar yaptı. Dün akşam Fenerbahçe'nin Konyaspor deplasmanında puan kaybetmesiyle bitime 3 maç kala, Sarı-Kırmızılılar farkı 6 puana çıkardı. Artık şampiyonluk şarkıları söylemeye başladılar bile. 

Favori instagram hesabım, işe gelmeme bahane mailleri serisinin yenisini hazırlamış. Gününüz güzelleşsin diyerek paylaşayım.  


Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum. 

Hamas ateşkesi kabul etti, İsrail Refah'ta 50'den fazla yeri bombaladı
Yürütülen görüşmeler neticesinde dün Hamas, Katar ve Mısır'a Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını açıkladı. Hamas'ın internet sitesindeki açıklamada sunulan teklif ve önerilerin içeriği hakkında bilgi paylaşılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı yaptığı açıklamada "Aynı adım İsrail tarafından da atılmalıdır. Batılı ülkelerin İsrail yönetimine baskı yapmaya çağırıyorum" derken liderlerin ateşkes çağrılarına İsrail'den gelen yanıt, Hamas'ın teklifinin detaylarını bekledikleri ve durumu inceleyecekleri yönünde oldu.  

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın ateşkes onayına rağmen Refah'a kara saldırısı çağrısında bulundu. Kara saldırısı yoktu ancak bombardıman sürdü. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1.5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde 50’den fazla yere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Hagari, saldırı yapılan yerlerin Hamas'a ait olduğunu öne sürüyor. 

Bu arada İsrail, kentte barınan sivillere kenti terk etmeleri çağrısında bulunuyor. Bu da Filistinliler arasında, İsrail'in Refah'ı işgal edeceği korkusunu artırıyor. 

ABD'den ise İsrail'i durdurmaya yönelik çaba sarf ettiklerine dair açıklamalar geliyor. Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'i Refah'a girmemesi için teşvik etmeye devam ettiklerini söyledi.

Gündem 
Gözler, Özel-Bahçeli görüşmesinde
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından bugün de TBMM'de MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi  ziyaret  edecek. Görüşme saat 12.00'de gerçekleşecek. 

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: İfadem iddianamede yok
Suikast sonucu yaşamını yitiren eski Ülkü Ocakları Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in ölümüne dair iddianamenin tamamlanmasının ardından eşi Ayşe Ateş, CHP Lideri Özgür Özel'le görüştü. 1 saatlik basına kapalı görüşmenin çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Ateş, ifadesinin iddiamanede yer almadığını belirterek, "Benim ifademde siyasi isimler vardı, ifadem iddianamede yok. Böyle bir iddianame olmaz. Devletimi düşünerek ben bugüne kadar hep sağduyulu davrandım. Büyük mücadele verdim. Bu cinayetin failleri eninde sonunda yargı önünde hesap verecek" dedi. 

'Memur servislerinin kaldırılmasına karşıyız'
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, tasarruf tedbirleri kapsamında memur servislerinin kaldırılacağı iddiasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Akay, "Ekonomik çıkmazdan memur servislerine kısıtlama koyarak çıkamayız. Kamuda tasarruf ederken sadece halka verilen hakların geri alınmasından mı söz ediyoruz?" dedi ve ekledi: "Zaten memur zor şartlarda çalışıyor, servis araçlarına niye müdahale ediyorsunuz? Biz servis araçlarının  kaldırılmasına  karşıyız."

1 Mayıs gözaltılarında 11 kişi daha tutuklandı
İstanbul'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ndeki gösterilere ilişkin gözaltına alınan 12 kişiden 11’i tutuklandı. Tutukluların sayısı 49 oldu.

Sigaraya 3 lira zam
JTI grubunda yer alan sigara markalarına 3 lira zam geldi. Satışlar güncellenmiş fiyatlar üzerinden yapılıyor.

Kurban kesim bedeli açıklandı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu yıl için vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt  dışında  ise 4 bin 750 Lira olarak belirlenmiştir" dedi.

Dünya
'Avrupa'nın geleceği Çin ile işbirliğine bağlı'
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Birliği liderlerine, Çin'in Avrupa'yla daha yakın işbirliği istediği mesajını verirken, sanayide kapasite fazlası üretim iddialarını reddetti. Şi ayrıca Avrupa'nın geleceğinin Çin ile işbirliğine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. 

'İngiliz silahlarıyla topraklarımızda saldırı olursa İngiltere'nin askeri unsurlarını vururuz'
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın İngiliz silahlarıyla Rus topraklarına saldırması durumunda, Ukrayna dışında da İngiltere'ye ait askeri unsurların vurulabileceğini duyurdu. Bakanlık ayrıca bu tehdidin dışında Fransa'ya seslendi. Ülkenin Ukrayna konusunda 'yıkıcı' yaklaşım sergilediğini ve bunun, Ukrayna meselesinin büyümesine yol açtığını açıkladı. 

Zelenskiy 'Tanrı bizimle' dedi Rusya'dan 'Efendimiz Kiev'de yaşamıyor' cevabı geldi
Paskalya Bayramı için Kiev'deki katedralden mesaj yayınlayan Ukrayna Lideri Volodimir Zelenskiy'nin açıklamalarına Rusya'dan sert yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova bu ifadeler için "Uyuşturucudan  kafayı  bulmuş birinin yapacağı" türden bir söylem yorumunu yaptı. 

Avrupa'nın yükselen aşırı sağı ne kadar tehlikeli?
Demokrasiye bağlılıkları belirsiz olan göçmen karşıtı partiler artık Avrupa'da ana akım haline geldi. Peki Avrupa'da sağın yükselişi gerçekten ne kadar tehlikeli? New York Times, Avrupa sağına dair  riskleri  yazdı.

Ekonomi
TL'nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde
Merkez Bankası verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru nisan ayında 59,77'ye yükseldi. Böylece TL'nin reel değeri Eylül 2021'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Bu verinin neden önemli olduğu ve detaylar  haberimizde.  

Oto yıkamacı dondurma, kafe gübre fişi kesiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KDV uygulamalarıyla ilgili son değişikliğinin altndan KDV istismarı çıktı. Bu istismarda kullanılan yöntem ise aynı: Hangi ürün alınırsa alınsın temel gıda fişi keserek yüzde 20 yerine yüzde 1 vergi ödemek... KDV hilelerini Esen Dolma'nın haberinde inceleyebilirsiniz.

Otomotivdeki son gelişmeler indirimin habercisi mi? 
Otomotiv editörümüz Emre Özpeynirci, Castrol'ün sunduğu Emre Özpeynirci ile Otomotiv Gündemi programında haftayı değerlendiriyor. Bu haftanın başlıkları arasında nisan ayında yüzde 22 azalan satışların altında yatan nedenler ve 7 Temmuz krizinin nasıl aşılacağı var. Yayını bu linke tıklayarak Oksijen TV'de izleyebilirsiniz. 

DenizBank'tan olağanüstü genel kurul kararı
DenizBank, 16 Mayıs 2024 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı gerçekleştirilmesi yönünde karar verdi. KAP'a gönderilen açıklamada, bankanın sermayesinin 5 milyar 696 milyon 100 bin liradan, 19 milyar 638 milyon 600 bin liraya çıkartılması ve bu suretle şirket esas sözleşmesinin 6. maddesinin değiştirilmesi konusunun tartışılacağı belirtildi. 

BioNTech'ten ilk çeyrekte 315,1 milyon euro zarar
Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Covid-19 aşısına talebin düşmesi nedeniyle ilk çeyrekte 315,1 milyon euro zarar etti. Detaylar haberimizde.

TikTok Z kuşağında yeni bir sorun başlattı: Para dismorfisi
TikTok'ta hızla yayılan ekonomi ve tüketicilikle ilgili videolar 20'li yaşlardaki gençlerin para harcama kriterlerini etkiliyormuş. Wall Street Journal, bu durum karşısında finans danışmanlarının yeni bir terim yarattığını yazdı: Para  dismorfisi.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.267,09 | %-0,10 🟢
  • Dolar 32,2748 | %0,11 🟢
  • Euro 34,7278 | %-0,13 🔴
  • Euro/Dolar 1,0763 | %-0,05 🔴
  • VİOP 11.903,00 | %-0,09 🔴
  • Altın Gram 2.407,18 | %-0,07 🔴
  • Altın ONS $2.323,55 | %-0,01 🔴
  • S&P 500 5.180,74 | %1,03 🟢
  • Dow Jones 38.852,27 | %0,46 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,487 | %-0,01 🔴
    07.05.2024, sabah saat 06.10 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Türk Tuborg, 2023 yılını 1 milyar lira net kârla kapadı. Bu dönemde 
    17 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 3,8 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 98 liralık kapanış fiyatı üzerinden Türk Tuborg'un F/K oranı 30,64, PD/DD oranı 3,08 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yıla göre yüzde 52 artışla 10,2 milyar liraya ulaştı. 
  • Smart Güneş, yurt içinde yerleşik bir müşteriyle KDV hariç 3 milyon 75 bin dolarlık mühendislik, tedarik ve kurulum sözleşmesi imzaladı.
  • Fonet Bilgi Teknolojileri, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan '36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı' ihalesine 73 milyon 950 bin 768 lirayla en uygun teklifi verdi.
  • Kuzey Boru, yurt içinde KDV dahil 50 milyon 138 bin 150 lira, yurt dışında ise 960 bin 199 dolar 61 centlik "HDPE100 ve Koruge Boru" satış sözleşmeleri imzaladı.
  • Kayseri Şeker'e, Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Mayıs'tan 31 Ağustos'a kadar 42 bin 658 ton şeker ihracat izni verildi. Daha önce verilen izin kapsamında 19 bin 600 ton şeker karşılığı 13 milyon 400 bin dolar ihracat geliri elde edilmişti.
  • Yeşil Yapı, şirketin yüzde 29,90 oranında iştirak ettiği Yeşil Global Enerji'nin paylarının halka arzına ilişkin sürecin tamamlanması için gerekli olan finansal raporlar ile izahname ve izahname eklerini SPK'ya teslim etti.
  • Yayla Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yayla, 21,50-22,30 lira fiyat aralığından 200 bin lot hisse satışı gerçekleştirdi.

      Günün verisi: Yüzde 59,4
      Güney Afrika'daki genç işsizliği oranı. Bu, ülkeyi dünyada açık ara lider yapıyor. Bu alanda Güney Afrika'yı en yakından takip eden yüzde 28,2'lik oranla İspanya. Listede üçüncü sıra yüzde 22,82'yle İtalya'nın. En son sırada İsviçre var. Ülkede genç işsizliği yüzde 2,1.

      Oksijen'den
      'Serenay seti ele geçiriyor'
      Serenay Sarıkaya'nın başrolünde olduğu ve merakla beklenen Kimler Geldi Kimler Geçti dizisi perşembe günü Netflix'te yayına girecek. Yıldız oyuncu dizinin senaristi Ece Yörenç'le beraber Oksijen TV'de Gülay Afşar'ın konuğu oldu. Bu  linke  tıklayarak izleyebilirsiniz. 

      Bağırsak sağlığını iyileştirmek isteyenlerin yaptığı 3 yanlış
      Vücudun genel sağlığı bağırsaklardan başlıyor. Bu nedenle çoğu kişi bağırsak sağlığını düzenlemek için farklı yöntemlere başvuruyor. Business Insider'a konuşan gastroenterolog Will Bulsiewicz, bağırsak sağlığını geliştirmek isteyen insanların yaptığı 3  hatayı  açıkladı.

      Kylian Mbappe Usain Bolt ile yarışacak
      PSG'nin yıldız futbolcusu Kylian Mbappe'nin sezon sonunda kulüpten ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu dönemde kendi adını taşıyan KM vakfından ilginç bir etkinlik duyurusu geldi: Mbappe, dünyanın en hızlı insanı Usain Bolt'un yarışma teklifini kabul etti. İkilinin ulaştığı maksimum hız göz önüne alınıp yapılan yarışta Bolt, Mbappe'ye şans tanımamıştı. 

      Uzmanlar uyarıyor: Plaza hayatı uyku düzenini bozuyor
      Kişinin kaliteli bir uyku alabilmesi için yeterli seviyede melatonin hormonu üretmesi gerekiyor. Fakat günümüzde şehirlerde gün ışığından çok uzun süre ofis ortamında bilgisayar, cep televizyonu ve televizyon gibi mavi ışığa maruz kalıyoruz. Bu da melatonin metabolizmamızı bozuyor. Uzmanından uyarı ve öneriler  haberimizde.

      Dünyanın bu kadar ıslanmasının nedeni ne?
      Doğu Afrika'dan Avustralya'nın güneydoğusuna kadar, beklenmedik bölgelerdeki olağandışı şiddetli yağışların ardından gezegenin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Peki bilim insanları aşırı sıcakları tartışırken yağışlar için ne diyor? Cevaplar  haberimizde.

      7 Mayıs'ta ne olmuştu? 
      • 1682'de bugün Deli Petro, Rus Çarı oldu. 
      • 1824'te Beethoven, 9'uncu Senfoni'yi ilk kez Viyana'da sundu. Besteci o sırada işitme duyusunu yitirmişti. 
      • Cumhuriyet Gazetesi 100 yaşında. 1924'te bugün gazete İstanbul'da yayımlanmaya başladı. Basınımızın çınarına nice yüz yıllar diliyoruz. 
      • 1998'de bugün Apple, iMac'i piyasaya sürdü. Ürünü o dönem 'Geçici CEO' olan Steve Jobs nasıl tanıtmıştı, merak ediyorsanız videosu burada. Jobs, alıştığımız görüntüsünün dışında gömlek-ceket giyerek çıkmış sahneye. 
      • Bugün İskoç filozof David Hume, Alman besteci Johannes Brahms, Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski (Muhteşem keman konçertosuyla güne başlamak isteyenler için kayıt burada) , Yugoslavya bir bütün olarak bir arada tutabilen mareşal Josip Broz Tito, büyük yazarımız Rıfat Ilgaz, ABD'li oyuncu Gary Cooper, Arjantin'in eski First Lady'si Eva Peron, Fransız ekonomist Thomas Piketty'nin doğum günü. 
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında Alman ressam Caspar David Friedrich (Meşhur tablosu Wanderer Above The Sea of Fog ve hakkındaki diğer ilginç bilgiler burada) , asker ve siyasetçi Ali Fethi Okyar, yazar Haldun Taner ve İtalyan besteci Niccolo Piccinni bulunuyor.

      Günün yemeği
      Yassı tepsi ekmeği
      Şemsa Denizsel, bir zamanlar beraber çalıştığı Yunan şefi köyünde ziyaret ediyor ve beraber nefis bir yassı tepsi ekmeği hazırlıyorlar. Detaylar ve tarifin püf noktaları yazısında.  

      Gossip-Pop Goes the World
      ABD, Arkansas menşeli, Indie Rock grubu Gossip'in güzel şarkılarından Pop Goes the World 'le başlayalım güne. Akşamüstü görüşürüz.  

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul