19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2024 10:57 | Son Güncelleme: 08.05.2024 11:45

TikTok Z kuşağında yeni bir sorun başlattı: Para dismorfisi

TikTok'ta hızla yayılan ekonomi ve tüketicilikle ilgili videolar 20'li yaşlardaki gençlerin para harcama kriterlerini etkiliyor WSJ, bu durum karşısında finans danışmanlarının yeni bir terim yarattığını yazdı: Para dismorfisi
TikTok Z kuşağında yeni bir sorun başlattı: Para dismorfisi

Genç yetişkinler ve ekonomistler, parayla ilgili haberleri TikTok'tan takip ettiklerini ve bu sayede tasarruf etme, harcama yapma ve finansal sonuçlar alma becerilerinin şekillendiğini söylüyor. Yükselen hisse senetleri, artan fiyatlar ve sıkı bir işgücü piyasası, ekonominin yıllardır olmadığı kadar güçlü olduğunu gösteriyor. En genç ve en az kazanan profesyoneller ise böyle düşünmüyor; bunun nedeni kısmen büyük bir kısmının tüketici borcu taşıması, kısmen de TikTok'ta gördükleri.

Platform ABD'de potansiyel bir yasakla karşı karşıya olsa bile, genç yetişkinlerin kararlarını ve görüşlerini şekillendiren büyük bir kültürel güç olmaya devam ediyor. Peki, ana haber kaynağınız sizin neslinizden kimsenin ev alamayacağını, gıda fiyatlarının kontrolden çıktığını ve kredi kartı borcunun kaçınılmaz olduğunu ama aynı zamanda 2.500 dolarlık Louis Vuitton çantaların ve 70 dolarlık nemlendiricileri "almak zorunda olduğunuzu" söylediğinde ne olur?

Finans uzmanları ve bir düzineden fazla genç yetişkinle yapılan görüşmeler bu sorunun cevabının kafa karıştırdığını gösteriyor. Z kuşağı eski bir fikri benimsedikleri için borçlanıyorlar: Durum kötüyse, neden şimdi hayatın tadını çıkarmayalım?

Para dismorfisi

Ekonomistlere ve Z kuşağına göre TikTok, genç yetişkinlerin gerçekte ne kadar iyi durumda oldukları ile nasıl olduklarını düşündükleri arasında bir kopukluk yaratıyor. Bu kopukluk, finans danışmanlarının yeni bir terim ortaya atmasına neden oldu: Para dismorfisi.

İkiye bölündüler

29 yaşındaki Evelyn Hidalgo, yaklaşık bir yıl önce sosyal stratejistlik işinden çıkarıldıktan sonra geçimini tam zamanlı içerik üreticisi olarak sağlıyor. Maaşlı bir anne olmakla ilgili paylaşımlar yaparken, TikTok akışında sık sık sahip olmayı dilediği son moda eşyaları ya da büyük, güzel bir eve sahip olmak gibi kendisininkinden imkansız derecede uzak görünen bir hayatı gösteriyor. Kocası ve 20 aylık oğluyla Nashville'de yaşayan Hidalgo, “Normal olan sizin normaliniz değilmiş gibi geliyor” diyor. TikTok ve diğer sosyal medyada ekonomiye baktığında, akışının imrenilecek bir hayat yaşayanlar ve mücadele edenler arasında “ikiye bölündüğünü” hissediyor.

"Kuyruk rüzgarı yaşıyorlar"

Kâr amacı gütmeyen bir ekonomik araştırma ve politika kuruluşu olan Ekonomik Politika Enstitüsü'nün kıdemli ekonomisti Monique Morrissey, ev sahibi olmak gibi birçok yetişkinlik göstergesi ulaşılamaz gibi görünse de, genç yetişkinlerin mevcut ekonomik iklimden faydalandığını söylüyor. Morissey “Z kuşağı ve daha genç Y kuşağı kuyruk rüzgârı yaşıyorlar ve daha genç ve daha düşük ücretli çalışanlar için reel ücretlerde alışılmadık derecede hızlı bir artışa yol açan sıkı bir işgücü piyasasından faydalandıklarının farkında olmayabilirler” diyor.

Houston'da yaşayan 23 yaşındaki iki çocuk annesi BreAunna Rodriguez, TikTok'un daha büyük kararları da etkilediğini söylüyor. Platformun "Sizin İçin" sayfası, 9'dan 5'e çalışma fikrini reddeden genç girişimcilerle dolu. Bu, 2022'nin sonlarında emlak müdür yardımcısı olarak çalıştığı işinden ayrılıp bir internet ve kablo şirketinde uzaktan, komisyon bazlı bir işe girmesi için ona ilham verdi.