Bülten

15 Nisan 2024, Pazartesi

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

İstanbul'da gündüz yazdan kalma bir havayla geçti. Bu akşam ülke genelinde herhangi bir yağış beklenmiyor. 

9 günlük tatilin ardından başlayan mesainin yarattığı hüzün İstanbul trafiğine yansıdı. Normal bir pazartesi gününden daha düşük yoğunluklu trafikle karşı karşıyayız. 

Güzel bir akşam dileyerek gündeme geçiyorum. 

Merkez Bankası'nın 2023 zararı 818 milyar lira
TCMB 2023 yılında 818.2 milyar lira zarar açıkladı. Tarihi zararın ağırlıklı olarak Kur Korumalı Mevduat hesaplarında oluşan kur farkı ödemelerinin Hazine yerine Merkez Bankası tarafından yapılmasından kaynaklandığı belirtiliyor. 

Amerikan Merkez Bankası da 2023 yılında resmi olarak 114,3 milyar dolar zarar etmişti. Kurum rekor zararın sebebinin ABD Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranı hedefinin yönetilmesine yönelik harcamalar olduğunu duyurmuştu. Fed'in 2022'yi 58,8 milyar dolar gelirle kapamıştı. Avrupa Merkez Bankası da 2004'ten beri ilk kez zarar açıklamış ve 1,3 milyar euro zarar etmişti. 

Bugün ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesine dair verileri açıkladı. Mart ayında 209 milyar lira açık veren bütçedeki yılın ilk üç ayında gerçekleşen açık 500 milyar lirayı aştı. 

Masquerade faciasının raporu hazırlandı: Söndürme sistemi çalışmıyordu
İstanbul'da 29 kişinin yaşamını yitirdiği Masquerade gece kulübü tadilatına ilişkin itfaiye raporu hazırlandı. Raporda iş yeri dahilinde acil durum aydınlatmalarının, yönlendirme levhalarının olmadığı, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı belirtildi.

CHP Heyeti Antalya Adliyesi'nde: Belediye Başkanımız haksız şekilde tutuklu, tahliyesine karar verin
CHP heyeti, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün teleferik kazası sonrası tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptı: "Bilgi edinmek için çağırılan belediye başkanımız haksız, hukuksuz, dehşet verici bir şekilde tutuklu. Kendisinin hiçbir hukuki sorumluluğu yoktur. Derhal Kocagöz'ün tahliyesine karar verin."

İBB Meclisi'nde yeni dönem: Çoğunluğun CHP'de olduğu ilk toplantı
Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi'nin yeni dönemin ilk oturumunda "Milletimiz 31 Mart seçimlerinde çok değerli mesajlar vermiştir. Her birimiz o mesajları iyi anlamak ve gereğini yapmakla yükümlüdür" dedi. Toplantıda başkanvekilliklerine CHP'nin adayları Faruk Gökkuş ve Gökhan Gümüşdağ seçildi.

İsrail, İran'ın hava saldırısını nasıl önledi?
Tüm dünyanın tetikte beklediği İran-İsrail çatışmasına dair haber ve analizler sürüyor. Bugünkü gelişmelere bakalım. 

The Guardian'ın analizine göre İran'ın cumartesi gecesi İsrail'e yönelik hava saldırısı, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı en büyük hava saldırısının üç katı büyüklüğünde. Bu saldırı ABD, İngiltere ve Ürdün'ün yardımıyla İsrail ordusu tarafından önlendi. Detaylar haberimizde.  

İran büyük bir hata yaptı, İsrail buna uymamalı
New York Times'ın üç Pulitzer ödüllü yazarı Thomas L. Friedman, İran saldırısı sonrası kaleme aldığı yazıda Batılı ülkelerin, İran'ı izole etmek için birlikte hareket etmeleri gerektiğini ve böylece bölgesel bir savaşı önleyebileceklerini belirtiyor. 

İran tabuları yıkmak istedi
İran'ın saldırısı 'ayarlanmış saldırı' olarak nitelendiriliyor. Politico, 'başarısız olması' amaçlanan saldırıda İran'ın tabuları yıkmak istediğini ancak Netanyahu'nun bunu hala gerçek bir savaşa çevirebileceğini öne sürüyor.  

Saldırı Netanyahu'nun siyasi dayanıklılığını test etti
İran'ın saldırısı sonrası gözler İsrail lideri Binyamin Netanyahu'da. New York Times, Hamas ile olan savaşı siyasi iktidarını uzatmak için sürdürdüğü söylenen Başbakan'ın İran konusundaki uyarılarının haklı çıktığını belirtiyor. The Times yazarı Roger Boyes'ın analizine göre de İsrail savunmasında ABD istihbaratına bağımlıydı ve İran kapasitesinden çok daha az füze fırlattı. Bu da İsrail'in savunma konusundaki zayıflığını ortaya çıkardı.

İran saldırısı sonrası analistlerin petrol tahminleri
Gerilim sonrası bu durumdan petrol piyasasının nasıl etkilenebileceğini analistler değerlendiriyor. Bloomberg birçok yatırım bankası ve şirketinden uzmanların yorumlarını derledi.  

Avustralya'da bir bıçaklı saldırı daha
Avustralya'nın Sydney kentindeki AVM'de cumartesi günü yaşanan ve 6 kişinin ölümüne neden olan saldırının şoku henüz atlatılamamışken bir bıçaklı saldırı daha gerçekleşti. Kiliseye düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişi yaralandı.

Rusya yaptırımları metal fiyatlarını yükseltti
ABD ve İngiltere, Rus metalinin borsalarda kullanılmasına yönelik yaptırım uygulamasının ardından Londra Metal Borsası yükselişe geçti. Bu durum alüminyum fiyatlarını yüzde 9, nikel fiyatlarını ise yüzde 8'den fazla artırdı. Bloomberg'e göre Rusya yine de önemli bir üretici olmaya devam ediyor.

Threads Türkiye'de geçici olarak kapatılıyor 
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, Rekabet Kurumu’nun geçici tedbir kararı kapsamında Türkiye'de sosyal medya platformu Threads uygulamasını 29 Nisan'dan itibaren geçici olarak kapatacak. Şirket karara itiraz edeceğini açıkladı.  

Apple Covid'den bu yana en kötü düşüşle karşı karşıya
Apple'ın iPhone sevkiyatları mart çeyreğinde tahmin edilenden yüzde 10 daha kötü bir düşüş yaşadı ve akıllı telefon sektöründeki toparlanmaya rağmen Çin'deki satışları geriledi.  Samsung sevkiyatları  60 milyonu aşarak Apple'ı geçti. 

'Selektörle radar uyarısına ceza hukuki değil'
Bayram tatili dönüşü Düzce'de trafik polisinin radar uygulama yaptığını selektör ile diğer sürücülere haber vermeye çalışan 66 sürücüye ceza kesmesi gündem oldu. Avukat Gönenç Gürkaynak'a göre bu uygulama yasal değil.

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatili boyunca otoyolları 11 milyon 236 bin 983 aracın kullandığını belirtip detay verdi: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü 2 milyon 94 bin 924, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü de 1 milyon 772 bin 112 araç tercih etmiş. 

En fazla turist komşulardan gelmiş
Türkiye'yi bu yılın ilk iki ayında 4 milyon 341 bin kişi ziyaret etti. En fazla turist İran, Rusya ve Bulgaristan'dan. 

Serenay Sarıkaya'nın yeni dizisinden ilk fragman
Netflix, merakla beklenen yeni dizisi Kimler Geldi Kimler Geçti’nin yayın tarihini yeni bir fragmanla paylaştı. Serenay Sarıkaya'nın başrolde olduğu yapımda Metin Akdülger, Hakan Kurtaş, Boran Kuzum, Ahmet Rıfat Şungar, Meriç Aral, Bade İşçil, Esra Ruşan ve Efe Tunçer yer alıyor. Fragmanı haberimizde izleyebilirsiniz. 

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım?
Anksiyete için beta bloker kullanımı: Bilmeniz gerekenler 
Anksiyeteyi gidermek ve gergin anlarda rahatlamak için pazarlanan beta bloker hapların kullanımı yaygınlaşıyor. Uzmanlar hapların sadece belirtileri 'maskelediği' konusunda uyarıyor. New York Times, erişilmesi kolay olan bu haplara dair merak edilenleri yazıyor.

Kurumsal ChatGTP büyük firmalara sunuluyor
Reuters'a konuşan kaynaklara göre OpenAI CEO'su Sam Altman, bazı Microsoft müşterileri de dahil olmak üzere sohbet robotunun kurumsal versiyonu olan ChatGPT Enterprise'ı büyük şirketlere sunmaya başladı.

Ne dinleyelim? 
Masallarını herkesin sevdiği Judith Liberman'ın Masal Bu Ya! podcastiyle başlayalım haftaya. Podcast yazarımız Selim Karakaya'nın önerisini  buradan dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
Dün Premier Lig'de lider Liverpool ve takipçisi Arsenal'ın beklenmeyen mağlubiyetleri, Manchester City'yi bitime 6 hafta kala zirveye yerleştirdi. Guardiola'nın talebeleri 2022-2023 sezonunu muhteşem bir finalle tamamlamıştı. Bu başarıyı bu sene tekrarlarlar mı bilinmez ama geçen yılın belgeseli Birlikte: Art arda üç kez zirv3de Netflix'te hazır, sizi bekliyor. Yapıma dair yazımız burada , belgesel da burada.   

Televizyon izleyicileri için NOW TV'de Kızıl Goncalar, Star TV'de Ömer, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Bu akşam Süper Lig'de haftanın kapanışını yapıyoruz. Maç eksiğiyle ikinci sıraya gerileyen Galatasaray, Alanyaspor deplasmanında liderliği geri almak için sahada. 20.00'deki maç beIN'de. 

Sultanlar Ligi Play-off final maçında Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i ağırlıyor. Seride durum 1-1. Maç 19.00'da, TRT Spor Yıldız'da. 3 maç kazanan şampiyon olacak. 

Avrupa liglerinde, Serie A'da Fiorentina-Geona (19.30, S Sport+), Atalanta-Verona (21.45, S Sport+), La Liga'da Osasuna-Valencia (22.oo, S Sport+), Premier Lig'de Chelsea-Everton (22.00, beIN) karşılaşmaları var. 
Ne pişirelim?
Yazarımız Dr. Mark Hyman, n aneli salsa verde kuzu köfte
için "Kuzu eti, yüksek kaliteli proteinin yanı sıra demir, çinko ve B12 vitamini açısından da zengin bir kaynak. Düzenli olarak kuzu eti yemek kas büyümesini ve performansını destekler" diyor.  Detaylar burada.  

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul