16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2024 13:53 | Son Güncelleme: 15.04.2024 14:14

Politico 'ayarlanmış' saldırıyı yazdı: İran tabuları yıkmak istedi

Tahran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği saldırı 'ayarlanmış saldırı' olarak nitelendiriliyor. Zira İran'ın hiçbir füzesi ölümcül olmadı. Politico, 'başarısız olması' amaçlanan saldırıda İran'ın tabuları yıkmak istediğini ancak Netanyahu'nun bunu hala gerçek bir savaşa çevirebileceğini yazdı
Politico 'ayarlanmış' saldırıyı yazdı:  İran tabuları yıkmak istedi

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı tehlikeli, provokatif ve başarısız olmak üzere tasarlanmıştı. İsrail'e fırlatılan yüzlerce mermiden hiçbiri büyük bir hedefi vurmadı. Bölgede patlak veren bu son kriz İran'ın gerçek niyetinin ne olduğu ve ABD'nin altı aydan uzun bir süredir kaçınmaya çalıştığı tam ölçekli bir bölgesel savaşı engellemeyi hala başarıp başaramayacağının merak edilmesine neden oldu.

İsrail ve İran arasındaki gerilim 7 Ekim'den bu yana tırmanıyor. 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluk binasını vurması ve İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve yedi İran Devrim Muhafızları subayını öldürmesiyle gerginlik iyice tırmandı.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney daha sonra İsrail'in "cezalandırılacağını" ilan etti. İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması, vekil güçler aracılığıyla faaliyet göstermeyi tercih eden Tahran için dramatik ve çok tehlikeli bir çıkış oldu.

"İran tabularını yıkmak istedi"

Sağ eğilimli Demokrasileri Savunma Vakfı'nda kıdemli araştırmacı ve İran'ın füze kabiliyetleri konusunda uzman olan Behnam Ben Taleblu, "İran'ın risk alma konusunda her zamankinden daha büyük bir istekliliği var. İran şimdiye kadar İsrail'i İran topraklarından açık ve atfedilebilir bir şekilde doğrudan hedef almamıştı. Bu saldırı aynı zamanda İran topraklarından savunulan bir hedefe yapılan ilk balistik füze saldırısıydı. İran İsrail topraklarını hedef alma tabusunu yıkmak istedi" dedi.

Tahran şimdiye kadar topyekûn bir savaş istemediğinin sinyallerini vererek İsrail'in kuzeyindeki Hizbullah'ın tek tük saldırılardan fazlasının yapmasını engelledi. Ancak Uluslararası Kriz Grubu'ndan Ali Vaez, "İran hükümeti Şam saldırısının stratejik bir dönüm noktası olduğu ve misilleme yapmamanın faydadan çok zarar getireceği sonucuna varmış görünüyor" dedi.

"Görülmeye değer ama ölümcül olmayan bir şey yapmak istediler"

Vaez aynı zamanda Tahran'ın silah seçiminde temkinli davrandığını da sözlerine ekleyerek "Çok daha fazla sayıda mermi kullanabilir, hava savunma sistemlerini kuşatacak şekilde insansız hava araçları ve füzeleri senkronize edebilir ve yeni hipersonik füzelerini ateşleyebilirlerdi. Açıkça görülmeye değer ama ölümcül olmayan bir şey yapmak istediler" dedi.