Bülten

30 Nisan 2024, Salı

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Yağışlı günler sürüyor. Meteoroloji tahminine göre öğle saatlerinden itibaren yurdun büyük bölümü yağış alacak.  İç Anadolu, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ile Kastamonu çevreleri ve Kırklareli'nin kuzeyinde kuvvetli yağış uyarısı var. Sıcaklık İstanbul'da 17, Ankara'da 24, İzmir'de 28, Adana'da 30, Sinop'ta 15 derece.

23 Nisan Resepsiyonu'nda kararlaştırılan ve yapılacağı günü beklemeye başladığımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görüşmesi için tarih 2 Mayıs Perşembe olarak belirlendi. Yeni Anayasa odaklı görüşme için Özel'in gündeminde 8 konu bulunuyor. Detaylar haberimizde.

Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum.

10 yılda hazırlanan müfredat bir haftada değerlendirilemez
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' başlıklı müfredat taslağına ilişkin eleştiriler sürüyor. Eğitim Reformu Girişimi, ilk değerlendirmeyi yaptı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın geribildirimler için yeterli süre tanımadığını savunarak, bilimsel, şeffaf, kapsayıcı bir program geliştirme süreci uygulamasını istedi. Açıklamada, "Kapsayıcı, katılımcı ve nitelikli geribildirim süreçleri, dayatmacılıktan uzak öğretim programları için elzemdir. Ayrıca öğretim programı taslağı hazırlanırken yapılan ihtiyaç analizi ve uygulama bütçe planı kamuoyuyla şeffaf bir biçimde paylaşılmalıdır. Düzenlemelerin kimler tarafından yapıldığı, bu kişilerin yetkinlikleri, her bir dersin öğretim programı için uzmanlık alanları ve kaynakça da kamuoyuna açıklanmalıdır" denildi.  

Belirlenen müfredatları Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı sitede inceleyebilirsiniz.

Gündem 
MHP, TikTok'a savaş açtı: Kapatılmalı
MHP Kırıkkale milletvekili Halil Öztürk, Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok ile ilgili açıklamasında uygulamanın kapatılması gerektiğini belirterek partisinin bu yönde bir kanun teklifi hazırladığını duyurdu. Öztürk şu ifadeleri kullandı: "Ahlak yok olursa gelecek yok olur. Ahlakı zedelenen veya yok olan, milli ve manevi değerleri her gün örselenen bir toplum geleceğini hazırlayamaz, istikbâlini sağlam zeminler üzerine kuramaz. Bu anlamda ahlaksız paylaşımların yoğunlukla yer aldığı ve milli değerlerimizi ayaklar altına alan TikTok’un bir an önce kapatılması gerektiği açıktır."

CHP 1 Mayıs için Taksim'e çağırdı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın izin verilen gruplar haricindekiler için 1 Mayıs'ta Taksim'in yasak olduğunu açıklamasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırdı. Çelik, mesajında "Emeği, adaleti, sömürüden arınmış düzeni savunmak için hep birlikte Taksim'e  yürüyoruz"  dedi. 

Türkiye için kentsel dönüşüm tercihten öte zorunluluk
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nüfusunun yüzde 71'i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur" dedi. Erdoğan ayrıca, "Hükümet olarak kentsel dönüşüm, sel ve taşkın riskini azaltma, dere ıslahı, ağaçlandırma gibi insanlarımızın can ve mal emniyetini sağlayacak her türlü projeye gereken desteği vereceğimizin bilinmesini istiyorum"  ifadelerini  kullandı. 

Sinan Ateş suikastı iddianamesi tamamlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Aralık 2022’de öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş suikastına ilişkin soruşturmasını 2 yıl 4 ayın sonunda tamamladı. Başsavcılık, 22 kişi hakkında 'tasarlayarak öldürme' suçundan  iddianame  düzenledi. 

CHP'li Sur Belediye Başkan adayı evinde ölü bulundu
Diyarbakır'da yerel seçimlerde CHP'den Sur Belediye Başkan adayı olan Abdülkadir Bedir, evinde başından vurulmuş halde ölü bulundu. Olayla ilgili  soruşturma  sürüyor.

Erhan Usta İYİ Parti Grup Başkanvekilliği'nden istifa etti
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti ve "Bugün itibarıyla İYİ Parti TBMM Grubuna istifa dilekçemi verdim" diyerek  istifasını  duyurdu.

Dünya
İsrail ateşkes görüşmelerinde sert tutumunu terk ediyor
Gazze'ye yönelik bombardımanını sürdüren İsrail, rehine krizini çözebilmiş değil. Gelen açıklamalara göre iki taraf, şu anda ateşkese daha önce olmadığı kadar yakın. The New York Times İsrail'in bu kez ateşkes görüşmelerinde daha yumuşak bir tonda hareket ettiğini yazıyor. Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Hamas'a 40 günlük ateşkes teklif edildiğini açıkladı. Cameron, teklifin İsrailli rehinelere karşılık potansiyel olarak binlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını içerdiğini söyledi.

Netanyahu olası tutuklama kararını engellemek için Biden'dan yardım istemiş
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli yetkililere yönelik olası tutuklama kararını engellemek için ABD Başkanı Joe Biden'dan yardım istediği öne sürülüyor. Detaylar haberimizde.

'Filistin devletinin kurulması için yol haritası oluşturulmalı'
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'da 1948'den beri en kötü krizin yaşandığını belirtirken, Gazze'de savaşın sona ermesi ve Filistin devletinin kurulmasına dönük bir yol haritası oluşturulması gerektiğini söyledi. Blinken, İsrail'in Refah'a kara saldırısında ısrar etmesiyle ilgili, "Sivillere zarar verilmeyeceğine dair bir plan olmazsa Refah'ta büyük askeri bir 'operasyonu' desteklememiz mümkün değil" dedi. Blinken, İsrail'in hâlâ, Refah'taki sivillere zarar verilmeyeceğini garanti eden bir plan sunmadığını kaydetti.

'Öğrenci protestolarında ifade özgürlüğü ile antisemitizm karışmasın'
ABD'deki üniversitelerde protesto dalgası dinmiyor. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Filistin'e destek gösterilerini 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirdiklerini belirtip bir 'ama' ekledi: ABD'de Yahudi karşıtlığının hiçbir şekilde yerinin olmadığını belirtip  protestolara antisemitizmin karışmaması gerektiğini söyledi. 

İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf istifa etti
İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi'nin lideri Hamza Yusuf görevlerinden istifa etti. Ülkenin ilk müslüman Başbakanı olan Yusuf, partisi SNP ile koalisyon ortağı İskoçya Yeşiller Partisi arasındaki güç paylaşımı anlaşmasını geçen hafta bitirmesi sonrası bu kararı aldı. Yusuf, halefi  seçilene  kadar görevine devam edecek.

Wagner artık Moskova'ya hesap veriyor
Rusya, Afrika ve ötesinde bir zamanlar Moskova'ya sırtını dönen aynı savaşçıları kullanıyor. Politico, Rusya'ya karşı ayaklanan Wagner savaşçılarının aynı şeyi  tekrarlamamasını  sağlamak için hükümetin yeni bir adım attığını belirtiyor.
Ekonomi
Citi'den dolara karşı TL’de uzun pozisyon tavsiyesi
Citi stratejistleri, gelecek birkaç ayda sermaye akışı çekeceği görüşüyle 6 aylık forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.

THY, Airbus ve Rolls-Royce'dan dev imza: 20 milyar dolarlık stratejik anlaşma
Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma THY’nin 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişini kapsıyor. Ortalama maliyetinin 20 milyar doları bulduğu anlaşma kapsamında parçalar yerli  üretilecek.

Getir, Avrupa ve ABD'den tamamen çekildi
Bir süredir Avrupa basınında çıkan haberler resmiyet kazandı ve Getir'in Avrupa ve ABD'den çekildiği açıklandı. Karara göre Getir, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkıyor. ABD'deki iştiraki FreshDirect ise faaliyetlerine devam edecek. 

Çıkış kararı alınan pazarlar, Getir'in gelirinin yüzde 7'sini sağlıyordu. İngiltere'den çekilmek, şirketin 1500 kişinin  işine  son vermesi anlamına geliyor. Kurum bundan sonra büyümek için en büyük potansiyele sahip ana pazarı Türkiye'ye odaklanacak. Kararı Getir'in kurucusu ve CEO'su Nazım Salur sosyal medya üzerinden yaptığı  açıklamayla  duyurdu. 

10 bin puanı aşarak rekor kıran borsada yükseliş sürecek mi?
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 10 bin puan sınırını aşarak rekor tazelerken, analistler yılın geri kalanında endeksin yükselişine devam edeceğini öngörüyor.

TAV'da kritik karar: Sani Şener görevi bırakıyor
TAV Havalimanları kurucu ortaklarından, şirketteki 27 yılının 25'inde CEO son 2 yılında da Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüten Sani Şener görevini 1 Mayıs 2024 itibariyle bırakacağını açıkladı. Şirketin KAP'a gönderdiği  açıklamaya  göre Şener, iş yaşamına TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek. Açıklamada, "Sn. M. Sani Şener'den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine, yapılacak olan ilk Genel Kurul'un onayına sunulmak üzere 1 Mayıs 2024 itibarıyla Sn. Jean-Michel Vernhes atanmıştır" denildi.

Sabancı Holding'in temettü kararı
2023 yılı kârından yatırımcılarına hisse başı net 2,6487 temettü dağıtım kararı aldığını duyuran Sabancı Holding, temettü dağıtım tarihini de 6 Mayıs 2024 olarak duyurdu.

60 bin manşet Fed'in bir sonraki hamlesi hakkında ne söylüyor?
Bloomberg'ün 60 bin manşeti inceleyerek hazırladığı endekse göre Fed, bu hafta yapılacak basın toplantısının ardından şahin sürprizler yapmaya başlayacak. 

Tesla otonom sürüş teknolojisi için Çin'den vize aldı
Tesla CEO'su Elon Musk, ülkede tam otonom sürüşün hayata geçirilebilmesi için yetkililerden talep ettiği izni aldı. Tesla hisseleri gelişme sonrası yüzde 12 yükseldi.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.082,77 | %1,69 🟢
  • Dolar 32,4196 | %-0,01 🔴
  • Euro 34,6805 | %-0,34 🔴
  • Euro/Dolar 1,0704 | %-0,15 🔴
  • VİOP 10.977,00 | %0,04 🟢
  • Altın Gram 2.430,44 | %-0,19 🔴
  • Altın ONS $2.329,43 | %-0,27 🔴
  • S&P 500 5.116,17 | %0,32 🟢
  • Dow Jones 38.386,09 | %0,38 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,607 | %-0,13 🔴
    30.04.2024, sabah saat 05.40 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Garanti Bankası, 2024'ün ilk çeyreğini 22,2 milyar lira net kârla tamamladı. Net kâr geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 45 arttı. Bu çeyrekte 104,4 milyar lira satış hasılatı elde eden şirketin, net ücret komisyon gelirleri de 19,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Cuma günkü seansta 80,85 liralık kapanış fiyatı üzerinden Garanti Bankası'nın F/K oranı 3,64, PD/DD oranı 1,33 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 256 milyar liraya ulaştı. Bilançoyu incelemek isterseniz bu linke tıklayıp detaylara bakabilirsiniz. 
  • QNB Finansbank, 2024'ün ilk çeyreğini 9,8 milyar lira net kârla tamamladı. Net kâr geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 49 arttı. Bu çeyrekte 59,1 milyar lira satış hasılatı elde eden şirketin, net ücret komisyon gelirleri de 10,4 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Dünkü seansta 324 liralık kapanış fiyatı üzerinden QNB Finansbank'ın F/K oranı 29,81, PD/DD oranı 11,69 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 92,8 milyar liraya ulaştı. Bilançoyu incelemek isterseniz bu linke tıklayıp detaylara bakabilirsiniz. 
  • Boğaziçi Beton Sanayi, Berko İnşaat ile Haribo Şekerleme fabrika inşaatı işi için hazır beton sözleşmesi imzaladı: İşin tutarı 500 milyon lira.
  • Aksa Akrilik iştiraki Emniyet Ticaret, 123,50-124,40 lira fiyat aralığından 30 bin lot hisse alımı gerçekleştirdi. Şirket ayrıca 116,80-118,50 TL fiyat aralığından da 65 bin lot hisse alımı gerçekleştirdi.
  • Margün Enerji, Hollanda'da mukim yüzde 100 bağlı ortaklık Margun Climatech, iklim teknolojileri alanında yatırımlar yapmak üzere İtalya'da şirket kurulmasına ve gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verdi.
  • Emlak Konut, Bağcılar 100. Yıl Mahallesi 1. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesini yüklenici firmayla imzaladı. Sözleşme bedeli 883 milyon 150 bin lira+KDV.
  • Gen İlaç, 3 taksit halinde hisse başına net 0,9999996 lira temettü ödeyecek. 
  • Atakule Gayrimenkul, hisse başına net 0,10 TL temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi yüzde 1,09 oldu.

      Günün verisi: Yüzde 36
      Kredi kartı borcu, birikiminden fazla olan ABD'li yetişkinlerin oranını görüyorsunuz. 2021'de yüzde 21 olan bu oran 2022'de yüzde 27'ye yükselmişti.

      Oksijen'den
      Merak, kediyi Utah'tan California'ya uçurdu
      ABD'nin Utah eyaletinde bir aile, iade etmek üzere California'ya postaladıkları kargo paketine gizlice giren kedilerine günler sonra kavuştu. Amazon çalışanının bulduğu kedinin aç ve susuz kaldığı, buna rağmen sağlığında herhangi bir sorun olmadığı belirtildi. Olayın detayları haberimizde.

      TikTok'ta viral olan 'ağzı yağla çalkalamak' faydalı mı?
      Ağız sağlığını iyileştirmek, diş eti iltihabı ve çürüklerle mücadele için son zamanlarda ilginç bir yöntem popüler hale geldi. TikTok'ta milyonlarca kez izlenen ağzı yağla çalkalama uygulamasını uzmanlar Washington Post'a değerlendirdi. 

      '2024'te satılan her 5 BMW'den 1'i elektrikli olacak'
      Otomotiv yazarımız Emre Özpeynirci, Oksijen TV'de Castrol'ün sunduğu Emre Özpeynirci ile Otomotiv Gündemi programında Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'i ağırladı. Yeni modeller, sektörün 2024 öngörüleri ve elektrikli araçlara yönelik yatırım gerekliliklerini anlatan Tiftik, bu yıl satılan her 5 BMW'den 1'inin elektrikli olacağını söylüyor. Programı bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

      Gerard Depardieu cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alındı
      2012 ve 2014'teki film çekimleri esnasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiaları üzerine ifadeye çağırılan 75 yaşındaki Depardieu, Paris polisi tarafından gözaltına alındı.

      Çin'den Ay'ın 'gizli' tarafına yüksek riskli görev
      Çin yakında robotik bir uzay aracını Ay'ın uzak bölgesine gönderecek. Teknik açıdan zorlu olan bu görev, Çin'in mürettebatlı ilk inişinin ve Ay'ın güney kutbunda kurulacak bir üssün yolunu açıyor.

      Yapay zekâdaki harcama çılgınlığı: Milyarlarca doları göze alıyorlar
      Yapay zekâ çılgınlığı sürerken sektörün önde gelen isimlerinin veri merkezlerine yaptığı harcamalar milyarlarca doları buluyor. Meta yatırımcılarını rahatsız eden bu durum için Zuckerberg 'sabırlı olma' çağrısı yapıyor. New York Times'a göre harcama  çılgınlığı  yıllar sürebilir.

      30 Nisan'da ne olmuştu? 
      • 1789'da George Washington, ABD'nin ilk Başkanı oldu. 
      • 1945'te bugün Adolf Hitler ve bir gün önce evlendiği Eva Braun sığınakta intihar etti (Olayın Der Untergang filminde nasıl işlendiğini izlemek isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz).
      • Bugün Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss, büyük yazarımız Selim İleri, Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'nin doğum günü. 
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında ABD'li müzisyen Muddy Waters, İtalyan yapımcı ve yönetmen Sergio Leone bulunuyor. 

      Günün yemeği
      Mangalda somon
      New York Times'a göre bu tarifi herkes bilmeli. Tarif içerisinde mangal dünyasına yeni girenler için püf noktaları da var. Detaylar burada.

      Amy Winehouse-Wake Up Alone
      Amy Winehouse'un dünyayı kasıp kavuran Back to Black albümü 2007 yılında bugün yayınlanmış. Başyapıttaki diğer eserler kadar öne çıkmamış  Wake Up Alone şarkısıyla başlayalım güne. Albümün tamamını dinlemek isteyenler de bu linke tıklayabilir. Sabah mektuplarındaki şarkıların tümünü topladığım listeyi de paylaşayım. Akşamüstü görüşürüz. 

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul