23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2024 12:05 | Son Güncelleme: 29.04.2024 12:10

NYT, yapay zekadaki harcama çılgınlığını yazdı: Milyarlarca doları göze alıyorlar

Yapay zeka çılgınlığı sürerken sektörün önde gelen isimlerinin veri merkezlerine yaptığı harcamalar milyarlarca doları buluyor. Meta yatırımcılarını rahatsız eden bu durum için Zuckerberg 'sabırlı olma' çağrısı yaptı. NYT, harcama çılgınlığının yıllar sürebileceğini yazdı
NYT, yapay zekadaki harcama çılgınlığını yazdı: Milyarlarca doları göze alıyorlar

Karen Weise / New York Times

Eğer 2023 teknoloji endüstrisinin yapay zekâ sohbet robotu yılıysa, 2024 de yapay zekâ alt yapısı yılı olacak gibi görünüyor. Kulağa o kadar heyecan verici gelmeyebilir, ancak sektör yapay zeka patlaması için alt yapı teknolojisine hızla milyarlarca dolar harcıyor. Amazon'dan Meta'ya kadar şirketler veri merkezlerini yapay zekayı destekleyecek şekilde yeniliyor. Devasa yeni tesislere yatırım yapıyorlar. Suudi Arabistan gibi yerler bile YZ'yi idare edecek süper bilgisayarlar inşa etmek için yarışıyor. Görünüşe göre, bir ayağı teknolojide olan ya da yüklü parası olan herkes, kimilerinin yıllarca süreceğine inandığı bir harcama çılgınlığına atılıyor.

Harcamaları yavaşlatma planları yok

Microsoft, Meta ve Google'ın ana şirketi Alphabet, geçtiğimiz hafta yılın sadece ilk üç ayında veri merkezleri ve diğer sermaye giderleri için toplam 32 milyar dolardan fazla harcama yaptıklarını açıkladılar. Şirketlerin hepsi yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde yapay zeka harcamalarını yavaşlatma planları olmadığını söyledi.

YZ'nin devasa bir teknoloji altyapısı kurma hikayesine dönüştüğünün en açık işareti olarak Meta, YZ için çiplere ve veri merkezlerine daha önce işaret ettiğinden milyarlarca dolar daha fazla harcaması gerektiğini söyledi. Meta CEO'su Mark Zuckerberg yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede "Bence bunun üzerine gitmek mantıklı ve biz de bunu yapacağız" dedi.

En büyük kazanan Nvidia

Göz kamaştırıcı harcamalar Silikon Vadisi'ndeki eski bir benzetmeyi yansıtıyor: California altına hücum ederken en büyük serveti kazananlar madenciler değil, onlara kürekleri satan insanlardı. Geçtiğimiz yıl çip satışları üç kattan fazla artan Nvidia'nın en belirgin yapay zeka kazananı olduğuna şüphe yok.
Yapay zekayı desteklemek için teknolojiye akıtılan para, 1990'lardaki dot-com patlamasının harcama modellerini de hatırlatıyor. Web tarayıcıları ve yeni moda e-ticaret siteleri etrafındaki tüm heyecana rağmen, asıl parayı kazanan şirketler Microsoft ve Oracle gibi yazılım devleri, çip üreticisi Intel ve bu yeni bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan donanımları üreten Cisco Systems oldu.

Ancak bulut bilişim bu duruma yeni bir boyut kazandırdı: Yeni kurulan şirketlerin çoğu ve hatta diğer sektörlerden büyük şirketler ağlarını barındırmak için bulut bilişim sağlayıcılarıyla sözleşme yaptıklarından, teknoloji sektörünün en büyük şirketleri müşterileri cezbetmek umuduyla şimdi büyük harcamalar yapıyor.
Şirket, Google'ın sermaye harcamalarının (büyük ölçüde veri merkezleri inşa etmek ve donatmak için harcanan para) ilk çeyrekte neredeyse iki katına çıktığını söyledi. Microsoft'unki ise %22 arttı. Salı günü kazançlarını açıklayacak olan Amazon'un da bu büyümeye katkıda bulunması bekleniyor.

"İyimserliğimiz ve hırslarımız arttı"

Meta'nın yatırımcıları Zuckerberg'den memnun değildi ve görüşmenin ardından şirketin hisse fiyatı %16'dan fazla düştü. Ancak sadece birkaç yıl önce artırılmış ve sanal gerçeklik için planladığı harcama çılgınlığı nedeniyle hissedarlar tarafından yerden yere vurulan Zuckerberg, şirketinin yapay zekaya harcadığı para konusunda özür dilemedi. Potansiyel olarak yıllarca sabırlı olunması çağrısında bulunarak "İyimserliğimiz ve hırslarımız biraz daha arttı" dedi.

Yatırımcılar Microsoft'un harcamalarını hazmetmekte zorlanmadı. Microsoft, bulut bilişim işinin büyümesinin beşte birinden fazlasına katkıda bulunduğunu söylediği üretken yapay zeka işinin finansal ayrıntılarını bildiren tek büyük teknoloji şirketi oldu. Analistlerin tahminlerine göre bu rakam üç ayda 1 milyar dolara ulaştı. Microsoft, şirketin talebi karşılamak için yeterli veri merkezi arzına sahip olması durumunda, üretken yapay zeka işinin daha da büyük olabileceğini söyledi ve inşa etmeye devam etme ihtiyacının altını çizdi.

Yeni müşteriler çekiyor

Yapay zeka yatırımları Microsoft'un temel bulut bilişim hizmeti Azure için bir halo yaratarak yeni müşteriler çekmesine yardımcı oluyor. Microsoft CEO'su Satya Nadella yaptığı açıklamada, "Azure, herhangi bir yapay zeka projesi yapan hemen hemen herkesin uğradığı bir liman haline geldi" dedi. (New York Times, Aralık ayında Microsoft ve ortağı OpenAI'ye, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açmıştı).

Google, bulut bölümünden elde edilen satışların "yapay zekanın katkısı" da dahil olmak üzere %28 arttığını söyledi. Amazon CEO'su Andy Jassy bu ay hissedarlara gönderdiği bir mektupta, ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına büyük önem verildiğini, ancak altyapı ve veri konusunda daha teknik çabalar için davasa fırsat olduğunu söyledi.

Son teknoloji sistemler bu yarışta önemli

Bilgi işlem altyapısı için "anahtar, içindeki çiptir" diyerek, maliyetleri düşürmenin ve çiplerden daha fazla performans elde etmenin Amazon'un kendi yapay zeka çiplerini geliştirme çabasının anahtarı olduğunu vurguladı. Altyapı talepleri genel olarak iki gruba ayrılıyor: Birincisi, bazı yapay zeka geliştiricilerinin yakında her yeni tur için 1 milyar doları aşabileceğini söylediği en büyük, en son modellerin inşa edilmesi. CEO'lar, doğrudan ya da ortaklarla birlikte son teknoloji sistemler geliştirmek için çalışmanın, YZ'nin ön saflarında yer almak için gerekli olduğunu söyledi.

Bir de çıkarım yapma ya da modelleri gerçekten kullanmak için sorgulama denen durum var. Bu, bir müşteri şikayetini özetlemek için üretken yapay zeka kullanan bir sigortacı gibi müşterilerin sistemlerden yararlanmasını veya Meta'nın yakın zamanda Facebook ve Instagram'a bir sohbet robotu asistanı yerleştirerek yaptığı gibi şirketlerin yapay zekayı doğrudan kendi ürünlerine yerleştirmesini içerebilir. Bu aynı zamanda pahalı.

Veri merkezlerinin inşa edilmesi ve donatılması zaman alıyor. Çipler tedarik sıkıntısı ve yüksek maliyetli üretimle karşı karşıya. Meta'nın finans şefi Susan Li, bu tür uzun vadeli bahislerle şirketin "değiştirilebilirlik" ile inşa edildiğini söyledi. Gelecek tam olarak bekledikleri gibi çıkmazsa, altyapıyı kullanış biçimini değiştirmek için esneklik alanı istiyor.

 ©️ 2024 The New York Times Company