16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2024 11:20 | Son Güncelleme: 29.04.2024 11:25

Wagner artık Moskova'ya hesap veriyor

Rusya, Afrika ve ötesinde bir zamanlar Moskova'ya sırtını dönen aynı savaşçıları kullanıyor. Politico, Rusya'ya karşı ayaklanan Wagner savaşçılarının aynı şeyi tekrarlamamasını sağlamak için hükümetin yeni bir adım attığını yazdı
Wagner artık Moskova'ya hesap veriyor

Wagner Grubu olarak bilinen özel ordusuyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı bir ayaklanma başlatan Yevgeny Prigozhin'in ölümünden yedi ay sonra, Rus devleti özel paralı askerler üzerinde kontrol kuruyor ve onları Kremlin'in gündemine göre çalıştırıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen iki ABD'li yetkiliye göre eski Wagner güçlerinin binlercesi en az dört gruba bölünmüş durumda. Rus hükümeti bu savaşçıları Putin'e sadık diğer paralı askerlerle karıştırarak Putin ve Rus Savunma Bakanlığı'na karşı gerçekleştirdiği baş kaldırının tekrarlanmasını önlemeyi umuyor. ABD'li yetkililerden biri "Yeniden yapılanmanın amaçlarından biri de operasyonlar üzerinde daha fazla kontrol sağlamak" dedi.

Dünyanın dört bir yanına konuşlandırıldılar

Yetkililer, yeni özel orduların Ukrayna ve Afrika da dahil olmak üzere özel görevler için dünyanın dört bir yanına konuşlandırıldığını ve Prigozhin'in komutası altındayken olduğu gibi küresel sahnede benzer şekilde istikrarsızlaştırıcı bir rol oynamalarının beklendiğini söyledi. Yeniden oluşturulan paralı asker grupları şimdiden Biden yönetimini Nijer ve Çad'dan asker çekmeye zorlayarak terörle mücadelede büyük bir gerileme yaratırken Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Burkina Faso, Libya ve diğer Afrika ülkelerinde ABD politikalarına meydan okudular.

Dört gruptan biri Rusya'nın Ulusal Muhafızları ile aynı safta yer alıyor. Halihazırda Ukrayna'ya transfer oldular ve önemli sayıda savaşçıyı kaybettiler. Diğer iki grup Savunma Bakanlığı ve Moskova'nın istihbarat servislerinin kontrolü altında faaliyet gösteriyor. Yetkililer, Afrika Kolordusu olarak bilinen ve Redut adlı mevcut bir grupla aynı safta olan dördüncü grubun hala bazı Afrika başkentlerindeki eski Wagner güçlerinin kontrolünü ele geçirmek için çalıştığını söyledi.

Prigozhin'in oğlu da denklemde

Prigozhin'e sadık yeni gruplar hakkında çok az şey biliniyor. Prigozhin'in oğlunun, babasının anısına sadık kalan daha küçük bir savaşçı grubunu yönetmeye ne ölçüde dahil olduğu da belirsiz. Yetkililer, genç Prigozhin'in muhtemelen Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki bazı güçlerden sorumlu olduğunu söyledi.