Bülten
ye-iç-gez-oku

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları. 
6 Temmuz 2025, Pazar

Günaydın. 

Pırıl pırıl parlayan bir güneş var bugün ülke genelinde. Hava sıcaklıkları da yükselmeye devam ediyor.  

Neşeyle pırıl pırıl desek de ne yazık ki Hatay'daki orman yangını etkisini sürdürüyor. 'İyi haber' diyebileceğimiz ise İzmir'deki yangının kontrol altına alınmış olması. 

Hızlıca gündeme bakalım: Gazeteci Timur Soykan dün gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Soykan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı. Soykan ise Emniyet'teki ifadesinde, "Memleketimizin daha adil özgür olması için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

CHP'li belediye başkanlarına yönelik gözaltılar dün de sürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alınırken, gece saatlerinde Muhittin Böcek tutuklandı.

Zeydan Karalar'ın gözaltına alındığı sırada kayda alındığı bir video var. Kendisi "Neden gözaltına alınıyorsunuz?" sorusuna "Etkili kim varsa susturacaklar" yanıtını veriyor.

Bu arada gözaltıların ardından eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu açıklama yapmış ve demiş ki "Belediye başkanlarımızın yanındayım; korkmayın, dağılmayın."  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Azerbaycan dönüşü yaptığı açıklamada CHP Lideri Özgür Özel'in açıklamalarını eleştirerek, "CHP'nin birinci parti olması söz konusu değil. Yolsuzluk sendromu içindeki bir partinin Türk milletinden onay alması mümkün mü?" dedi.

Özgür Özel de hükümete ve Cumhurbaşkanına seslenerek "Sandığı ortadan kaldırmanın provalarını yapıyorlar" dedi.  Özel, "Sokağa davet edeceğim günü ben bilirim o gün sen ne hale düşeceğini görürsün. Bana bu milleti sokağa davet ettirme aklını başına topla" diye konuştu.

O2'nin ekran, kitap, sanat, yemek ve daha birçok önerisiyle dolu bülteniyle karşınızdayız! 

Bol yemeli, içmeli, gezmeli bir gün dilerim,

İyi pazarlar.

21. yüzyılın en iyi filmi Parazit
Hollywood’dan ve dünyanın dört bir yanından 500’den fazla etkili yönetmen (Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan), oyuncu ve sektörün önemli ismi, 1 Ocak 2000’den bu yana (ABD’de) vizyona giren filmleri The New York Times için oyladı. 

21. yüzyılın en iyi filmi, Bong Joon-ho’nun Parazit’i seçildi. 

İkinci sırada David Lynch’in Mulholland Drive’ı, üçüncü sırada ise Paul Thomas Anderson’ın There Will Be Blood’ı var. 

The New York Times’ın seçtiği en iyi 100 film ve onları izleyebileceğiniz platformların listesi ise burada.

Burak Göral Parazit'i değerlendirdi.  Göral "Güney Kore sinemasının baş tacı filmlerinden biri olan Parazit’in (Parasite) ‘şimdilik’ 21. yüzyılın en iyi filmi olması hem sürpriz hem de değil" diyor.

Ekran
Issız Adam’ı bugün izlemek nasıl olur?
17 yıl önce vizyona girdiğinde ortalığı kasıp kavuran Issız Adam, yeniden sinemada. Zamanında sırtını nostaljiye fazla dayadığı için eleştirilmişti, şimdi o nostaljinin külüne muhtaç bir duyguyla izlemeniz olası.

İranlı genç bir kadından eğlenceli film
Muammer Brav: İran göçmeni bir ailenin New York’ta geçen şarkılı, danslı hikâyesini anlatan The Persian Version (Farsça Versiyon) TOD’da yayında.  

Ekranlar minik seyircilerini bekliyor
Burak Göral hem çocuklar hem de ebeveynler için dijital platformlardan ailece izlenebilecek üç film önermiş. Netflix, Amazon ve HBO'dan öneriler burada.

Okyanusun görünmez kahramanları: Journey Never Ends
Defne Akman: YouTuber ve sörf şampiyonu Enes Yılmazer’in okyanusu aşma hikâyesi Journey Never Ends, insan emeğinin değerini anlatan ve küresel ticaretin görünmez kahramanlarına saygı duran bir belgesel.

Yemek
Teknede 4 kişilik samimi piknik için kolay 5 tarif
Şemsa Denizsel’in yakında çıkacak kitabı Küçük Menüler’den ilk tarifler... Bu menüde sürülebilir Yunan peyniri xinotyri, istavrit ceviche, taze kaya koruğu salatası, humus, kavun ve domatesli peksimet salatası var. Yanında bir Samos rakısı olan Frantzeskos. Menü tekne yerine evde de olur, mühim olan abartmadan bir yaz akşamında, gün batımında bir keyif yapmak.

Gault&Millau Türkiye turu Urla’dan başladı
Gault &Millau’nun Türkiye ayağı için düzenlediği “Signature Experince Dinner”ın ilk ayağı, 3 Toques (kep) ödüllü ve bu senenin en iyi sürdürülebilirlik ödülü sahibi Teruar Urla kurucusu ve şefi Osman Serdaroğlu ev sahipliğinde gerçekleşti. Memet Özer yazdı.

Bu neyin kebabı? 
Oğul Türkkan: "Hep aklıma takılır, hangisi kebap diye? Adana kebapsa İskender de mi kebap? Peki ya orman kebabı, cağ kebabı, döner kebap, şiş kebabına ne demeli? Mesela biz Adana kebabı derken Adanalılar sadece kebap diye anıyorlar Adana kebabını. Mersinliler de kıyma kebabı diye anıyorlar bu kebabı."  

Müzik
Sekiz yıl sonra yeni şarkılarıyla herkese ümit veriyor
Alper Bahçekapılı: "Türk müzik tarihinin en etkili ismi Sezen Aksu, sekiz yıl sonra Paşa Gönül Şarkıları albümünü yayınladı. Bu 16 şarkılık çalışmada Aksu, Türkiye’ye özgü toplumsal çatışmaları ve ilişkileri sosyolojik bir derinlikle sorguluyor. Ayrıca her zaman koruduğu rengarenk ve ümit dolu dünyasını yansıtmaktan da geri durmuyor. "

Black Sabbath veda konseri için sahneye çıkıyor 
Grup 1968 yılında kurulduğu Birmingham şehrinin en büyük stadyumu olan Villa Park’ta dün veda konseri verdi. Konserde Metallica, Slayer, Lamb of God ve Gojira gibi devler de sahnedeydi. Grubun kurucularından gitarist Tony Iommi büyük gösteri öncesi Financial Times’ta Ludovic Hunter-tilney'e  konuştu.

İki albümün orkestralarımıza dair düşündürdükleri
Kemal Küçük: "Genç ve yetenekli iki piyanistimizin yeni albümleri, ülkemizde sanatçılara verilen değeri bir kez daha düşündürdü. Avrupa’da eleştirmenlerin alkışladığı yeteneklerimizi kendi orkestralarımız eşliğinde neden dinleyemiyoruz?"

Moda  & Güzellik 
Jonathan Anderson’lı Dior defilesi ünlüleri buluşturdu
Derya Gürsel: "Moda dünyasının merakla beklediği Dior defilesi geçen hafta Paris’teki Hôtel National des Invalides’te yapıldı. Loewe’den transfer edilen yeni kreatif direktör Jonathan Anderson’ın ilk tasarımlarını görmek için ünlü arkadaşları ilk sıraları doldurdular. Rihanna, yanında A$AP Rocky, Daniel Craig, Robert Pattinson, TXT üyeleri, Donatella Versace ve Natalia Vodianova göze ilk çarpan isimlerdi."

Yunan tanrıları sporla buluştu
Zeynep Atmaca: "Adidas, Türkiye’de ilk kez bir yerel sanatçıyla işbirliği yaptı. Emre Yusufi imzalı, Yunan tanrıları motifli Imagine koleksiyonu dünyada yol alacak. "

Yüz spreyini buzdolabında 10 dakika bekletip sıkın
"Sıcak havalarda en önemlisi bakım rutinlerinin hafif ve ferahlatıcı olması. Cildi nemlendirmenin çok ötesine geçen yeni nesil yüz spreyleri pratik oldukları kadar becerikli de." Valerie Dayan yazdı.  

'Film daha devam ediyor plastikten kurtulacağız'
Geri dönüştürülmüş plastiğin saf plastikten pahalı olduğu günümüzde, belki de kağıt, plastikten kurtulmamıza yardımcı olabilir. L’Oréal Küresel Ambalaj ve Ürün Geliştirme Başkanı Jacques Playe, Yeşim Nur Mantaş'a  anlattı.

Şehir & Sanat & Seyahat
Adalar, Şile ve Kilyos’ta tatil hissi yaşatan plajlar
İstanbul’da denize girmenin bu yazki bedeli Beltur’un Caddebostan, Florya Güneş, Menekşe plajlarında 120 TL’den başlıyor. Adalar, Şile ve Kilyos’taki özel plajlarda fiyatlar hafta arası 600 - 2 bin 350 TL, hafta sonu ise 800 - 4 bin 700 TL arasında değişiyor. Beltur’un Büyükada’da yenilenen plajının şezlong, şemsiye ve deniz ulaşımı dahil kişi başı fiyatı hafta arası da hafta sonu da 950 TL. Senem Bal Ay yazdı.

Kaz Dağları’nda sanatla iç içe bir yaz
Esin Hamamcı: "İstanbul merkezli çağdaş sanat galerisi x-ist ile Kaz Dağları’ndaki Simurg Inn’in işbirliğinde gerçekleşen Walls Embraced sergisi, geleneksel sergi mekanlarının dışına taşan, alışılmadık bir deneyim sunuyor."

Pompei’den bugüne ait bir mitolojik hikâye
Pompei Theatrum Mundi Festivali’nin açılışı Amos Gitai’ın Golem eseri ile yapıldı. Dünyanın her yerinde zulme uğramışlar üzerine bir alegori sunan piyeste 9 milletten sanatçılar 9 dilde oynuyor: İbranice, Arapça, Yidiş, Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça, İtalyanca, İspanyolca. Nurdan Bernard anlatıyor.

Seçkin Pirim’in zamansız heykelleri bu yaz Baksı’da
15 yıldır pek çok etkinlik, söyleşi, sergi, atölyeye ev sahipliği yapan Bayburt’taki Baksı Müzesi, bu yaz Seçkin Pirim’in Zamanlı-Zamansız başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor. Müzenin yaratıcısı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Nazlı Berivan Ak'a "Retrospektif tadında ama buradaki doğaya, insan dokusuna, titreşime göndermeler yapan bir sergi bu' diyor.  

‘Kırılmış bir kaykayın hikâyesi’ Bodrum’a taşınıyor
Esin Hamamcı: "The Bodrum EDITION bu sezon, Hamburg’daki Massoumi Gallery temsilcilerinden sanatçı ikilisi Efkan& Oemer’in Türkiye’deki ilk sergilerine ev sahipliği yapıyor. Almanya’da büyüyen sanatçılar, çocukluklarından beri hayatlarında olan ‘kaykay’ı sergiye taşıyor."

Kitap 
Bu kitap geleceğe dair bir manifesto  
Aret Vartanyan O Sensin kitabında, yapay zekanın yarattığı sanal dünyada geleceğe dair bir simülasyon sunuyor. ‘Siyah Gözyaşı’ isimli gezegende spiritüel uyanış ve bilinç artışı, teknolojik ilerlemelerle destekleniyor. Gülay Afşar'a konuşan Vartanyan, “Hepimizin özüne dönmek için mücadele vermesinin tam zamanı” diyor.

Kim demiş atasözleri geçmişte kaldı diye?
Sibel Oral soruyor: "Başar Başarır, yeni kitabı Fukaranın Ahı – Şahane Atasözleri Defterim’de yalnızca atasözlerini toplamıyor, onları günümüzle ilişkilendiriyor. Atasözlerini sınıflarken 'anasözleri'yle kadın yaratıcılığına selam gönderiyor. Başarır’ın günümüzde sesi çok çıkanlara bir atasözü armağanı var: 'Ay doğar gediğinden, insan utansın dediğinden.'"

Görmenin insana kattığı her şey üzerine
Yekta Kopan: "José Saramago’nun Körlük romanı, yayımlandığı 1995 yılından bu yana insanlık durumunu anlatan en sarsıcı metinlerden biri olmayı sürdürüyor."

Faydalı şiirler
"Metin Celal’in iki kitabı aynı anda geldi; ilki, dördüncü şiir kitabı Bu Son Olsun, ikincisi anıları Hep Yaşadığımı Hatırlatıyorum Kendime.Haydar Ergülen yazdı.

İhtimaller denizinde bir rehber
"Beliğ A. Güreller, yeni kitabı Gör/En/Sen’de hayattaki seçimlerimizi, kararlarımızı, kaçırdığımızı zannettiğimiz ihtimalleri tartışıyor. Kitap, sonsuz olasılıklar arasında ben olmanın izini sürüyor." Nazlı Berivan Ak yazdı.

Yaralı sevgilere dair
İrem Uzunhasanoğlu: "Elizabeth Strout’un Benim Adım Lucy Barton romanı, Lucy Barton’ın varoluşsal mücadelesini, hayatını eline almasını anlatıyor. Kitap süslü ve gösterişli değil, aksine sakin ve minimal bir anlatıyla kendini aça aça ilerliyor."

Oksijen Kitap Kulübü'nde Elif Tanrıyar bu hafta 1 deneme, 1 biyografi, 1 novella ve 3 roman öneriyor. Liste burada.


Ye-İç-Gez-Oku bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!
Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

BİZE KATILIN

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam
Gazete Oksijen 2025 © Levent Mahallesi Karanfil Sokak No: 21, Beşiktaş, İstanbul
Siteye Geri Dön