Bülten
Yorum

Oksijen Gazetesi'nde haftanın köşe yazıları. 
24 Mayıs 2025, Cumartesi

Günaydın. 

Bugün ülke geneli güneşli. Gün içerisinde Batı Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğu kesimlerinde yağış beklentisi var. 

Sıcaklık İstanbul ve Ankara'da 29, İzmir'de 35,  Diyarbakır'da 36, Van'da 20 derece.

Bugün okuyacaklarınıza, 70'lerin groove eserleri eşlik edecek. Çin'deki bir 'plak kafe'den yapılan yayını seveceğinizi düşünüyorum. 40 dakikalık kayıt burada.

Dün akşam THY Eurolig'de Fenerbahçe Beko, Ergin Ataman'ın çalıştırdığı, Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven'in formasını giydiği Panathinaikos'u 82-76 mağlup ederek finale yükseldi. Özeti burada.

Sarı-Lacivertlilerin finaldeki rakibi ise bir başka Yunan temsilcisi Olympiakos'u 78-68'lik skorla geçen Monaco oldu. Bu maçın özeti de burada.

Final yarın akşam saat 20.00'de Abu Dabi'de Etihad Arena'da oynanacak. Karşılaşmayı S Sport yayınlayacak. 

Peki Fenerbahçe Beko'nun şansı nedir? Buğra Balaban, Final-Four analizinde "Abu Dabi’deki dörtlü finalde Fenerbahçe Beko’yla o kupa için parkedeyiz. Üstelik sırtını bir iki oyuncunun üreteceği skora sırtını yaslamayıp adil paylaşımla hücum eden bir takımla…." diyor ve ekliyor: " Fenerbahçe 11 tane kale, at ve fille rakibini mat etmeye çalışan bir satranç tahtasına sahip. Başında Jasikevicius gibi bir büyük usta varken, o taşları en doğru pozisyonlara konumlayacağına şüphe yok."  

Trendyol Süper Lig'de ise bu akşam şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray sahne alacak. Sarı-Kırmızılılar saat 19.00'da Göztepe deplasmanına çıkıyor. 

Yarın ise  saat 19.05'te Galatasaray Yenikapı'da şampiyonluk kutlaması gerçekleştirecek. 

Birazdan paylaşacaklarım, basılı gazete ve gazeteoksijen.com'da okunabiliyor. Fakat sitemizin tamamı sadece abonelerimize açık. 1 yıllık abonelik şu anda 490 lira. Abone olmak isterseniz şartlarımızı inceleyip aboneliği başlatabileceğiniz sayfa  burada.    

İyi okumalar.

Sadece bir kuşağı değil yüzyılı kaybediyoruz!
Selçuk Şirin: "Türkiye’de gençler artık daha eğitimli ama daha yalnız; daha dijital ama daha izole; daha hoşgörülü ama daha mutsuz… Kültürel katılımları azalmış, gelecek umutları daralmış bir gençlikten söz ediyoruz. Bu kuşağın yaşadığı hayal kırıklığı yalnızca bireysel değil, yapısal bir çöküşün  işareti."

'Gençlerin bilgeliğine cesaretine, vicdanına ihtiyacımız var'
Elif Ergu, Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ile konuştu: "Konu liderlik olduğunda kadınlar cam tavanlarla karşı karşıya. Hâlâ 'O pozisyon çok stresli, senin çocukların küçük değil mi?', 'Bu seyahat yoğun, erkek bir aday daha uygun olur' gibi cümleler havalarda uçuşuyor. Kadınlar her alanda iş yapmaya hazır ama sistem kadınlara hazır değil. Gençler bu topraklarda var olmak istiyorlar, bunun için desteklenmeye, görülmeye, dinlenmeye de ihtiyaçları var. Ben de onlara, 'Bu ülkenin size, cesaretinize, bilgeliğinize, vicdanınıza ihtiyacı var. Siz gitmeyin diye değil; siz kalmak istediğiniz için bu ülke değişmeli'  diyorum."  

Oksijen yazarlarından
Cep telefonuma mı aşık oldum? 
Mehmet Y. Yılmaz: “Mesleğimin bir gereği olarak haber akışını arada bir kontrol etmem anlaşılabilir bir şey. Önemli bir haberi kaçırma endişesi parmaklarımın ucuna emir veriyor: Kaydır bakalım ne var? Ama öbürlerini izah edemiyorum. Hele de o saçma sapan  videoları…”

Sevinç ile tedirginlik eşiğinde takılı kalan zihinler
Bekir Ağırdır: "PKK’nın silah bırakma açıklaması ve Bahçeli’nin ‘Terörsüz Türkiye’ için komisyon çağrısı, Türkiye’yi yeni bir eşikte buluşturuyor. Ancak kalıcı barış, yalnızca örgüt-devlet mutabakatıyla değil; toplumun tüm kesimlerini içine alan kapsayıcı bir siyasal dönüşümle mümkün olabilir. ‘Ne teslimiyet ne taviz’ anlayışıyla oluşan yeni zemin, çatışmasızlıkla yetinmeyen bir barış dili arayışına işaret ediyor. Toplumsal kutuplaşmanın gölgesinde ilerleyen bu süreçte gerçek barış, zihinsel ve duygusal ambargoları aşarak ortak yaşam iradesi geliştirmekle mümkün  olacak."

Erdoğan’ın çıkmazı 
Ali Yaycıoğlu: "İktidar Kürtlerle yeni bir ittifak arayışına girdi. Bu kez bir “Türk-Kürt-İslam sentezi” öne çıkıyor: Sünnilik temelli “1000 yıllık kardeşlik” söylemleri etrafında kurgulanan bir birliktelik… Ancak ne Erdoğan Kürtlere, ne Kürtler Erdoğan’a güveniyor. Bu ortamda Bahçeli-Öcalan süreci nasıl başarılı  olabilir?"

World Expo 2025 ve hikâyesini kaybeden ülke
Özge Öner: "World Expo 2025 kapsamında bir konuşma yapmak için gittiğim Osaka’dan yeni döndüm. Ayağımın tozuyla sizinle izlenimlerimi paylaşmak isterim. Bu senenin temel temalarından sürdürülebilirlik benim katıldığım panelin de konusuydu. Bilhassa sürdürülebilir kentsel dönüşüm üzerine odaklandık. Ben yaptığım konuşmada, sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel değil, politik ve etik bir mesele olduğunu vurguladım ve dört temel ayağı savundum: Politik temsiliyet, mekânsal adalet, ekonomik onur ve ekolojik  sınırlar."

Zihinsel tolerans eşiğimiz felakete dayandı
Akan Abdula: "Türkiye’de kriz algısı artık yalnızca değişmiş değil; adeta yeniden biçimlenmiş durumda. Eskiden toplumun hafızasına kazınan, gündemi haftalarca meşgul eden olaylar, bugün birkaç saat içinde sönümleniyor. Birçok olay ise henüz yaşanırken bile kriz olarak kodlanmıyor çünkü zihnimizde artık depolamaya gerek duymuyoruz. Krizler, zihinsel klasörlerimizde yer açmaya değmeyecek kadar sıradanlaştı ülkemizde. Bugün dünyada kurumların itibarına ciddi zarar verecek, büyük toplumsal tepkilere yol açacak olaylar Türkiye’de kriz olarak dahi karşılık  bulmuyor."

Değişim arifesinde
Cem Say: "16 Mayıs akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının akademisyenlerle birlikte düzenlediği “Değişim Arifesinde Üniversite” başlıklı etkinliğimiz için buluştuk. Bildiğiniz gibi artık böyle toplantıları üniversitemizde yapmamız mümkün değil. Kadın düşmanı söylemiyle ünlü bir şahsın davet edilebildiği kampüsün kapısında yasaklı akademisyenlerin, mezunların isimlerini içeren bir liste  tutuluyor."

Danaya girmek 
Levent Erden: "Siz nelerinizi paylaşırsınız? Neye, nelere aitsiniz? Aidiyetleriniz sizi tanımlar mı? Dolmuş kuyruğu uzadı mı? Tanımadıklarınızla kendi sanal danalarınıza girme fikri nasıl  geliyor?"

Çözüm önerileri hazır ama uygulayan çıkar mı?
İrfan Donat: "Türkiye’nin tarım ve gıda yol haritasının belirlendiği şûraların dördüncüsü tamamlandı. 2004’teki şûrada alınan kararların benzerleri 2025’te de açıklanınca akıllara şu soru geldi: Son 20 yıldaki kararların ne kadarı hayata  geçirildi?"

Lüks markalar için şimdi ‘sessiz ve insani’ dönem
Ece Sükan: "Balenciaga’nın yeni kreatif direktörü Piccioli lüks modanın en şiirsel anlatıcılarından biri. Onun bu göreve gelişi sadece estetik ya da mali bir karar değil. Markanın dilini de değiştirmesi  bekleniyor."
Otomobil ve konutta tarihi rekor kırıldı
Ekonomi ve siyaset durduramadı, konut satışlarında rekorlar sürüyor
Kıvanç Önder: “TÜİK verilerine göre nisanda Türkiye’de 118 bin konut satıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60’lık artış anlamına geliyor. İlk 4 ayın verilerine bakınca da durum farklı değil. Satılan 454 bin 145 konut, 2013 yılından bu yana erişilen en büyük rakam. Bu rekorların ardında geleceğe dair endişeler ve mevduat faizi getirisi ile çoğalmış birikimler  olabilir.”

Otomotivde yüzde 10 savaşı
Emre Özpeynirci: “Yılın ilk 4 ayında otomobil satışları 309 bin 204 ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış miktarı yüzde 4.87 olurken, satışların yüzde 13.68’ini elektrikli otomobiller oluşturdu. Bu rekorda yüzde 10’luk ÖTV diliminde yer alan elektrikli otomobillerin etkisi büyük. Satılan elektrikli otomobillerin yüzde 65’ini bu kategorideki araçlar  oluşturuyor.”  

Dolarizasyonda ne durumdayız?
Haluk Bürümcekçi: "Yastıkaltı hariç, tüm kayıtlı tasarruflar içindeki dövizaltın oranına 'dolarizasyon' diyoruz. Dolarizasyonda en düşük seviyeyi yüzde 28.5 ile 2009-10 döneminde görmüştük. En yüksek seviyeye ise yüzde 72.8 ile Haziran 2002’de çıkıldı. 2001’den bu yana ortalama yüzde 44. Siyasi gerginliklerin zirvede olduğu bugünlerde dahi yüzde 42.7’lik dolarizasyonla tarihi ortalamanın  altındayız."

Borsa faiz ayrışması belirginleşiyor
Mete Yüksel: “Gösterge tahvil faizlerinin 200 baz puan düşüşü ve yükselmeye başlayan döviz rezervleri iyiye işaret. Bu gelişme bankacılık sektörünü olumlu etkiler. Reel sektörde üretimin güçlü, kârlılığın düşük olması ‘kâr yılı değil ar yılı’ yaklaşımıyla, pazar payı koruma refleksinden  kaynaklanıyor.”  

'Sosyalist' İsveç milyarder cennetine dönüştü
Rockefeller International Başkanı’na göre ülkedeki “kötü” servet, isyana davetiye çıkarabilir. Birçok ilerici tarafından hala sosyalist bir cennet gibi görülse de İsveç’te milyarder servetlerinin GSYİH içindeki payı yüzde 4 puan yükselerek yüzde 31’i buldu. Financial Times'tan Ruchir Sharma, "İncelediğim 20 büyük ekonomi içindeki en büyük artış ve en yüksek oran burada" diyor. Detaylar  yazısında.

‘Gençler bizim geleceğimiz’ klişesini bırakalım, gençler bugünün aktörüdür
Elif Ergu, Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Seçkin Karataş ile konuştu: "Türkiye’de her 10 gençten 8’i özgürlükleri konusunda endişeli, 'çok mutsuzum' diyenlerin oranı 2015’te yüzde 9 iken, 2025’te yüzde 22 oldu. Gençlerin yalnızca yüzde 16’sının pasaportu var ve 10 gençten 8’i hiç yurt dışına gitmemiş. Gençler geçim sıkıntısını yalnızca 'para yok' diyerek değil, hayatlarının her alanında hissettikleri bir 'kısıtlılık haliyle' dile getiriyorlar. Ortak sosyal alanlara, etkinliklere katılamamak, gençleri içe dönük, kırılgan ve güvensiz hale  getiriyor."

El yapımı kundurada Rahmi M. Koç imzası
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç'un, yakın dostu Raif Bilir’le 2018’de kurduğu R&R Kundura, geleneksel el yapımı ayakkabı zanaatını 21'inci yüzyıla taşıyor. Kişiye özel, benzersiz ayakkabılar üretmek üzere yola çıkan ve 650 kişilik özel bir müşteri portföyüne hizmet veren markayı, R&R’nin diğer 'R'si Raif Bilir ile  konuştuk...   

Kripto piyasası bataklığa döndü
Bitcoin 2009’da piyasaya çıktığında, otoriterlik karşıtı hareketler tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Küçük yatırımcıları dev finans kuruluşlarının insafından kurtaracaktı. Bugün hepsi unutuldu. Kripto paralar mali suçları inanılmaz ölçekte artırmakla kalmadı, Trump hükümetinin yürütme kanadıyla kirli ilişkiler içine girip Wall Street’i geride bıraktı.  The Economist  analizi.
Google dil bariyerini yıktı 
Oksijen, Google Meet’in çevrimiçi simultane tercüme özelliğinin tanıtıldığı tarihi anlara San Francisco’da tanıklık etti. “Herkes için yapay zekâ” mottosunu benimseyen Google, yapay zekâ modeli Gemini’ın yeni versiyonunu tanıttığı etkinlikte, çevrimiçi görüşme hizmeti Meet’e de devrim niteliğinde bir özellik getirdi. 

Google CEO’su Sundar Pichai’nin tanıttığı yeni özellik, çevrimiçi görüşmelerde hangi dilde konuşulursa konuşulsun, karşı tarafın eş zamanlı olarak kendi dilinde duymasını sağlıyor. İlk olarak İngilizce-İspanyolca için sunulan tercümeye, yakın tarihte diğer diller de eklenecek.

Etkinlikteki tek çarpıcı yenilik simultane tercüme değildi. Yeni sesli asistan Astra, evden çıkarken sorulan “Ne unuttum?” sorusuna, anahtarların yerini söyleyerek yanıt veriyor. Google’ın yeni film aracı da Hollywood kalitesinde yapay görüntüler oluşturabiliyor. 

Detaylar Levent Ertem'in  yazısında.

Fahrenheit 451, kâğıdın yanma derecesi
Ayşegül İldeniz: "Washington’un bilim, sanat, sağlık enstitüsü, üniversite araştırma fonlarını kaldırma çabalarında sıra müze ve kütüphanelere geldi. Son yüzyıldır ekonomik ve sosyal gücünü dünyanın en iyi üniversiteleri etrafında kurduğu entelektüel kapasite ve bu kapasitenin kamu ve iş dünyasını yönetmesiyle sağlamış Birleşik Devletler, bugünlerde “elitizm” operasyonuyla meşgul. Bilim ve sanat fonlarındaki kısıntının etkisi dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi ve Smithsonian müzelerinden minik kasaba kütüphaneleri ve festivallerine dek yayılıyor. Amerikan entelektüelizminin kalelerinden Princeton’dan örneklerle popülizm  tarifi…"  

Çalınan iPhone’unuz Çin'deki Feiyang Times adlı binada olabilir!
Financial Times, Batı'da çalınan telefonların izini Çin'in Shenzhen kentinde, Feiyang Times adlı iş hanında buldu. Takip uygulaması olmayan cihazlar daha çok rağbet  görüyor.

İnsanlığa umut olan bebek 
Dünyada ilk kez, nadir ve ölümcül genetik hastalığa sahip bir bebek, kişiye özel geliştirilen CRISPR tabanlı gen düzenleme tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edildi. 45 kişilik bir bilim ekibi ve birden fazla biyoteknoloji firmasıyla 6 ayda geliştirilen tedavi kişiselleştirilmiş tıbbın geleceğine işaret  ediyor.

‘İnsan vücudu uzaya adapte olabilir’ 
Acıbadem Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir kongre için Türkiye’ye gelen NASA İkizler Çalışması Baş Araştırmacısı Prof. Christopher E. Mason Oksijen’e konuştu. Talia Boşnak'ın sorularını yanıtlayan Prof. Mason, “İnsan vücudu uzaya adapte olabiliyor. İlk adım atıldı, 500 yıl sonra Dünya’dan taşınabiliriz”  diyor.

Teknoloji hücreleriniz için zamanı durduracak
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: "Kronik hastalıklar söz konusu olduğunda odaklanmamız gereken yer hücrelerdir. Bu yüzden yaşlanmayı geciktirmeyi ya da tersine çevirmeyi amaçlayan teknolojiler, hücresel mekanizmalara odaklanmaya başladı. Epigenomları programlamak, yaşlı mitokondrileri gençleştirmek, kök hücre tedavisi ve zombi hücrelerle savaş bu alanda önemli  atılımlar."

Prof. Müftüoğlu'nun İkinci 50 köşesinde ayrıca şu konular var: 
Takviye sayısı 200 bini geçti
Dr. Mark Hyman’ın bu haftaki konuğu Steve Martocci, konusu ise gıda takviyeleri. Gıda takviyelerinin oluşturduğu pazar son 30 yılda muazzam bir büyüme gösterdi. 1994 yılında yaklaşık 4 bin olan takviye sayısı, bugün 200 bini geçmiş durumda. Ama piyasada dolaşan pek çok ürün bilimsel temelden yoksun ve kalitesiz içeriklere sahip, bu yüzden dikkatli  olunmalı.

İhmale hiç gelmeyen bir organ
Dr. Ayşegül Çoruhlu: "Günlük sağlık konuşmalarında kalpten, karaciğerden, bağırsaklardan bolca bahsedilir. Ancak vücudumuzun sessiz çalışan, genellikle ihmal edilen bir organı var; mesane. İdrar kesesi olarak da bilinen bu yapı, sadece idrar tutup boşaltmakla kalmaz, genel sağlığımız ve yaşam kalitemiz açısından da hayati roller  üstlenir."

İdeal beslenmenin anahtarı diyetler değil genlerimiz
Çağrı Mert Bakırcı: "En sağlıklı beslenme, evrensel olarak geçerli olduğu iddia edilen bir 'besin piramidi'ni takip etmekten ziyade, DNA’mıza bağlı olarak belirlenmeli. Çünkü yeni genetik çalışmalar, farklı coğrafyalardaki insanların inanılmaz farklı diyetlere adapte olacak biçimde nasıl evrimleştiğini bir bir ortaya  çıkarıyor..."

Karbonhidrat sizi korkutmasın
ABD’de orta yaştaki 47 binden fazla kadının beslenme alışkanlıkları incelendi. Sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı yüksek kalitedeki karbonhidratları çeşitlendirerek tüketmekte  saklı.

Trump bu kafayla devam ederse 'Çin yüzyılı' başlayacak
Princeton Üniversitesi’nde Çin’in sanayi politikaları üzerine çalışan Kyle Chan, The New York Times’a konuk yazar olarak yazdığı makalesinde önemli bir tespitte  bulundu.

Avrupa’nın ifade özgürlüğü sorunu
Analiz  The Economist  ’ten: J.D. Vance kıtaya yönelik eleştirisinde ikiyüzlü olabilir ama haksız değil: Devletler ifade özgürlüğü üzerinde aşırı yetki kazanmışsa bu yetkiyi er geç  kullanırlar.

Ambargo altında kıvranan Suriye Trump’ın bir sözüyle düzelmeyecek
Sarkis Kassargian'ın analizi: "Yıllardır yokluk içinde 'hayatta kalan' Suriyeliler için ABD ve AB’nin yaptırımları kaldırma yoluna gitmesi umut verici. Ancak ülkenin yaşanabilir koşullara ulaşması için yol  uzun."   

'Aklı başında bir ülke hobi olarak bebek öldürmez'
İsrail’in yaklaşık 600 gündür Gazze’de sürdürdüğü operasyonlar bölgeyi kıtlık noktasına getirdi. BM insani yardım şefi, “Soykırımı durdurmak için daha ne bekliyorsunuz?” diyerek dünyaya çağrı yaptı. Birçok eski İsrail müttefiki ülke yaptırım tehdidinde bulundu. İsrailli muhalefet lideri bile ‘keyfi olarak bebek öldüren bir ülke olduk’ dedi.  

'Bir Siyonist olarak isyan ediyorum'
Savaşın yıktığı ülkelerde insani yardım gruplarıyla çalışan beslenme uzmanı Arabella Duffield, kimliği ve durduğu yer bakımından Financial Times’a tarihi bir yazı yazdı: "Ailesi İsrail devletiyle derin bağları olan bir Siyonist’im. Bugün ise kendimi Gazze’de küçük çocukları olan çaresiz bir anne olarak hayal ediyorum. Hiçbir çocuk açlığa mahkum  edilmemeli."

İsrailli subaylar itiraf etti ama komutanları dinlemedi
Gazze Şeridi’ndeki durum hakkında bilgi sahibi üç İsrailli savunma yetkilisine göre, bazı İsrailli askeri yetkililer, yardımların birkaç hafta içinde yeniden başlamaması halinde Gazze’deki Filistinlilerin kitlesel açlıkla karşı karşıya kalacağı sonucuna vardı. Ancak savunma yetkililerine göre, Gazze’deki insani koşulları izleyen İsrailli subaylar, son günlerde komutanlarına, ambargonun bir an önce kaldırılmaması halinde bölgenin birçok yerinde günlük asgari besin ihtiyacını karşılayacak kadar gıda kalmayacağı uyarısında bulundu. Yetkililer, hassas bilgileri paylaşmak için isimsiz kalmak koşuluyla  konuştu.

Hamas’a öfke büyüyor 
Gazze’nin kuzeyinde Hamas karşıtı eylemler büyüyerek sürüyor. İlk günlerde “Hamas dışarı” diyen protestocular artık “Hamas defol” sloganları atıyor. Protestoları küresel çapta yaygınlaştıran isimler arasında ise Türkiye’de yaşayan influencer Hamza al-Masri başı  çekiyor.

Mujica gibisi bir daha gelir mi, bilinmez... 
90 yaşında yaşamını yitiren eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica bambaşka bir liderdi. Başkanlık konutunu hiç kullanmadı, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’yla görüştükten sonra bile döndüğü yer kulübeden hallice eviydi. Tüm serveti 1800 dolardı, “Yoksul insan malı az olan değil, hep daha fazlasını arzulayandır” derdi.

Başkanlığında tüm ekonomik hedeflerine ulaşamadı. Ama halkı gibi bir hayat sürdü ve bu yüzden büyük saygı gördü. Zaten seçimle gelinen makamlardaki şatafatı, demokrasinin zıddı olarak tanımlardı. Almanya ziyaretinde konvoy eşliğindeki bir Mercedes’e bindirilmesi için de “Utandım” demişti. Mutlaka okumanız gereken bir Mujica portresi,  burada.

Londra’da tekne hayatı 
Elçin Poyrazlar: "Birleşik Krallık’ın kanalları bugünlerde birçok kişi için ciddi bir emlak tercihi. Bu kişilerin arasında az sayıda Türk vatandaşı da var. Onlardan biri olan yönetmen Zarife Sevin ile serüvenini  konuştuk."

Cannes otellerinde martı-şahin savaşı
Yıldızların akın ettiği otellerdeki kruvasanlara, ıstakozlara dadanan martıları şahinler savuşturuyor. Havadaki kansız savaşı The Times gazetesi  yazdı…   
O güne kadar yangın çıkmaması mucizeymiş 
Bolu’daki Grand Kartal Otel yangını için hazırlanan iddianamede faciaya neden olan ihmaller zinciri için ‘öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir’ ifadesi kullanılırken 19’u tutuklu 32 şüpheli ise ifadelerinde ya sorumluluklarını kabul etmedi ya da suçu birbirine attı. Esen Dolma, iddianamede sıralanan hataların tam listesini çıkardı. Faciaya yol açan 47 adımı gazetemizde  okuyabilirsiniz.

‘Hiç mezar kıskanılır mı siz onu bir de bize sorun’
Tam 30 yıldır, her hafta, aynı yerde, hiç gelmeyeceklerini bildikleri yakınlarını bekliyorlar. Geçen cumartesi Galatasaray Lisesi önünde 1051’inci kez toplandılar. Onları Cumartesi Anneleri adıyla biliyoruz ama kimi birinin eşi, kimi evladı, kimi kardeşi. Mine Şenocaklı meydandaydı. Feryal Çelik, babası ve kardeşinin birer mezar taşları olsun diye 20 yıldır buraya geldiğini söylüyor. Cemil Kırbayır’ın abisinin sözleri de yürek yakıyor: “Hiç mezar kıskanılır mı? Ben kıskanıyorum evladının kemiklerini bulan  aileleri...”

'Terörsüz Türkiye' süreci demokrasi getirecek mi?
Nurcan Baysal: "PKK’nın silah bırakmasının ardından devletin ne tür adımlar atacağı belirsiz. Beklentiler fazlasıyla var ama şu an için “bu kesindir” denilebilecek bir durum yok. Bu belirsizlik, toplumun sürece karşı güvensizliğini  artırıyor."

Bahçeli’nin ‘yasal zemin’ teklifine AKP temkinli
'Terörsüz Türkiye' sürecini başlatan isim olan MHP lideri Devlet Bahçeli, bir adım daha atarak Meclis’te tüm partilerin katılımıyla komisyon kurulması önerisinde bulundu. AKP’den gelen ilk açıklamada ise bu aşama için henüz erken olduğu mesajı verildi, genel başkan yardımcısı Zafer Sarıkaya “Önce silahlar teslim edilmeli” dedi. Gökçer Tahincioğlu yaşanan tartışmaları  aktarıyor.
Hiç sarı görmedi ama kırmızı çizgileri aştı, onun kadar kazanan olmadı 
Bağış Erten: "Hem dünya hem İngiltere tarihinin en büyük futbolcularındandı. Sonrasında en iyi futbol yorumcusu oldu. Geçen hafta istifa etti. Geride BBC etrafında şekillenen kamusal yayıncılık, gazetecinin tarafsızlığı gibi tartışmaları ve unutulmaz sözleri bırakarak… BBC’den yılda 1.35 milyon sterlin alan Lineker sadece kamu yayıncılarının değil, İngiltere’nin en çok kazanan spor yorumcusu. Özel kanallardan 1.1 milyon sterlin alan adaşı Gary Neville’dan da iyi kazanıyordu. Ayrıca Goalhanger Podcasts adlı bir postcast şirketinin sahibi. Şirket futbol dışında tarih, siyaset ve eğlence yapımları üretiyor. 'Melek yatırımcı' olarak dahil olduğu ticari işler de var. Bazı tahminlere göre kişisel varlığı 30 milyon sterlin  civarında."

Bu takımı kim yenebilir? 
The Athletic yazar ve uzmanlarından oluşan ekip futbolda 2024-25 sezonunun en iyilerini seçti. Değerlendirmede Avrupa’nın büyük liglerinin yanı sıra Avrupa kupalarında forma giyen oyuncu ve teknik direktörlere yer verildi. İşte  kazananlar…

Denizin hayrı, karanın şerri 
Erden Eruç, 18 Guinness rekoruna sahip, benzersiz bir sporcu. Ancak sponsor bulamıyor ve teknesine bir Türk bayrağı bile çekemiyor. Oysa sorun ufacık bir kararname ile çözülebilir. Detaylar Turgay Noyan'ın  haberinde.

Yorum bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!
Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

BİZE KATILIN

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam
Gazete Oksijen 2025 © Levent Mahallesi Karanfil Sokak No: 21, Beşiktaş, İstanbul
Siteye Geri Dön