Google dil bariyerini yıktı
Oksijen, Google Meet’in çevrimiçi simultane tercüme özelliğinin tanıtıldığı tarihi anlara San Francisco’da tanıklık etti. “Herkes için yapay zekâ” mottosunu benimseyen Google, yapay zekâ modeli Gemini’ın yeni versiyonunu tanıttığı etkinlikte, çevrimiçi görüşme hizmeti Meet’e de devrim niteliğinde bir özellik getirdi.
Google CEO’su Sundar Pichai’nin tanıttığı yeni özellik, çevrimiçi görüşmelerde hangi dilde konuşulursa konuşulsun, karşı tarafın eş zamanlı olarak kendi dilinde duymasını sağlıyor. İlk olarak İngilizce-İspanyolca için sunulan tercümeye, yakın tarihte diğer diller de eklenecek.
Etkinlikteki tek çarpıcı yenilik simultane tercüme değildi. Yeni sesli asistan Astra, evden çıkarken sorulan “Ne unuttum?” sorusuna, anahtarların yerini söyleyerek yanıt veriyor. Google’ın yeni film aracı da Hollywood kalitesinde yapay görüntüler oluşturabiliyor.
Fahrenheit 451, kâğıdın yanma derecesi
Ayşegül İldeniz: "Washington’un bilim, sanat, sağlık enstitüsü, üniversite araştırma fonlarını kaldırma çabalarında sıra müze ve kütüphanelere geldi. Son yüzyıldır ekonomik ve sosyal gücünü dünyanın en iyi üniversiteleri etrafında kurduğu entelektüel kapasite ve bu kapasitenin kamu ve iş dünyasını yönetmesiyle sağlamış Birleşik Devletler, bugünlerde “elitizm” operasyonuyla meşgul. Bilim ve sanat fonlarındaki kısıntının etkisi dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi ve Smithsonian müzelerinden minik kasaba kütüphaneleri ve festivallerine dek yayılıyor. Amerikan entelektüelizminin kalelerinden Princeton’dan örneklerle popülizm
tarifi…"
Çalınan iPhone’unuz Çin'deki Feiyang Times adlı binada olabilir!
Financial Times, Batı'da çalınan telefonların izini Çin'in Shenzhen kentinde, Feiyang Times adlı iş hanında buldu. Takip uygulaması olmayan cihazlar daha çok rağbet görüyor.
İnsanlığa umut olan bebek
Dünyada ilk kez, nadir ve ölümcül genetik hastalığa sahip bir bebek, kişiye özel geliştirilen CRISPR tabanlı gen düzenleme tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edildi. 45 kişilik bir bilim ekibi ve birden fazla biyoteknoloji firmasıyla 6 ayda geliştirilen tedavi kişiselleştirilmiş tıbbın geleceğine işaret
ediyor.
‘İnsan vücudu uzaya adapte olabilir’
Acıbadem Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir kongre için Türkiye’ye gelen NASA İkizler Çalışması Baş Araştırmacısı Prof. Christopher E. Mason Oksijen’e konuştu. Talia Boşnak'ın sorularını yanıtlayan Prof. Mason, “İnsan vücudu uzaya adapte olabiliyor. İlk adım atıldı, 500 yıl sonra Dünya’dan taşınabiliriz” diyor.