23 Haziran 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Makaleyi sesli dinle • 0:00

Yapay zeka diyeti

Kişiselleştirilmiş bir beslenme planı, sağlıklı hayata açılan bir pencere. Bunu hakkını vererek yapmak için de milyarlarca veriyi işleyebilecek yapay zekayı kullanacağız
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Yıllardır ısrarla yaptığımız bir hata, inatla tekrarladığımız bir günah var: Herkes için uygun olan, tek tip, evrensel bir diyet. Her fırsatta tekrarlarım ama bir daha hatırlatayım: “Tek tip evrensel diyet fikri bilimsel değildir ve esasen her yönüyle tam bir saflık yaklaşımı gibidir.” Zira her birimiz genomumuz, bağırsak mikrobiyomumuz, metabolik yapılanmamız, yaşadığımız çevresel faktörler söz konusu olduğunda biyolojik ve fizyolojik olarak benzersiziz. Bireyselleştirilmiş / kişisel bir diyete veya beslenme planına ihtiyacımız olduğu ise kesindir. Böyle bir beslenme planının potansiyel faydalarını biliyor olsak da ne yazık ki bu işi başarmak kolay bir hedef değil. Çünkü neredeyse milyarlarca kişisel veri parçasının /biyobelirtecin dikkatle analizi gerektirir. Bağırsaklarınızda yaşayan en az 1000 türden fazla sayısı trilyonları bulan bakteriler ve onların tercihleri… Tıbbi durum ve sağlık geçmişimiz… Egzersiz ve uyku alışkanlıklarımız… Beslenme tercihlerimiz… Kullandığımız ilaçlar, vitaminler… Ve çok daha önemlisi genomumuzda yazılı 3 milyar harf yiyip içtiklerimizden ne şekilde etkileneceğimize dair karar vermektedir.

Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL Aboneyseniz üye girişi yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim

Hesap oluşturun

veya
Zaten üye misiniz? Üye girişi yapın

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu