Bülten

18 Nisan 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Bu akşam Bolu, Karabük, Kastamonu, Bingöl ve Osmaniye çevresi haricinde yağış beklenmiyor. 

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bazı bölgelerine bir yılda yağan yağış tek bir günde yağdı. Bu aşırı hava olayı, 75 yılın en büyük yağışı olarak kayıtlara geçmişti. Umman'da 19 kişinin yaşamını yitirdiği yağışı New York Times inceledi: Bulut tohumlama ve küresel ısınma baş şüpheliymiş. 

İstanbul'da trafik yoğun. Yoğunluk öğle saatlerinden itibaren yüzde. 50'yi aştı. Anadolu Yakası'nda Kadıköy'e yolu düşeceklere hatırlatma: Bu akşam saat 22.00'de Fenerbahçe'nin Konferans Ligi Çeyrek Final rövanş maçı var. Bölgedeki yoğunluk geniş bir alanı etkileyecektir. 

Güzel bir akşam dileyerek gündeme geçiyorum. 

Belgeyle sabitledi: Dünya Bankası kredisinde Suriyeli şartı varmış 
İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye verdiği kredi anlaşmasında 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro verilmesi şartının da yer aldığını öne sürdü. Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM'de "Şimdi Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı ile konuştum, kesinlikle böyle bir şey olmadığını ifade etti" ifadesiyle iddianın asılsız olduğunu belirtince Karakaş el yükseltti.  

Dünya Bankası ile imzalanan sözleşmenin 34'üncü sayfasını paylaşan Karakaş, "Dünya Bankası açık açık yazmış; iktidar da güzel güzel onaylamış" diyerek sözleşmenin detaylarını özetledi: "Geçici koruma altındaki Suriyeliler için ekonomik fırsatları güçlendireceksiniz. 11 bin Suriyeli mülteciye kadro vererek tarımsal alanda istihdam edeceksiniz."

'Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iş'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki görüşmeleri kapsamında yaptığı açıklamasında Türkiye'de giderek büyük bir sorun haline gelen vize başvurularının reddi ve gerçekleşmeyen vize serbestisi konusuna değindi: "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte Meclis'te bu işleri halletmek 15 günlük iştir. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik."

İncirlik Üssü, Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüştürüldü
Milli Savunma Bakanlığı, Adana İncirlik'te bulunan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nın isminin 10'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı olarak değiştirildiğini duyurdu.

'İsrail'e saldırıyla ilgili ABD'ye bilgi verdik'
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, saldırıdan önce ABD'ye bilgi verdiklerini, bölgedeki ABD üsleri ve çıkarlarının hedef alınmayacağını bildirdiklerini söyledi.

İddia: ABD, İsrail'in İran'a saldırmaması karşılığında 'Refah'a saldırı' planını kabul etti
Bu iddiayı, Katar merkezli El-Arabi El-Cedid, Mısırlı yetkililere dayandırıyor. Detaylar haberimizde.  

İsrail İran'a yönelik 2 misilleme planını iptal etti
ABD basınına göre İsrail 2 misilleme saldırısını iptal etti. Saldırı için 22-30 Nisan'da kutlanan Hamursuz Bayramı sonrası işaret ediliyor. 

Netanyahu İran'ı vurmakla müttefiklerini dinlemek arasında sıkıştı
Bloomberg'e göre Orta Doğu'nun daha büyük bir savaşa sürüklenip sürüklenmeyeceği İsrail Başbakanı'nın siyasi olarak hayatta kalma içgüdülerine bağlı olabilir.

Petroldeki durum dünya piyasaları için ne anlama geliyor?
Bu yılın başından beri petrol fiyatları yüzde 16 arttı. Uzmanlar, gerilimin devam etmesi halinde artışın sürmesini bekliyor.  Reuters,  dünya piyasalarının bundan nasıl etkilenebileceğini yazıyor. 

Rusya'dan yaptırım önlemi: Yeni ticaret rotalarına yatırım
Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle Batı tarafından uygulanan yaptırımları zayıflatmak için yeni yollar peşinde. Bloomberg'in  haberine  göre yeni demiryolu ve gemicilik rotaları Avrupa Rusya'sını İran üzerinden Hindistan'a bağlayacak. 

Hindistan'da oy vermek neden altı hafta sürüyor?
Hindistan'da 19 Nisan'da seçim süreci başlıyor. 969 milyon seçmene sahip dünyanın en kalabalık ülkesinde de oylamanın altı hafta sürmesi bekleniyor. New York Times Hindistan'daki  seçim  sürecini yazıyor. 

Boeing mühendisi: 787 Dreamliner uçakları yere indirilmeli
Boeing'de çalışan mühendis Sam Salehpour, ABD Senatosu'nda verdiği ifadede Boeing'in güvenlik sorunlarını ele almaması halinde yüzlerce insanın hayatını kaybedebileceğini öne sürdü. Salehpour'a göre şirket ürettiği tüm  787  Dreamliner'ın uçuşunu durdurmalı.

Çinli diplomatlardan TikTok lobisi için sessiz strateji
TikTok'un satışını zorlayan yasa tasarısının ABD Meclisi'nden geçmesinin ardından Çin de yeni stratejiler üretiyor. Politico'ya göre Çin Büyükelçiliği yasaya karşı lobi yapmak için sessizce kongre  üyeleriyle  görüşüyor.

Kamala Harris'in öne çıkma anı geldi
Kamala Harris, başkan yardımcısı olduğu dört yıl içinde birçok eleştiriye maruz kaldı. Şimdi bazıları onun ABD Başkanı Joe Biden'ın seçilmesi için sorun olduğunu söylüyor. Ancak New York Times yazarı Charles M. Blow, kürtaj haklarına dair çalışmalarıyla Harris'in öne çıkma zamanının yeniden geldiğini yazıyor. 

Biden'ın rakibi eski başkan Donald Trump'a bakalım. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, New York'ta Trump'la görüştü. 

Sivilken protestocu zannedilerek dövülen siyahi polise 23 milyon dolar tazminat 
ABD'deki sorunun ne kadar köklü olduğunu gösteren bir haberimiz var. Missouri'de 2017'de bir protesto sırasında sivil kıyafetle görev yaparken meslektaşları tarafından protestocu sanılarak dövülen siyahi polis memuru Luther Hall'e 23 milyon dolar tazminat ödenecek. 

Bakan Şimşek'ten pişmanlık çağrısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir beyannamesi vermeyen 400 binden fazla mükellefin olduğunu açıklayarak, "Pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz" dedi.

TCMB rezervlerinde toparlanma
Merkez Bankası toplam rezervleri, 5 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 745 milyon dolar artışla 126 milyar 871 milyon dolara yükseldi.

Seçim ayında konut satışlarında yükseliş durdu
Türkiye genelinde konut satış sayısı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. 

2023'ün en iyi hikâyesi Livaneli'nin 'Gölgeler'i
Yazarımız Zülfü Livaneli’nin Gölgeler adlı hikâyesi, Kitap Yurdu Türkiye Okur Ödülleri’nde '2023 Yılı En İyi Hikâye' ödülüne layık görüldü. Gölgeler, Zülfü Livaneli’nin Konstantiniyye Oteli romanının Edebi ve Ebedi Gölgeler bölümünün zenginleştirilmesiyle ortaya çıkmıştı. Yazarımızı kutluyoruz.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım?
Yeterince zengin olsanız bile paranız bunlara yetmez
İddialı başlık ama altını dolduruyor. Detaylandırayım. Business Insider, zenginliğin her şeyi satın alamayacağını gösteriyor bize. Habere göre bazı markaların statü sembollerinden birine sahip olabilmeniz için şans, sadakat ve azim de gerekiyormuş. Sahip olmak için zenginliğinizin yetmeyeceği 5 şeyi listelemişler. 

Fransa'nın Guadeloupe Adası'nda reşit olmayanlara sokağa çıkma yasağı
Fransız hükümeti, ülkenin denizaşırı topraklarından Guadeloupe Adası'nda artan suç oranı nedeniyle 18 yaş altındakilere belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulayacak.

Amsterdam'da otel inşaatı yasaklandı
Amsterdam yerel yönetimi, kitle turizmiyle mücadele kapsamında yeni bir adım daha attı ve artık yeni otel binalarının inşasına izin vermeyeceğini duyurdu.

Gazeteoksijen.com'dan hafta sonu rehberi
Tiyatroda için Balina, konserde Hadise ve lezzet tutkunları için Yetişkin Çikolata Atölyesi önerileri ilk sırada. Fazlası haberimizde.  

Ne dinleyelim? 
Bugün podcast yazarımız Selim Karakaya'nın önerisini aktarıyorum. "Klasik halk masallarının hayat bulduğu bir yayın var karşımızda" diyor. Binbir Gece Masalları podcasti burada.  
Ne izleyelim? 
30 Mayıs 1973’te gerçekleşen, tarihin en uzun süren uçak kaçırma eylemlerinden biri: İki silahlı devrimci, 601 sefer sayılı uçağı kaçırır ve karşılığında Kolombiya hükümetinden 50 siyasi mahkûmun serbest bırakılmasının yanında yüklü bir fidye ister. Hükümet bunu reddeder ama kaptan ve iki cesur hostes hem hükümet yetkilileri ile hava korsanları arasında pazarlık iletişimini kurmaya hem de yolcuların bu büyük vahşetten kurtulmalarını sağlamaya odaklanırlar. Kolombiya yapımı altı bölümlük gerçek hikâye Havada Dehşet: 601 Sefer Sayılı Uçuş'u Netflix'te izleyebilirsiniz.  

Televizyon izleyicileri için Kanal D'de İnci Taneleri, NOW TV'de Hudutsuz Sevda ve TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Bu gece Avrupa'daki tek temsilcimiz Fenerbahçe, Konferans Ligi Çeyrek Final rövanşında Olympiakos karşısında tur arayacak. İlk maçı 3-2 kaybeden Sarı-Lacivertlilerin tur mücadelesi saat 22.00'de başlayacak ve TV 8 ile Exxen'den naklen yayınlanacak. Gecenin programı şöyle: 

Konferans Ligi:
19.45: Fiorentina-Viktoria Plzen (Exxen, ilk maç 0-0), Lille-Aston Villa (TV 8,5, Exxen, ilk maç 1-2 Aston Villa), 22.00: PAOK-Club Brugge (Exxen, ilk maç 0-1 Club Brugge)

Avrupa Ligi: 
22.00: Marsilya-Benfica (Exxen, ilk maç 2-1 Benfica), West Ham-Bayer Leverkusen (Exxen, ilk maç 2-0 Leverkusen), Roma-Milan (TV 8,5, ilk maç 1-0 Roma), Atalanta-Liverpool (Exxen, ilk maç 3-0 Atalanta)
Ne pişirelim?
Kereviz püresi ve mantar ragu tarifinin sahibi yazarımız Dr. Mark Hyman yemek için "Mükemmel doyurucu bir yemek" diyor. Hazırlanışı 15, pişirmesi 20 dakika süren tarif burada.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul