01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2024 11:41 | Son Güncelleme: 18.04.2024 11:54

New York Times yazdı: Kamala Harris'in öne çıkma anı geldi

Kamala Harris, başkan yardımcısı olduğu dört yıl içinde birçok eleştiriye maruz kaldı. Şimdi bazıları onun Biden'ın seçilmesi için sorun olduğunu söylüyor. Ancak NYT yazarı Charles M. Blow, kürtaj haklarına dair çalışmalarıyla Harris'in öne çıkma zamanının yeniden geldiğini yazdı
New York Times yazdı: Kamala Harris'in öne çıkma anı geldi

Charles M. Blow / The New York Times

Kamala Harris'in 2020 başkanlık seçim sürecindeki en unutulmaz anlarından biri, Demokratların önseçim tartışmalarından birinde Joe Biden'ı Senato'daki ayrımcılarla birlikte çalışarak otobüs taşımacılığına karşı çıktıkları için sert bir şekilde eleştirmesiydi. Harris, eleştirilerini kişiselleştirerek, "Kaliforniya'da devlet okulunda ikinci sınıfın bir parçası olan küçük bir kız vardı ve her gün otobüsle okula getiriliyordu. Ve o küçük kız bendim" dedi.

Tarihi teklifi getirdi

Eleştirisindeki güç sadece vurgulanan nokta değil, aynı zamanda onun, etkilenen bir gruptan etkilenen bir kişinin bunu yapıyor olmasıydı. Biden'ın savunucularından bazıları onun sözlerini gereksiz bir saldırı olarak görse de Biden'ın konuyla yüzleşme biçiminde bir özgünlük vardı. Bu sözlü sataşma aynı zamanda ırk eşitliği çağrılarının ve Black Lives Matter hareketinin yükseldiği bir dönemde yaşandı. Anketlerde yükselişe geçti ve bağış yağdı. Nihayetinde adaylığı tutmadı ama ertesi yaz, nihai aday olan Biden, Harris'e tarihi bir teklifte bulundu ve başkan yardımcısı olan ilk kadın, ilk Siyah ve ilk Asyalı Amerikalı olmasına yol açtı.

Başkan Yardımcısı Harris'in Başkan Biden'la birlikte neredeyse tam bir dönem görev yaptığı bugüne hızlıca geri dönersek, Amerikalıların dikkatini çeken ve 2024 başkanlık kampanyasının merkezinde yer alan üreme hakları konusunda mükemmel bir elçi olarak ilerliyor. Bu kez hedefi Donald Trump. Saldırıya geçebilecek bir pozisyonda olmak, çoğu zaman haksız saldırılara maruz kalan ve bu rolde kendini tanımlamakta zorlanan bir başkan yardımcısı için talihin tersine dönmesi gibi bir şey.

Ekim ayında The Atlantic'ten Elaina Plott Calabro "Kamala Harris Sorunu" başlığı altında Harris'in profilini çıkardı ve Harris'in görev süresinin başlarında yaptığı bazı hatalardan dolayı "itibarının hiçbir zaman tam olarak düzelmediğini" yazdı. Makalede, Obama yönetiminin eski danışmanı David Axelrod'tan güvensizlikten kaynaklanan riskten kaçınma algısı hakkında özellikle açık sözlü bir alıntı yer alıyor: Sanki ayaklarını nereye basacağını bilmiyormuş gibi görünüyordu. Ayakları yere basmıyordu, kim olduğunu tam olarak bilmiyordu.

Acımasızca eleştirildi

Harris'e yönelik eleştiriler, politika beyanlarına yönelik meşru meydan okumalardan gülüşüyle ilgili gülünç yorumlara kadar uzanan bir yelpazede acımasızca yapıldı. Bunların çoğu cinsiyetçi önyargılarla dolu görünüyor. Tüm bunlar Harris'in anketlerde zorlanmasına neden oldu. Biden'ınki gibi onun da onaylanma oranı, görev süresinin büyük bölümünde yüzde 50'nin altında kaldı.

Harris şimdi Biden'ın yeniden seçilmesine karşı bir zayıflık olarak görülen bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Mart ayında Washington Post köşe yazarı Kathleen Parker, Harris'in ülkenin iyiliği için çekilmesi gerektiğini yazdı ve onu saçma bir şekilde 2008'deki Sarah Palin ile karşılaştırdı. Bu yılki Cumhuriyetçi adaylık yarışında başarısız olan Nikki Haley, Ağustos ayında Good Morning America programına verdiği bir röportajda, Harris'in başkanlığı ihtimalini bir korkutma taktiği olarak ifade etti ve "Joe Biden'ın görev süresini tamamlamasına imkan yok. Bence Kamala Harris bir sonraki başkan olacak ve bu da her Amerikalının tüylerini diken diken etmeli" ifadelerini kullandı.

Kürtaj hakları turu onu öne çıkardı

Ancak Yüksek Mahkeme'nin Roe v. Wade kararını bozması ve Cumhuriyetçilerin ülkenin dört bir yanındaki eyaletlerde kürtaj haklarını kısıtlamak için giderek daha gerici politikaları yürürlüğe koyma arzusu, Harris'in sesini kampanyada önemli bir hale getirdi. Harris Aralık ayında ülke çapında Üreme Özgürlükleri için Mücadele turunu duyurdu. Paul, Minnesota'daki Planlı Ebeveynlik kliniğini ziyaret ettiğinde, bir kürtaj kliniğine resmi ziyarette bulunan ilk başkan yardımcısı oldu (hiçbir başkan bunu yapmadı).

Erkekler üreme hakları konusunda ne kadar duyarlı ve bilgili olmaya çalışırsa çalışsın, hala tam olarak bağlantı kuramadığımız şeyler var. Harris bu engeli sadece kadın olduğu için değil, aynı zamanda savcı geçmişi nedeniyle de aşıyor. Şubat ayında Savannah, Georgia'da yaptığı bir konuşmada, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarını kovuşturma konusunda uzmanlaşmaya karar verdiğini, çünkü lisedeyken en iyi arkadaşlarından birinin üvey babası tarafından taciz edildiğini öğrendiğini söyledi. Harris bu hikayeyi, tecavüz ya da ensest iç

Biden'a yapabileceği en büyük katkı

Kalabalığa konuşan Harris, "Bir şiddet suçundan, bedenine yönelik bir ihlalden kurtulan birine, bundan sonra bedenine ne olacağına karar verme yetkisine sahip olmadığının söylenmesi fikri, ahlak dışı" dedi. Harris, yönetime geniş bir yelpazede yaptığı katkılardan dolayı hiçbir zaman gerektiği gibi tanınmayabilir, ancak sonuçta bu onun görevi olmayabilir. Ofisine göre, Roe'nin iptal edilmesinden bu yana başkan yardımcısı 20 eyalette 80'den fazla toplantı düzenledi. Üreme hakları lehine ve bunları kısıtlamaya veya ortadan kaldırmaya kararlı Cumhuriyetçilere karşı güvenilir bir ses olmak, Biden'ın yeniden seçilmesine ve ulusal istikrarı korumaya yapabileceği en büyük katkı olabilir.

Bu konuyla birlikte, adımlarını hızlandırdı. Bununla birlikte, onun bir sorun olduğu yönündeki tartışmalar, bazıları için, kampanyaya ne getirdiğinin net bir şekilde anlaşılmasıyla susturuldu. Bununla birlikte Harris'in bir misyonu var ve bu misyonu yerine getiriyor.

©️ 2024 The New York Times Company