Bülten

6 Mayıs 2024, Pazartesi

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Meteoroloji raporuna göre bugün ülkemizin batısı parçalı bulutlu doğusundaysa yağış var.  Hatay, Osmaniye, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Van için kuvvetli yağış uyarısı yapılıyor. Sıcaklık İstanbul'da 19, Ankara'da 18, İzmir'de 25, Antalya'da 27, Kars'ta 11 derece. 

Haftaya spor gelişmeleriyle başlayalım. Lider Galatasaray, dün akşam Sivasspor'u 6-1 mağlup ederek şampiyonluk yolunda önemli bir adım attı. Sarı-Kırmızılılar bitime 3 maç kala bir maçı eksik Fenerbahçe'nin 7 puan önünde. Sarı-Lacivertliler bu akşam Konyaspor deplasmanına puan farkını tekrar 4'e indirmek için çıkacak. Maç 20.00'de. Kadınlar Süper Ligi'nde şampiyonluğu evinde ALG Spor'u 2-0 mağlup eden Galatasaray kazandı. Bu Sarı-Kırmızılıların ilk şampiyonluğu.

Bir de ABD'ye uğrayalım. Ülkenin at yarışında en önemli organizasyonu olan Triple Crown'un ilk ayağı Kentucky Derby, cumartesi gecesi 150'nci kez koşuldu. Tarihi Churchill Downs Hipodromu'ndaki koşuyu Mystik Dan kazanırken 47 yıl sonra ilk kez yarış üç atın içinde olduğu fotofinişle bitti. Yarışı buradan izleyebilirsiniz. 

Anneler Günü'ne doğru hızla ilerlerken ufak bir duyuru: Gazete Oksijen, dünyanın en özel insanına Anneler Günü'nde dünyaları hediye etme fırsatı sunuyor. Bu hediye dünyanın en etkili gazetelerinden yorum ve analizler, Oksijen'in seçkin yazar kadrosu ve güvenilir gazeteciliğine 7 gün 24 saat ulaşabilmek demek. Hediye abonelik teklifimizi bu linki  tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Hep güzel haberler alacağınız bir hafta diliyorum ve gündemimize geçiyorum. 

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail 1967 sınırlarına geri dönmeli
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dair tutumu ve Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerine dair Suudi Arabistan merkezli El Arabiya televizyonuna konuştu. 

İsrail-Hamas savaşında çözümün 1967 sınırlarına dönmek olduğunu vurgulayan Fidan, "İsrail'i de 1967 sınırlarını kabul etmeye davet etmemiz lazım. Sadece Hamas değil, bütün Filistinliler 1967 esas alınarak kurulacak Filistin devletine razı. Peki İsrail 1967 sınırları içerisinde kalacak bir devlet olmayı kabul ediyor mu? Önemli olan budur. Ama İsrail toprak çalmaya devam ediyor. Bunu gizlemek için de Hamas’ı bahane gösteriyor" dedi. 

Fidan ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerginlikte taraflarla temas kurduklarını belirterek, "Gerek Amerikalılarla gerekse İranlılarla görüştük. Bununla, her iki tarafın da yapmak istediklerinin yanlış anlaşılmasını, asıl niyetlerinin dışında bir senaryonun hayata geçmesini engellemeyi amaçladık. Zira her iki tarafın da en kötü senaryoya göre pozisyon alması halinde, kalıcı bir savaşla karşılaşabilirdik" ifadesini kullandı.

Bölgedeki gelişmelere de bakalım. İsrail'in Refah'a yönelik operasyonu için Başbakan Binyamin Netanyahu kararlı ancak herkes ona direnç gösteriyor. En başta da İsrail halkı geliyor.  Gazze Şeridi'nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenlendi.

İsrail hükümeti, Doha merkezli El Cezire televizyonunun İsrail'deki yayınlarını sonlandırma, ofislerini kapatma, ekipmanlarına el koyma kararı aldı.Hamas bu kararı İsrail'in işlediği suçları ortaya çıkarmadaki rolüne karşı El Cezire'ye yönelik baskı ve intikam eylemi olarak nitelendirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı bakanların tehditlerine kabine toplantısında cevap verdi. Netanyahu, "Kimsenin bana ne yapacağımı veya nasıl yapacağımı söylemesine gerek yok" diyerek çıkıştı.

Peki İsrail'in Refah'a yönelik operasyonunun riskleri neler? Wall Street Journal'a göre riskleri faydasından çok. Gazete bu operasyonun neler mal olabileceğini yazıyor. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas hareketinin Tel Aviv hükümetiyle esir takası anlaşmasına varmak istemediğine dair göstergeler olduğunu iddia ederek, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentini çok yakında işgal edeceklerini belirtti. Hamas da Kahire'de iki gün süren Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası müzakerelerinin sona erdiğini açıkladı.

Konuya ilişkin son gelişme ABD'den: ABD Başkanı Joe Biden yönetimi geçen hafta İsrail'e gönderilecek ABD yapımı mühimmat sevkiyatını durdurdu.

Gündem 
Türkiye'nin gündemindeki olay yalanlandı: 5 bungalov havuzuyla çalınmamış, müteahhit söküp götürmüş
Dün sosyal medya başta olmak üzere ülkenin en çok konuştuğu konulardan biri Çatalca Akalan Mahallesi'nde 5 bungalov ev ile havuzun çalındığı yönündeki haberdi. Çatalca Kaymakamlığı açıklama yaparak evlerin çalınmadığını, parasını alamayan müteahhidin ev ve havuzları sökerek götürdüğü belirtildi: "İddiaların asılsız olduğu, 25 Mart 2024'te evleri yapan müteahhidin, söz konusu malzemeleri ödemesini alamadığı gerekçesiyle demonte hale getirerek bölgeden kaldırdığı anlaşılmıştır."

Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik geliyor: Fahiş fiyata 1 milyon, stokçuluğa 12 milyon ceza
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu hafta fahiş fiyatla mücadeleye dair Ak Parti'nin hazırlayıp meclise sunduğu kanun teklifi görüşülecek. Teklife göre piyasa dengesini bozan işletmelere ağır cezalar verilecek. Örneğin fahiş fiyat uygulayanların cezası 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezası da 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak.

Bir yılda 3 kez stokçuluk cezasu alan işletmeye de 6 güne kadar kepenk kapatma cezası verilebilecek

'Bu diyaloğun devam etmesinde büyük fayda var'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Özgür Özel'in görüşmesiyle ilgili "Bu diyaloğun devam etmesinde büyük fayda var. Ama bu rekabetin ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor, mutlaka siyasi rekabet de devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Dünya
Şi Cinping Avrupa ziyaretinde stratejik fırsatlar arayacak
Çin lideri Şi Cinping beş yıl aradan sonra Avrupa'yı ziyaret ediyor. New York Times Cinping'in ziyaretini incelerken, Çin Lideri'nin AB ülkeleriyle yeni stratejik ilişkiler kurmayı planladığını belirtiyor.

ABD seçimlerine altı ay kaldı, anketler ne durumda?
Mevcut başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump rövanşına kesin gözüyle bakılırken eski başkan hâlâ anketlerde Biden'ın önünde görünüyor. The Guardian'a göre seçimle ilgili hiçbir şey henüz tahmin edilebilir değil.

Ukrayna cesetlerine isim bulamıyor
Ukrayna'daki siper çatışmalarında genellikle her iki taraftan da çok sayıda ceset terk edilmiş halde bulunuyor ve pek çoğunun kimliği belirlenemiyor. Karaya vurmuş cesetler arasında Ukrayna, bir yandan Ruslarla savaşıyor, diğer yandan kaybettiklerinin ismini bulma mücadelesi veriyor. New York Times'tan çarpıcı bir haber.

AB'yi sağa yönlendiren ikili
The Guardian yazarı Simon Tisdall, Giorgia Meloni ve Ursula von der Leyen'in AB'yi her zamankinden daha fazla sağa yönlendirdiğini öne sürüyor: "Kıta genelinde seçimler yaklaşırken, İtalya başbakanı ve komisyon başkanı şüpheli bir ittifak içinde."

Ekonomi
Warren Buffet rotasını değiştiriyor: Apple hisselerini sattı, nakdini artırdı
Ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett, Berkshire Hathaway hissedarlarına kendisinden sonra göreve gelmesi beklenen yöneticilerin görevlerine hazır olduğuna dair güvence verdi ve Berkshire'ın Apple pozisyonunu azaltmasına rağmen teknoloji devinden övgü dolu sözlerle bahsetti. Bu gelişmeler Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'un da katıldığı toplantıda gerçekleşti. Detaylar haberimizde. Bu hafta Buffet'ın Apple yatırımının risklerine dair analiz Wall Street Journal'da yayımlanmıştı, onu da hatırlatayım.  

Çin yarın yokmuş gibi altın alıyor
Altın fiyatlarının artışını körükleyen Çin'deki altın çılgınlığı sürüyor. Büyük yatırımcılar ve merkez bankasının ardından halk da küçük de olsa yatırımlarını altına yapıyor. New York Times, Çin'de altının yükselişini yazıyor.

Apple yarın hangi yeni ürünlerini tanıtacak?
Teknoloji devi Apple yarın özel bir etkinlik düzenleyecek ve yeni ürünlerini sergileyecek. Peki yeni bir iPhone modeli görecek miyiz? Başka hangi yeni ürünler karşımıza çıkabilir? İhtimaller haberimizde.

Kurumlar vergisi beyannamesinde süre yarın doluyor
Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın dolacak.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.276,88 | %0,67 🟢
  • Dolar 32,2683 | %-0,21 🔴
  • Euro 34,7308 | %-0,23 🔴
  • Euro/Dolar 1,0763 | %0,01 🟢
  • VİOP 13.599,25 | %-0,38 🔴
  • Altın Gram 2.397,25 | %0,15 🟢
  • Altın ONS $2.310,12 | %0,37 🟢 
  • S&P 500 5.127,79 | %1,26 🟢
  • Dow Jones 38.675,68 | %1,18 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,508 | %-1,60 🔴
    06.05.2024, sabah saat 06.30 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Torunlar Gayrimenkul, 2023 yılını 12,6 milyar lira zararla kapadı. Bu dönemde 4,97 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 3,37 milyar lira FAVÖK elde etti. Cuma günkü seansta 45,80 liralık kapanış fiyatı üzerinden Torunlar Gayrimenkul'un F/K oranı 3,62, PD/DD oranı 0,63 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yıla göre yüzde 103 artışla 72,2 milyar liraya ulaştı. 
  • Vakko, 2023 yılını 1,9 milyar lira net kârla kapadı. Bu dönemde 9,8 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 2,2 milyar lira FAVÖK elde etti. Cuma günkü seansta 91 liralık kapanış fiyatı üzerinden Vakko'nun F/K oranı 7,49, PD/DD oranı 2,79 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yıla göre yüzde 111 artışla 5,2 milyar liraya ulaştı. 
  • Sanica'nın Elazığ'da yer alan C tipi antreposu cuma günü faaliyetine başladı. Böylece dış antrepo maliyetlerinin düşmesi ve stok finansmanından yüzde 26,5 oranında ek bir avantaj sağlanması bekleniyor. 
  • Tatlıpınar Enerji'nin Balıkesir'de bulunan Tatlıpınar RES Projesi'nin sahada montajı tamamlanan 9,60 MW kurulu güç kapasitesine sahip 2 türbininin geçici kabulü yapıldı. Türbinler cumartesi günü ticari enerji üretimine başladı. 
  • Sun Tekstil Bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil'in Torbalı'daki üretim merkezinde yaptığı atık su geri dönüşüm yatırımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın şirkete verdiği Yatırım Teşvik Belgesinin toplam yatırım tutarı revize edildi. Tutar 29 milyon 916 bin 493 liraya ulaştı.

      Günün verisi: 74 bin
      İngiltere'de British Museum'da kökeni Türkiye olan tarihi eser sayısını görüyorsunuz. Bu alanda İngiltere'nin bizden daha fazla eserini aldığı ülke de var: Müzede Irak'tan gelen 164 bin, İtalya'dan gelen 147 bin, Mısır'dan gelen de 120 bin eser bulunuyor. Hemen üzerimizde yer alan Fransa'dan kopup British Museum'da sergilenen eser sayısıysa 82 bin.

      Oksijen'den
      Kontrolsüz egzersiz sorunlara yol açabilir
      Pandemiyle birlikte hayatımıza giren çevrimiçi egzersiz programlarıyla birlikte yapılan kontrolsüz egzersizler fayda yerine zarar verebiliyor. Uzmanından çevrimiçi, kontrolsüz egzersizin yol açabildiği sorunlar, önemli uyarılar ve önerileri derledik.

      Hangisini seçersiniz: Vakit mi nakit mi?
      Haftaya harika bir yazıyla başlayalım Simon Kuper, Avrupa ve ABD arasındaki mantalite farkını çok net şekilde ortaya koyduğu yazısında   “Duygusal olarak ben de ‘Keşke zamanında daha çok çalışsaydım’ diyen tarafta olduğumu itiraf etmeliyim” diyor ve ekliyor: “Aldığım birçok kötü kararın sonucunda şu an haftada yedi gün çalışıyorum. Bu yazıyı da güneşli bir pazar günü öğleden sonra yazmaya başladım.” 

      6 Mayıs'ta ne olmuştu? 
      • Darağacında üç fidan. 1972'de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.
      • 1889'da bugün Eyfel Kulesi ziyarete açılmış 
      • 1936'da Türkiye'nin ilk konservatuvarı Ankara Devlet Konservatuvarı kuruldu. 
      • 1940'ta John Steinbeck, Gazap Üzümleri romanıyla Pulitzer Ödülü kazandı. 
      • 2019'da bugün YSK, Ak Parti'nin olağanüstü itirazını kabul etti ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etti. 23 Haziran 2019'daki tekrar seçiminde Ekrem İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım'ı bu kez daha büyük bir farkla geçerek başkan seçildi. 
      • Bugün doğanlar arasında Avusturyalı nörolog, psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, ABD'li yönetmen Orson Welles, sinema oyuncusu Efkan Efekan, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD'li oyuncu George Clooney bulunuyor. 
      • Bugün yaşamını yitirenler arasında da İtalyan eğitimci Maria Montessori (Evet Montessori eğitim yönteminin kurucusu), Alman asıllı ABD'li oyuncu Marlene Dietrich, yayıncı, yazar Erdal Öz, caz sanatçımız Nükhet Ruacan var. 

      Günün yemeği
      Kremalı sarımsak soslu sebzeli makarna
      New York Times'tan Christian Reynoso'nun tarifi 4 adımda tamamlanıyor ve 2o dakikada servise hazır hale geliyor. Detaylar burada.

      Yeni Türkü-Fırtına
      Haftaya Murathan Mungan, Yeni Türkü ortaklığının zirvesiyle başlayalım. Bize daha iyi bir gelecek sağlamak için mücadele edenleri analım. Akşamüstü görüşürüz.

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul