18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2024 15:42 | Son Güncelleme: 05.05.2024 15:50

The Guardian yazdı: ABD seçimlerine altı ay kaldı, anketler ne durumda?

ABD Başkanlık seçimlerine altı ay kaldı. Biden-Trump rövanşına kesin gözüyle bakılırken eski başkan hala anketlerde Biden'ın önünde. The Guardian'dan David Smith'e göre bu seçimle ilgili hiçbir şey henüz tahmin edilebilir değil
The Guardian yazdı: ABD seçimlerine altı ay kaldı, anketler ne durumda?

Donald Trump, hafta içi Michigan'da yaptığı konuşmada, "Neyden nefret ettiğimi biliyor musunuz? Hayatları boyunca hiçbir şey yapmamış büyük uzman televizyona çıkıp 'çok popüler olmayan iki adayımız var. Biden ve Trump. Bunlar popüler değil' diyorlar" dedi. MAGA yazılı kıyafetler giyen kalabalığa konuşan eski ABD başkanı,"Ben sevilmeyen bir adam değilim" diye ekledi.

Kamuoyu yoklamaları Trump'ın kürtaj konusundaki tutumu, dört ceza davası ve anayasal demokrasiye oluşturduğu tehditle ilgili seçmen kaygıları nedeniyle düşük bir onay oranına sahip olduğunu gösteriyor. Cumhuriyetçi başkan adayının şansına, Biden'ın enflasyon, göçmenlik ve Gazze'deki savaşı ele alışına odaklanan kendi iş performansı sorunları var. 

"Biden'ın kazandığını hayal etmek neredeyse imkansız"

Amerikan tarihinin en önemli seçimlerinden birine altı ay kala, yaklaşık 70 yıl sonra yapılacak ilk başkanlık rövanşının sonucuna güvenerek bahse girmek aptalca bir iş olabilir. Minnesota Üniversitesi Siyaset ve Yönetişim Çalışmaları Merkezi Direktörü Larry Jacobs, "Biden'ın aleyhindeki iddiaları üst üste koymaya başladığınızda kazanmasını hayal etmek neredeyse imkansız. Ekonomi yüksek enflasyonla birlikte düşüşte görünüyor. Üniversite kampüslerindeki olağanüstü protestolar ve gençlerin tutuklanması, Gazze ile ilgili tepkiler gibi Demokrat koalisyonun yıprandığına dair işaretler var. Bunları bir araya getirdiğinizde Biden nasıl kazanabilir? Sonra Trump'a dönüyorsunuz ve seçmenlerin iradesine açıkça meydan okuyan bir aday nasıl kazanabilir?" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ı işgal eden iki yaşlı adam

Tipik olarak, bir seçimde iki yeni aday ya da görevdeki bir adaya karşı bir rakip yer alır ve bu da yeni keşifler için bolca alan yaratır. Ancak 81 yaşındaki Biden ve 77 yaşındaki Trump, sayısız kitap, gazete makalesi ve TV belgeselinin konusu olan Beyaz Saray'ı işgal eden en yaşlı iki adam. Seçmenlerin çoğu onlar hakkında kararını çoktan verdi ya da verdiğini düşünüyor.

Ancak durağan bir seçim, istikrarsız bir ortamda gerçekleşiyor. Bir milyondan fazla Amerikalının ölümüne neden olan küresel salgının artçı şokları yaşanıyor. 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı ve Yüksek Mahkeme'nin anayasal kürtaj hakkını sona erdiren kararı hala yankılanıyor. Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar Biden'ın dış politika uzmanlığı için bir test niteliğinde. Siyasi danışman ve anketçi Frank Luntz, "Bu ortamda kehanette bulunmak çok tehlikeli çünkü her şey çok hızlı değişiyor" dedi.

Ekonomi en önemli konu

Ulusal anketlerin ortalamasında Trump, Biden'ın yaklaşık yüzde 1,5 puan önünde. 2020 seçimlerinin yapıldığı güne kıyasla Biden'da yaklaşık altı puanlık bir düşüş söz konusu ve Trump, çok önemli olan seçim kurulunu belirleyecek olan kararsız eyaletlerde üstünlüğü elinde tutuyor. Başkan için endişe verici bir şekilde, anketler Siyah, Latin ve Asyalı Amerikalı seçmenlerin önemli bir azınlığının kendisinden uzaklaştığını gösteriyor. Anketler ekonominin seçmenler için bir numaralı konu olmaya devam ettiğini gösteriyor. "Dört yıl öncesine kıyasla daha iyi durumda mısınız?" sorusu günü kazanabilir. ABD geniş çapta tahmin edilen resesyondan kurtulmuş ve ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı büyüyor olsa da, enflasyon ve ekmek, yumurta ve benzin gibi temel ihtiyaçların maliyeti seçmenler üzerinde baskı yaratıyor.