Apple, Warren Buffett'ın en büyük yatırımı. Aynı zamanda en riskli yatırımlarından biri haline geldi. Buffett 2016 yılında belki de kariyerinin en şaşırtıcı bahsini yaptı. O yıl, yönettiği şirket olan Berkshire Hathaway, Buffett ve uzun süredir ortağı olan Charlie Munger'in uzun süredir kaçındığı Apple hisselerini satın almaya başladı.
Yakın kaynaklara göre birkaç yıl önce Buffett, başka bir firmanın yöneticileriyle yaptığı bir görüşmede, Apple'ın satın alınacak bir şirketten ziyade açığa satılacak bir hisse senedi profiline uyduğunu öne sürdü. Buffett ise bu konuşmayı hatırlamadığı belirterek "hiçbir hisse senedinin açığa satılmasını tavsiye etmedim ve insanlara her zaman hisse senetlerini açığa satmamalarını tavsiye ettim" diyor. 2013 yılında Reuters'a konuşan Munger, "Apple'dan daha Berkshirel olmayan başka bir iş düşünemezsiniz" demişti.
Milyarlarca dolarlık hisse aldı
Yine de öğrencileriyle birlikte çalışan Buffett, kısa süre içinde dikkat çekici bir dönüş yaparak bir Apple boğasına dönüştü. Berkshire, 2016'da yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 10 milyon hisse satın aldıktan sonra, aynı yılın sonlarına doğru hisselerini artırdı ve ardından 2017 ve 2018'de alımlarını hızlandırarak bu yıllar boyunca hisse senedi için yaklaşık 36 milyar dolar harcadı. Berkshire daha sonra bu varlıkların bir kısmını azalttı.
2018'in üçüncü çeyreğinin sonunda Berkshire'ın Apple hissesi, tüm yatırım portföyünün yaklaşık dörtte birini temsil ediyordu. Dolar bazında bakıldığında, Buffett'ın daha önce yaptığı yatırımın iki katı büyüklüğündeydi. Bu hamlenin karşılığını çok büyük bir şekilde aldı. Bugün Berkshire'ın Apple'daki yüzde 5,9'luk hissesi, Apple son zamanlarda düşmüş olsa da yaklaşık 157 milyar dolar değerinde. Berkshire yaklaşık 120 milyar dolarlık kâğıt üzerinde kazancın üzerinde oturuyor ki bu muhtemelen bir yatırımcının ya da bir firmanın tek bir hisse senedinden kazandığı en büyük para. Buffett'ın uzun kariyeri boyunca hiçbir şey buna yaklaşamadı.
Yıllık yüzde 26 kazanç sağladı
Los Angeles bölgesinde faaliyet gösteren yatırım firması Cheviot Value Management tarafından yapılan hesaplamaya göre Berkshire, Apple'dan temettüler de dahil olmak üzere yıllık yüzde 26'nın üzerinde bir getiri elde ederek aynı dönemde S&P 500'ün yüzde 12,9'luk kazancını geride bıraktı. Buffett'ın Apple'dan elde ettiği kazanç o kadar büyük ve beklenmedik ki, bazı yatırımcılar bunun önemli dersler de içerdiğini savunuyor.
Bu yıl yüzde 10 değer kaybetti
Davis Funds'un yönetimine yardımcı olan ve Berkshire'ın yönetim kurulunda yer alan Chris Davis, "Warren'ın fikrini değiştirme yeteneği olağanüstü bir şey çünkü çoğu yatırımcının en çok mücadele ettiği şey bu. Çoğumuz kendimizi geçmişte yaptığımız açıklamalara bağlıyoruz ama Apple değişime açık olmanın önemine dair güçlü bir örnek" ifadelerini kullandı. Ancak şimdi Apple sorunlarla karşılaşıyor. Diğer teknoloji hisselerinin ve genel piyasanın kazançlarına rağmen hisse senedi bu yıl yüzde 10 değer kaybetti. Şirket antitröst zorluklar, Çin'deki satışların yavaşlaması ve yapay zeka çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya.
Halefleri ne yapacak?
Buffett bu hafta sonu Berkshire'ın yıllık toplantısını düzenlerken ve 93 yaşındaki yatırımcı dizginleri devretme konusunda giderek daha fazla konuşurken, zor bir soru ortaya çıkıyor: Halefleri tüm bu Apple hisseleriyle ne yapacak? Berkshire son zamanlarda elindeki hisselerin bir kısmını azalttı ancak hisseler hala çok büyük. Cheviot'u yöneten ve uzun süredir Berkshire hissedarı olan Darren Pollock, "Apple, yüksek değerlemesi, yetkililerin en kârlı segmentine odaklanması ve şirketin yavaşlayan büyüme hızı nedeniyle şu anda daha riskli. En azından, yatırımcılar bugün Apple için birkaç yıl öncesinden farklı beklentilere sahip olmalı" dedi. Bu durum Berkshire'ın performansını etkileyebilir.
Berkshire için Apple bir ekip çalışmasıydı. Munger, Eylül ayında The Wall Street Journal'a verdiği bir röportajda, 2016 yılında, Berkshire'ın portföyünü yönetmeye yardımcı olması için birkaç yıl önce işe alınan iki yöneticiden biri olan Ted Weschler'in Apple'a yaklaşık 1 milyar dolarlık nispeten küçük bir yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi. Birkaç yıl önce bir yatırım forumunda Combs ile yapılan bir oturuma göre, Buffett o sıralarda diğer yatırım yöneticisi Todd Combs'a bir meydan okuma sundu. Combs forumda, Buffett'ın Combs'u sık sık cumartesi günleri evinde ağırladığını ve piyasalar ve Berkshire'ın portföyü hakkında sohbet ettiklerini söyledi.
Bu kez Buffett, Combs'tan S&P 500'de üç kriteri karşılayan bir hisse senedi belirlemesini istedi. Birincisi: Gelecek 12 ayın tahmini kazançlarına göre 15'ten fazla olmayan makul derecede ucuz bir fiyat/kazanç katsayısı. Hisse senedinin ayrıca yöneticilerin gelecek beş yıl içinde daha yüksek kazanç elde edeceğinden en az yüzde 90 emin oldukları bir hisse senedi olması gerekiyordu. Ve şirketin kazançlarının beş yıl veya daha uzun bir süre boyunca yılda en az yüzde 7 oranında artacağından en az yüzde 50 oranında emin olmaları gerekiyordu. Combs'un araştırması, Weschler'in daha önce satın aldığı hisse senediyle aynı olan Apple'ı işaret ediyordu.
Buffett iPhone kullanıcılarının müşteriyi elde tutma oranını sordu. Bunun yaklaşık yüzde 95 olduğunu öğrendiğinde gerçekten ilgisini çekti. Munger röportajda, o zamana kadar Buffett'ın torunlarının iPhone'larına "bağımlı" hale geldiğini söyledi. Buffett ayrıca iPhone'unu kaybettikten sonra çok üzülen Sandy Gottesman adlı bir arkadaşının hikayesinden de etkilendi. Munger röportajda "Warren ürünlerin ne kadar baskın olduğunu görebiliyordu" dedi. Munger geçen yıl öldü. O dönemde Buffett da Munger gibi hala kapaklı telefon kullanıyordu. Munger, Buffett'ın ancak birkaç yıl sonra iPhone'a geçtiğini, ancak hala iPhone'unda çok fazla zaman geçirmediğini söyledi.
Ancak kendisiyle konuşan kişilere göre, hisse senedini değerlendiren Buffett, onu bir teknoloji ya da elektronik cihaz üreticisinden ziyade, kıskanılacak, gizli fiyatlandırma gücüne sahip bir tüketim malları şirketi olarak görmeye başladı. Tüketicilerin Apple ürünlerine, özellikle de iPhone'a duydukları sadakat, Buffett'a önümüzdeki yıllarda telefonun yükseltilmiş versiyonları için çok daha fazla ödeme yapmaya istekli olacaklarını ve bunun da karlarını artırmanın kesin bir yolu olduğunu düşündürüyordu.
Buffett kısa süre sonra Apple'ı büyük miktarlarda satın almaya başladı. Ancak şirketin güçlü yönlerini anlamakta geç kalmış gibi görünüyordu. David Tepper, Carl Icahn ve David Einhorn gibi yatırımcılar, Icahn'ın şirketi operasyonlarını iyileştirmeye zorlamasının ardından büyük kazançlar elde ettikten sonra hisseleri çoktan sattı. Apple, birkaç yıl önce düştüğü 10 F/K oranının çok üzerinde, beklenen kazançlarının yaklaşık 14 katından işlem görüyordu ve bu da artık o kadar da büyük bir pazarlık olmadığını gösteriyordu.
"Apple hakkında uzun vadeli endişeler var"
Şimdi bazıları Apple'ın Berkshire üzerinde baskı yaratıp yaratmayacağını merak ediyor. Pabrai Yatırım Fonlarını yöneten ve kendisini Buffett'ın öğrencisi olarak gören Mohnish Pabrai, Apple hakkında uzun vadeli endişeleri olduğunu söylüyor ve baskın teknoloji şirketlerinin pozisyonlarını korumalarının zor olduğuna dikkat çekti.
Perşembe günü Apple, gelirlerinin son altı çeyrekte beşinci kez gerilediğini açıkladı ve 110 milyar dolarlık hisse geri alımına izin vererek hisselerin mesai sonrası işlemlerde yükselmesini sağladı. Apple hisseleri, bu yılki düşüşe rağmen genel piyasaya kıyasla pahalı kalmaya devam ediyor ve gelecek 12 ay boyunca beklenen kazançlarının yaklaşık 25 katından işlem görerek pozisyonun riskini artırıyor.
Berkshire'ın Apple hisselerini elinde tutması için zorlayıcı bir neden var ve Buffett'ın satmadığı en önemli neden de bu olabilir: Berkshire'ın bir satışın yaratacağı nakit için daha iyi bir kullanım alanı bulması muhtemelen zor olacaktır. Pabrai, "Apple'ı satarak nakitlerinin 350 milyar dolara çıkmasına ihtiyaç yok" diyor ve diğer varlıklar büyüdükçe hissenin zaman içinde Berkshire'ın portföyünün daha küçük bir yüzdesi haline geleceğini savunuyor.