19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2024 19:35 | Son Güncelleme: 05.05.2024 20:01

Warren Buffet rotasını değiştiriyor: Apple hisselerini sattı, nakdini artırdı

Ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett, Berkshire Hathaway hissedarlarına kendisinden sonra göreve gelmesi beklenen yöneticilerin görevlerine hazır olduğuna dair güvence verdi ve Berkshire'ın Apple pozisyonunu azaltmasına rağmen teknoloji devinden övgü dolu sözlerle bahsetti
Warren Buffet rotasını değiştiriyor: Apple hisselerini sattı, nakdini artırdı

Berkshire'ın yıllık toplantısında konuşan efsanevi yatırımcı Buffett, merhum iş ortağı Charlie Munger'i saygıyla anarken holdingin şu anda 189 milyar dolar olan nakdinin büyümeye devam etmesini beklediğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre 93 yaşındaki Buffett hissedarlara, başkan yardımcıları Greg Abel ve Ajit Jain'in kendisi ayrıldıktan sonra Berkshire'ı yönetecek doğru kişiler olduklarını kanıtladıklarını söyledi. Buffett'ın 2021'de CEO olarak halefi olarak atanan Abel ve Jain, 2018'den bu yana Berkshire'ın işletme iştiraklerini doğrudan denetliyor.

"Greg ve Ajit gibi birileri varken, neden benimle yetinesiniz ki?" diyen Buffett sözlerine şöyle devam etti: "Sonuç gerçekten iyi. Abel'in bunu nasıl yaptığını tam olarak bilmiyorum ama doğru kişiyi bulduğumuzu söyleyebilirim"

Buffett, 61 yaşındaki Abel'in CEO olduktan sonra Berkshire'ın halka açık hisse senedi portföyüne ilişkin sermaye tahsisi kararlarında son söz sahibi olmasını isteyeceğini söyledi. Yatırımcılar uzun süredir Berkshire'ın 335.9 milyar dolarlık hisse senedi portföyünün bir kısmını yöneten Todd Combs ve Ted Weschler'i portföyün tamamını ya da daha fazlasını yönetmek için aday olarak görüyorlardı.

Bu toplantı, Munger'ın Kasım ayında 99 yaşında ölmesinden bu yana yapılan ilk toplantıydı. Buffett, uzun süredir arkadaşı olan Munger'ı "bugünkü Berkshire'ın mimarı" olarak tanımladı. Kenara çekilmeyi planladığına dair bir işaret vermeyen Buffett, hissedarlara "Kendimi iyi hissediyorum" dedi.

Toplantı öncesinde Berkshire, faaliyet kârının yüzde 39'luk bir artışla 11,2 milyar dolara yükselmesini de içeren ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı.

Apple hisselerini elden çıkardı

Berkshire, sürpriz bir şekilde Apple hisselerinin yaklaşık yüzde 13'ünü sattığını ve hisselerinin değerini 174,3 milyar dolardan 135,4 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Apple'ın hisse senedi fiyatı çeyrekte yüzde 11 düştü.

Bu satış, Berkshire'ın nakit varlığının yükselmesinin ana nedeniydi. Buffett, yüksek borsa değerlemeleri ve jeopolitik çatışmalardan gördüğü riskleri yansıtarak nakdin bu çeyrekte 200 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

Apple hisselerini azaltmasına rağmen Buffett şirketi övmeyi sürdürdü ve Berkshire'ın en eski ve en büyük iki yatırımı olan American Express ve Coca-Cola'dan "daha da iyi" olduğunu söyledi.

Apple'ın CEO'su da toplantıya katıldı

Buffett, Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'un da katılımıyla yaptığı konuşmada iPhone'un en iyi ürünlerden biri olduğunu ve belki de tüm zamanların en iyi ürünü olabileceğini söyledi.

Berkshire 2016 yılında Apple'a yatırım yaptı ve normalde teknoloji fobisi olan Buffett, Apple'ı güçlü fiyatlandırma gücüne ve sadık müşterilere sahip bir şirket olarak görmeye başladı. Bazı yatırımcılar Apple'ın Berkshire'ın hisse senedi portföyünün çok büyük bir kısmını oluşturduğuna dair endişelerini dile getirirken, Buffett Apple'ın öngörülemeyen olaylar dışında şirketinin en büyük hisse senedi yatırımı olmaya devam edeceğini söyledi.

Berkshire'ın hisseleri geçen yıl yüzde 23 artış gösterdi. Bu oran S&P 500'ün yüzde 25'lik kazancının gerisinde kalsa da, Berkshire son on yılda S&P'nin yüzde 172'lik kazancına karşılık yüzde 218 yükseldi.