Bülten

16 Nisan 2024, Salı

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Güzel, güneşli günler sürüyor. Bu akşam da yurt genelinde yağış beklenmiyor. Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden gelecek kuvvetli rüzgar için uyarı sürüyor. Alışılmadık şekilde bir süredir meteoroloji raporunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklıyor. Bugün de son durumu duyurdu: Bazı illerde sıcaklık 30 dereceyi aşacakmış. 

Her hafta olduğu gibi bu hafta da salı günü trafik yoğun. İstanbul'da saat 15.30'da yüzde 50 yoğunluk aşıldı.  

Trafik demişken, bayram tatilinin en önemli gündem maddelerinden biri, selektörle "İleride radar var" uyarısı yapan şoförlere ceza kesilmesiydi. Bunun yasal olmadığına dair hukukçu görüşlerini paylaşmıştık. Bugün de açıklama geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Düzce'de selektörle diğer sürücüleri uyaran 14 araca yazılan cezaların iptal edildiğini duyurdu. 

Güzel bir akşam dileyerek gündeme geçiyorum. 

Getir bazı varlıkları elden çıkarıyor: FreshDirect ve BiTaksi için görüşmeler sürüyor
Türkiye'de başladığı faaliyetinde hızla dünyaya açılan, pandemi döneminde 12 milyar dolar değere ulaşan online market uygulaması Getir kriz görüşmelerinin ortasında ABD merkezli FreshDirect ve Türkiye merkezli araç çağırma hizmeti BiTaksi'yi elden çıkarmaya hazırlanıyor. SkyNews'a konuşan şirkete yakın bir kaynak herhangi bir iflas sürecinin söz konusu olmadığını, bir ülkeden çekilmeye karar verilmesi halinde bunun düzenli bir şekilde yapılacağını söylemiş. Şirketin değeri 2022'den beri düşmeye devam ediyor.  Detaylar haberimizde. 

'Cumhurbaşkanımızın desteklediği programı güçlendireceğiz'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz çıktığı iddialarına cevap verdi. Şimşek, bir süredir yalan haberlerle kasıtlı şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtip, "Bizim derdimiz memlekete hizmet, gündemimiz yoğun. Sorunlarını çözmek için yapacak çok işimiz var" dedi. Kendilerinden duyulmayan hiçbir şeye itibar edilmemesini isteyen Şimşek, "Programımız hedeflerine ulaştığında, vatandaşlarımızın refahı da kalıcı olarak artacaktır" ifadesini kullandı. Bu arada Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları ile G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak ve uluslararası yatırımcılarla görüşmek üzere ABD'ye gitti .

'İsrail'e ihracat kısıtlaması sıkı şekilde uygulanıyor'
Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ticaretin devam ettiğine dair iddialar sonrası açıklama yayınladı: "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin bu konuda aldığı karar, üzerinde kötü niyetli spekülasyonlara fırsat vermeyecek kadar açık ve nettir ve sıkı bir şekilde uygulanmaktadır" denilirken, 54 ürün grubu olarak belirtilen yasak listesinde 1019 ürünün olduğu da detaylandırılmış oldu. 

Özel: Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası meclisteki ilk grup toplantısında hem seçim değerlendirmesi yaptı hem de gelecekte yapacaklarına dair projelerini aktardı. "Hatay halkının tercihine sahip çıkmaya devam edeceğimizin altını kalın çizgilerle çiziyorum. Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir" diyen Özel, Merkez Bankası'nın açıkladığı tarihi zarara da değindi: "Bakın Merkez Bankası’nın yaptığı ödemeye Hazine'nin yaptığı ödeme de eklendiğinde toplam rakam 1 trilyon 332 milyardır. Bu para en düşük emekli maaşını 17 bin lira yapalım dediğimde ‘yapamayız para yok’ dedikleri paranın tam iki katıdır." Özel'in açıklamaları haberimizde.

İran'ın planı: Saldırı savaş çıkarmayacak şekilde kurgulandı
İran'ın İsrail'e saldırısından beri bölgedeki bir sonraki hamlenin ne olacağına dair endişeyle bekliyoruz. İran'da yönetime yakın kaynaklarla da konuşan New York Times, İsrail'e yönelik saldırının bir güç gösterisi olduğunu yazıyor. Gazetenin iddiasına göre saldırı sembolik değildi ama büyük bir zarar vermeyi ya da savaşa yol açmayı hedeflemiyordu.

İran'ın nükleer çalışmaları biliniyor, peki bu gücü İsrail'e karşı kullanır mı? The Times'a göre İran, nükleer programını hızlandırabilir ama bu hızın da beraberinde getireceği riskler var. Gazete, İran'ın önündeki ihtimalleri uzmanlarla inceliyor. 

İsrail-İran konusundaki diğer haberlerimize de kısaca değineyim. 
‣ The Guardian İsrail'in İran'ın saldırısına karşı seçeneklerini yazıyor.  
‣ ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail desteği için 'Kalıcılığı belirsiz bir diplomatik zafer' ifadesi kullanılıyor. 
‣ Wall Street Journal'da kritik bir analiz var: İsrail'in savaş liderleri birbirlerine güvenmiyor. 
‣ Washington Post yazarı David Ignatius, savunmayla kazanılan zaferin İsrail için bir fırsat yarattığı görüşünde. 

Satışlar yavaşlıyor, Tesla çöküyor
Elektrikli araçlara yönelik artan rekabet ve azalan talep, Tesla'nın satışlarının düşmesine neden oldu. New York Times, Elon Musk'ın tenkisat duyurusunun ardından şirket hisselerinin çöktüğünü; Hyundai, Mercedes ve BMW gibi eski markaların satışlarını artırdığını yazıyor.

ÖTV zammı yolda mı? 
Gazetemizin otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, Castrol'ün sunduğu Emre Özpeynirci ile Otomotiv Gündemi programında, otomobil satışlarındaki 16 ay yaşanan daralmayı, ÖTV zammı konusunu ve Çin'den yapılan araç ithalatına yönelik yeni şartlar konusundaki ihtimalleri değerlendiriyor. Yayını Oksijen TV'den izleyebilirsiniz. 

Fed'in faiz indirimi için eylül ihtimali güçleniyor
ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğine işaret eden verilerin ardından para piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın, ilk faiz indirimine gitme ihtimalinin eylüle ötelendiğine yönelik fiyatlamalar güç kazandı. Detaylar haberimizde.

Yatırım bankaları altın için yıl sonu tahminlerini yükseltti
İsrail-İran gerginliği yatırım bankalarının altın fiyatları tahmininde güncellemeye gitmesine neden oldu. ABD'li bankacılık devi Citi, altının gelecek 6-18 ay içinde 3 bin dolara yükselebileceğini öngörüyor. Goldman Sachs Group da dün yıl sonu tahminini ons başına 2 bin 700 dolara çıkardı.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım?
Piyangoyu kazanmadan nasıl zengin olursunuz?
Kötü bir mesai geçirmiş ve kendi işinizi kurmanın hayali içerisinde eve doğru ilerliyorsanız, hayallerinizi zenginleştirecek bir haberimiz var. Forbes dergisi, başlıktaki soruya cevap ararken, "Kendi servetinizi elde etmek için doğru hamleler yapmak, risk almak ve iyi bir çevre edinmek gerekiyor" diyor. Forbes yazarı Melissa Houston, servet yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri 10 maddede sıralıyor.

Kulak çınlamasının 10 önemli nedeni
Çok fazla gürültülü ortamda bulunmak, cep telefonuyla fazla konuşmak, yüksek sesle müzik dinlemek ya da geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu gibi etkenler kulak çınlamasına sebep olabiliyor. Uzmanlardan kulak çınlamasına yol açan etkenleri, öneri ve uyarıları derledik. 

Antibiyotiğin öksürüğün şiddeti ya da süresine etkisi yok
ABD'de yapılan bir çalışma, antibiyotiklerin çoğu alt solunum yolu enfeksiyonunu geçirmede etkili olmadığını, enfeksiyon bakteri kaynaklı olsa da öksürüğün şiddeti ya da süresini etkilemediğini gösteriyor. Detaylar haberimizde.

Ne dinleyelim? 
Nereden Başlasam? podcastinde son bölüm, aynı zamanda programın 100'üncü bölümü siber suçlar üzerine. Konuk da Prof. Dr. Halis Dokgöz. 41 dakikalık bölümü buradan dinleyebilirsiniz.
Ne izleyelim? 
Hayatına sıfırdan başlamaya çalışan genç piyanist, evlerinin arasında sadece ince bir duvar olan komşusu ile tanışınca, aralarındaki zıtlaşma zamanla bir aşka dönüşür. İspanya yapımı romantik komedi Aşk Duvarın Ötesinde filmi (Love, Divided) Netflix'te. Fragmanı da burada.  

Televizyon izleyicileri için Show TV'de Bahar, NOW TV'de Yabani, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Bu gece Şampiyonlar Ligi'nde rövanş gecesi. Çeyrek final rövanşında Barcelona, deplasmanda 3-2 yendiği Paris Saint-Germain'i ağırlıyor (22.00, Exxen), Borussia Dortmund da ilk maçta deplasmanda 2-1 yenildiği Atletico Madrid karşısında tur arıyor (22.00, TV 8,5). 

THY Eurolig'de Play-in maçları var. 21.00'de Anadolu Efes-Virtus Bologna, 20.00'de Maccabi Playtika-Baskonia maçları var (Yayın S Sport+).
Ne pişirelim?
New York Times yazarı Lidey Heuck'un meyhane salatası tarifinde uygulanacak işlem ve kullanılacak malzeme sayısı bol. Ama lezzeti için bu zahmete değecek.  Tarif burada.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul