16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 10:16 | Son Güncelleme: 16.04.2024 14:39

Yatırım bankaları altın için yıl sonu tahminlerini yükseltti

İsrail - İran gerginliği yatırım bankalarının altın fiyatları tahmininde güncellemeye gitmesine neden oldu. ABD'li bankacılık devi Citi, altının önümüzdeki 6-18 ay içinde 3 bin dolara yükselebileceğini açıkladı. Goldman Sachs Group da dün yılsonu tahminini ons başına 2 bin 700 dolara çıkardı.
Yatırım bankaları altın için yıl sonu tahminlerini yükseltti

Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesi, İran ve İsrail'den gelen üst üste açıklamalar sonrası gözler piyasalara çevrilmiş durumda. Yatırımcılar 'Savaş altın fiyatlarını nasıl etkiler? sorusuna yanıt ararken ABD'li bankacılık devi Citi, altın fiyatları tahmininde güncellemeye gitti. Citi, gelecek 6-18 ay için ons altın fiyatını revize etti. Banka yeni tahminini 3 bin dolar olarak açıkladı.

"2 bin 500 sonrası alım desteği oluşacak"

Bu yılın ikinci yarısından itibaren altın fiyatlarının 2 bin 500 doları aşmasını bekleyen Citi, 2 bin 500 doların aşılmasıyla birlikte güçlü bir alım desteği oluşacağını belirtti. 2025 yılı için de altın için banka tahminini 2 bin 875 dolar olarak belirledi.

Analistler, altının son yükselişinin jeopolitik gerilimler tarafından kolaylaştırıldığını ve daha derin bir riskten kaçınma ortamının fiyatları daha da artıracağını söylüyor.

Goldman yıl sonu altın tahminini güncelledi

Goldman Sachs dün 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar/ons seviyesine yükseltti. Yatırımcılara yayınlanan bir notta banka, Çin Merkez Bankası (PBOC) dahil olmak üzere merkez bankalarının sürekli talebini ve Çinli yatırımcıların perakende talebindeki artışı gerekçe göstererek, emtianın piyasada büyümeye devam etmek için hala birçok noktasının olduğunu açıkladı.

Goldman Sachs'ın notunda, güvenli liman olarak altına olan talebin, bu yılın sonlarında gerçekleşebilecek Fed faiz indirimlerine ve yaklaşan ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceği belirtildi. 

BofA geçen hafta 3 bin dolar tahmininde bulunmuştu

ABD'li yatırım bankası Bank of America (BofA), değerli metaller için fiyat tahminlerini belirtirken; ons altın için ise, 3 bin dolar senaryosunu açıkladı. Dev banka, ons altın ve ons gümüşün, önümüzdeki 12 ayda sırasıyla 3000 dolar ve 30 doların üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Bank of America ayrıca; bakır, alüminyum ve çinko için de beklentilerini açıkladı. Buna göre, bakır ve alüminyumun 2026'ya kadar sırasıyla ortalama 12000 dolar ve 3250 dolara çıkmasını beklediklerini değerlendirdi.

Orta vadede yükselecek

Pepperstone Group Ltd. araştırma müdürü Chris Weston, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin altın almak için başlı başına bir neden olduğunu söyledi. Weston, "Hareketlerde fiyatlanan oldukça büyük bir jeopolitik prim var" dedi ve orta vadede altının daha yüksek seviyeleri göreceğini kaydetti.