29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 09:30 | Son Güncelleme: 16.04.2024 09:32

Washington Post yazarı: Savunmayla kazanılan zafer İsrail için bir fırsat yarattı

Altı aydır Hamas'la savaşan İsrail, cumartesi günü ABD, İngiltere ve Ürdün gibi ülkelerin de desteğiyle İran'ın saldırısını savuşturmayı başardı. Washington Post yazarı David Ignatius bunun İsrail için aylardır moral bozucu görünen çatışmayı düzeltmek için bir fırsat olabileceğini yazdı
Washington Post yazarı: Savunmayla kazanılan zafer İsrail için bir fırsat yarattı

Gazze'de geçirdiği altı ayın ardından İsrail, cumartesi gecesi İran'ın topyekûn füze saldırısını yüksek teknolojili askeri hünerlerini sergilediği şaşırtıcı bir gösteriyle bertaraf ederek düşmanlarına karşı kesin bir zafer kazandı. "En iyi hücum iyi bir savunmadır" sözü sporda bir gerçektir. İsrail bu kuralın modern savaş için de geçerli olabileceğini gösterdi. İsrail, 100'den fazla balistik füze, 150 insansız hava aracı ve 30 seyir füzesi içeren İran yaylım ateşini etkisiz hale getirerek savaşta kalkanın da kılıç kadar güçlü olabileceğini gösterdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu Direktörü Brett McGurk bir röportajda "İran'ın fırlattığı füzeler açısından en kötü senaryoydu ama sonuç açısından en iyi senaryoydu" dedi. McGurk, balistik füzelerin İsrail'deki hedeflere doğru yol aldığı ve kimsenin savunmanın işe yarayıp yaramayacağını bilmediği sinir bozucu 12 dakika boyunca Başkan Biden ile yakın çalışan üst düzey yetkililerden biriydi. Bu hafta sonu gerçekleşen füze savaşı, İsrail'in 1 Nisan'da Tahran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları'ndan ikisi üst düzey olmak üzere yedi subayın ölümüne neden olan cesur ama riskli hava saldırısının devamı niteliğindeydi. Şimdi, İsrail'in İran'ın bu saldırıya misillemesini savuşturmadaki çarpıcı başarısı, Gazze savaşının travmasında psikolojik bir dönüm noktası olabilir. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısından bu yana kendini zayıf ve zor durumda hissetti ve Hamas'ı çaresiz bir Filistinli sivil nüfusun altındaki inlerinde ezmeye çalışırken uluslararası alanda giderek yalnızlaştı. Ancak cumartesi gecesi bu durum tersine döndü.

Diğer ülkelerin desteğini de aldı

Demir Kubbe füze savunma sistemleriyle İsrail, Kudüs'teki Müslüman kutsal mekanlarını ve kendi halkını koruyan amansız bir savunucu haline geldi. İsrail, İran'ın saldırısına karşı koyarken bir değişiklik olarak dünyayı da yanına almış görünüyordu. İngiltere ve Fransa, İran'ın yaylım ateşini durdurmada ABD'ye katıldı. Kaynaklar Suudi Arabistan, Ürdün ve diğer Arap ülkelerinin de entegre hava savunmasına sessizce katıldığını söyledi. Yedi Batılı ülke pazar sabahı İran'a karşı olası ortak yaptırımlar hakkında konuştu.

Cuma gecesi İran saldırısını endişeyle bekleyen Beyaz Saray yetkilileri pazar öğleden sonra sonucu neredeyse sevinçle karşıladı. Üst düzey bir yetkili bunu eşi benzeri görülmemiş bir İran saldırısının muhteşem bir yenilgiye uğratılması olarak nitelendirdi. Yetkili, İsrail ve ortaklarının saldırıda ateşlenen silahların yüzde 99'unu imha ettiğini ve İsrail'e neredeyse hiç altyapı hasarı vermediğini söyledi. ABD'li bir yetkili, Orta Doğu'da sosyal medya paylaşımlarının İran'ın füze başarısızlığıyla alay ettiğini söyledi.

Başarılı olsaydı savaş çıkardı

İsrail ve İran arasındaki askeri çatışmanın şüphesiz daha fazla raundu olacaktır. Ancak üst düzey bir yönetim yetkilisinin deyimiyle İsrail'in cumartesi gecesi gerçekleştirdiği olağanüstü askeri başarı sonrasında gerilimi tırmandıracak hızlı bir hamle pek olası görünmüyor.

Beyaz Saray, İran'ın İsrail'in savunmasını delmesi ve ağır hasara yol açması halinde İsrail'in cezalandırıcı bir misillemeyle karşılık vereceğinden ve bunun da bölgeyi tam ölçekli bir savaşa sürükleyebileceğinden korkuyordu. Yönetim yetkilisi, "Eğer başarılı olsaydı, saldırı kontrol edilemez bir tırmanışa neden olabilirdi" dedi. Ancak kalkan şaşırtıcı derecede sağlam çıktı ve İran'dan yapılan açıklamada başarısız yaylım ateşinin ardından konunun sonuçlanmış sayılabileceği belirtildi.

Destek sözünü yerine getirdi

Biden, İsrail hedeflerine yönelen 100 İran balistik füzesinin çoğunun başarıyla durdurulduğu gergin anların hemen ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. Yetkili, "Ne noktada olduğumuz konusunda kendimizi oldukça iyi hissediyorduk" dedi. Yetkili, Biden'ın Netanyahu'ya "İsrail'in bu takastan gerçekten çok önde çıktığını" söylediğini ancak "tırmanma riskleri konusunda dikkatli ve stratejik düşünülmesi gerektiği" uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Biden İsrailli lidere "İşleri yavaşlatın, etraflıca düşünün" diye öğüt verdi. Bu klasik bir Biden tavrı ve Biden'ın füze hafta sonundan hem içeride hem de dışarıda daha güçlü bir pozisyonda çıkması muhtemel görünüyor. Netanyahu'nun Gazze konusundaki hatalarını eleştiren ve gerilimin azaltılması ve insani yardım için baskı yapan Biden, kriz anında İsrail'in savunmasına verdiği demir gibi destek sözünü de yerine getirdi.

Üst düzey yetkili, "Biden İsrail'i doğrudan savunan ilk Amerikan başkanıdır" dedi. Yetkililer, ABD güdümlü füze destroyerlerinin dört ila altı İran füzesini düşürdüğünü, Irak'taki bir ABD Patriot füzesinin bir diğerini imha ettiğini ve iki ABD savaş uçağı filosunun çok sayıda İran insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.
Askeri başarı muhtemelen başka eylemler için alan yaratacaktır. İran'ın roket saldırısı püskürtüldüğüne göre bazı İsrailliler şüphesiz daha sert bir saldırıya geçmek isteyecektir. Ancak belki de bu güç gösterisi, bu hafta sonuna kadar İsrail için zarar verici ve moral bozucu görünen bir çatışmayı yatıştırmak için bir fırsat yaratacaktır. Cumartesi gecesi yaşanan havai fişek gösterisinden sonra bu ivme değişmiş olabilir.