07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 12:00 | Son Güncelleme: 16.04.2024 12:08

NYT elektrikli araç rekabetini yazdı: Satışlar yavaşlıyor, Tesla çöküyor

Elektrikli araçlara yönelik artan rekabet ve azalan talep, Tesla'nın satışlarının düşmesine neden oldu. NYT, Elon Musk'ın işten çıkarma yapacağını duyurmasının ardından şirket hisselerinin çöktüğünü; Hyundai, Mercedes ve BMW gibi eski markaların satışlarını artırdığını yazdı
NYT elektrikli araç rekabetini yazdı: Satışlar yavaşlıyor, Tesla çöküyor

J. Edward Moreno, Karl Russell / New York Times

Tesla'ların satışları düştükçe ve elektrikli araçlara olan talep azaldıkça (hatta pazara daha fazla model girdikçe) oromobil üreticileri daralan pastadan pay almak için rekabet ediyor. Kelley Blue Book'a göre bu yılın ilk üç ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 269.000 elektrikli araç satıldı. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %2,6'lık bir artış, ancak 2023'ün son çeyreğine göre %7,3'lük bir düşüş anlamına geliyor. Sektörde çeyrekten çeyreğe yaşanan yavaşlamanın ortasında Tesla'nın pazar payı 2023'ün başında %62 iken şimdi %51'e düştü.

Elon Musk hafta başında çalışanlarına Tesla'nın işgücünün %10'unu keseceğini söyledi. Bu da yatırımcıları ürküttü: Tesla'nın hisse senedi fiyatı bu yıl %30'dan fazla düşerek milyarlarca dolarlık piyasa değerini kaybetti. Tesla satışları geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla %13'ten fazla düşerken, gelişmekte olan rakiplerinin çoğu iki hatta üç haneli büyüme kaydetti. Hyundai, Mercedes ve BMW gibi eski otomobil markaları da elektrikli araç satışlarını artırdı ve Tesla'nın pazar payını azalttı.

Ford ABD'de ikinci sıraya yükseldi

Ford'un pazar payı geçtiğimiz yıl %4,2'den %7,4'e yükselerek ABD'deki en büyük ikinci elektrikli araç markası haline geldi. Ancak Ford bu ay azalan talebe yanıt olarak elektrikli araç üretim planlarını yavaşlattığını duyurdu.

Artan rekabet, ABD Başkanı Joe Biden'ın elektrikli araçlara geçişi teşvik etmeye çalıştığı bir döneme denk geliyor. Biden, elektrikli araçların 2030 yılına kadar ülkede satılan tüm otomobillerin yarısını oluşturması gibi iddialı bir hedef belirledi. Şu anda yeni araç kayıtlarının %20'sinden azını oluşturuyorlar.

©️ 2024 The New York Times Company