Gucci ve Burberry, yükselen ikinci el lüks pazarına katılıyor

Lüks markaların sürekli artan fiyatları, ikinci el ürünlere olan rağbeti artırdı. Ancak bu konuda sektör ikiye bölündü. Bazı markalar ürünlerinin böyle kullanılmasını istemese de Gucci ve Burberry gibi markalar bu furyaya katılarak satışlardan pay almak istiyor

İkinci el lüks mallar için gelişen pazar, lüks çanta, kıyafetler ve mücevher üreticileri için bir ikilem yaratıyor: Ya trende katılın ya da görmezden gelin. İkinci el lüks pazarı yeni değil ancak popülaritesi git gide artıyor. Chanel gibi prestijli markaların ani fiyat artışları, bazı lüks alıcıları daha ucuz kullanılmış ürünler aramaya itiyor. Diğerleri, ikinci el ürünlerin sürdürülebilirlik gerçeklerinden yararlanıyor. Kullanılmış tasarım bir kot pantolon, gezegenin kaynaklarına daha az zarar veriyor.  

Satışları yüzde 65 arttı

Bain & Co'ya göre kullanılmış lüks ürünlerin satışları, yeni lüks ürünlerin satışlarındaki yüzde 12'lik artışa kıyasla, geçen yıl 2017'ye göre yüzde 65 arttı. Bain & Co, bu veriler ışığında önümüzdeki beş yıl içinde ikinci el lüks satışlarının yıllık yaklaşık yüzde 15 oranında artacağını ve beklenen yeni satış oranının iki katına çıkacağını tahmin ediyor.

Bazı markalar tehdit oluşturduğunu düşünüyor

Yöneticiler, büyük lüks markalar için trendin yeni ürün satışlarını yok etme veya fiyatlandırma gücü için tehdit oluşturduğunu söylüyor. Hermès International, LVMH ve Chanel gibi lüks endüstri standardına sahip markalar, mallarını yeniden satmakla ilgilenmediklerini söylediler. 

Ancak bu aynı zamanda bir fırsat. Gucci üreticisi Kering, Burberry Group PLC ve Stella McCartney ikinci el piyasasına katılmaya başladı. Bu markalar, müşterilerden yeni ürünler satın almayı ve bunları kendileri satmayı ya da genellikle markalara herhangi bir satıştan pay sağlayan diğer çevrimiçi ikinci el moda sitelerine yönlendirmeyi teklif ettiler.

Bir e-ticaret işletmesinin sahibi olan 48 yaşındaki Rachelle Kebaili, kısa süre önce satış sitesi Vestiaire Collective SA'da yaklaşık 250 dolara eski bir Gucci el çantası bulduğunu söyledi. Yeni Gucci çantalar ise iki bin dolar civarında satılıyor. Kebaili, “Başkalarının sahip olmadığı şeylere sahip olmayı seviyorum, bu benzersiz bir şey” dedi. 

"Mağazaya gelen müşterinin zararına neden olacak"

The RealReal ve Vestiaire gibi teknoloji platformları, son yıllarda kullanılmış lüks ürünler için popüler çevrimiçi pazar yerleri olmaya başladı. Kering, Real Real’a 2020 yılında katıldı ve kullanılmış Gucci ürünler satmaya başladı. Endüstrideki diğer ağır sıkletler ise bu konuda geri adım atıyor. Bazı endüstri yöneticileri, ikinci el satışları teşvik etmenin, endüstrinin büyük bir bölümünün bağlı olduğu yüksek marjlı, ilk elden satışları tehdit ettiğini söylüyor. 

Ünlü çanta markası Birkin’in CEO'su Axel Dumas, Temmuz ayı kazançları açıklanırken ikinci el lüksün yükselişi sorulduğunda, “Bu Hermès’in teşvik ettiği bir şey değil” dedi ve bunun mağazalara gelen müşterilerin zararına neden olacağını ekledi. 

Chanel bu yılın başlarında ürünleri toplu satın alan ve yeniden satışa süren insanların artmasına atıfta bulunarak, belirli pazarlarda satın alınabilecek ürün sayısını sınırlayabileceğini söyledi.  Bazı durumlarda çok arzu edilen Chanel ve Hermès çantaları gibi ürünler, yüksek talep ve arz eksikliği nedeniyle butikte olduğundan daha pahalıya mal olabilir.

Pay almanın peşindeler

Sektör yöneticilerine göre, nispeten yeni ve sıfır durumda olmaları koşuluyla, lüks mallar orijinal fiyatlarının yaklaşık dörtte üçüne yeniden satılabilir. Vintage eşyaların fiyatları, ürünü ne olduğuna göre büyük ölçüde değişiklik gösteriyor. Vintage, genellikle daha eski ve daha nadir olan öğeleri içeren ikinci el modanın bir alt kümesidir. Çoğunlukla ikinci el ticarette, aracı olarak hizmet veren bir çevrimiçi yeniden satış platformu kullanan bireyler satışları gerçekleştiriyor. Yani lüks mal üreticilerinin katılımı olmadan yapılıyor. Ancak bazı şirketler bu satışlardan pay almanın yollarını test ediyor.

Örneğin, Kering'in İngiliz markası Alexander McQueen, ürünlerini doğrudan müşterilerden geri almayı teklif ediyor ve ardından bunları marka onaylı bir etiketle Vestiaire'de yeniden satıyor. Etiket, markanın ürünün orijinal olduğunun doğrulanmasını sağlıyor. 

Burberry ve Stella McCartney’nin de RealReal ile benzer bir anlaşması var. Vestiaire'nin CEO'su Max Bittner, bazı markaların ürünleri üzerinde kontrolü elinde tutmak ve gelirleri paylaşmak istemedikleri için her satıştan komisyon alan teknoloji platformlarıyla çalışmak konusunda isteksiz olduklarını söyledi. Bittner, “Bunu kendileri yapmak istiyorlar ama gerçekten yapabileceklerini düşünmüyoruz” dedi. 

Yükselen fiyatlar ilgiyi artırıyor

Yeni lüks malların yükselen fiyatları da ikinci el satışları tetikliyor. RealReal'in yakın zamanda atanan eş genel müdürü Rati Sahi Levesque, bazı tüketicilerin lüks malları bir süre kullanmak amacıyla satın aldığını ve ardından maliyetin çoğunu telafi etmek için tekrar sattığını söyledi. Levesque, “İnsanlar “bunu satın alabilirim ve işim bittiğinde yüzde 70-80'ini geri kazanabilirim” diye düşünüyor” dedi. 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız