25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2022 12:34 | Son Güncelleme: 12.09.2022 12:49

Lüks otomobil pazarı patlaması: Amerikalılar kapış kapış Tesla, Bentley ve Lamborghini alıyor

ABD'de lüks otomobil markaları satışlarını artırdı. Yöneticilere göre bunun en önemli nedeni normal otomobil fiyatlarının yükselerek lüks araçlarla aradaki farkı kapatmaya başlaması
Lüks otomobil pazarı patlaması: Amerikalılar kapış kapış Tesla, Bentley ve Lamborghini alıyor

Pandemi sırasında birikim yapan üst gelir grubundaki Amerikalılar, her zamankinden daha fazla lüks araç satın almayı tercih ediyor. Veri analizi şirketi J.D. Power’a göre BMW, Mercedes-Benz ve Tesla gibi lüks markalardan satın alınan yeni araçların payı son yıllarda istikrarlı bir şekilde artış gösterdi ve Haziran ayında genel ABD otomobil pazarında yüzde 17,3'lük rekoru kırdı. Sektör verilerine göre bu oran 2019’da yüzde 14,1’di ve yıllardır süren yükselişi devam ediyor. 

J.D. Power'ın verilerine göre Lamborghini, Bentley ve Ferrari gibi markalar tarafından satılan ve süper premium sayılan lüks otomobillerin satışları hala az. Ancak bu yıl Temmuz ayında, bu kategoride satılan araç sayısı da 6 bin 700’e yükseldi. Bu oran beş yıl önceki aynı döneme göre yüzde 35,6’lık bir artış olduğunu gösteriyor. 

"Zenginlik artıyor"

Volkswagen AG'nin yan kuruluşu Bentley Motors’ta  satış ve pazarlamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Alain Favey, “Zenginlik artıyor. Bu nedenle lüks pazarı da büyüyor” dedi. Pavey, geçtiğimiz birkaç yılda artan varlıklı insanların Bentley gibi markalara daha büyük bir müşteri tabanı sağladığını söyledi.

Alıcılar genç

Ayrıca Pavey, ABD’deki bu varlıklı alıcılarının çoğunun daha genç olduğunu ve teknoloji ile eğlence endüstrilerinden servet elde ettikleri bilgisini verdi. Analistler ve yöneticiler, pandemi sırasında borsanın sürekli oynaması ve yükselen ev fiyatları gölgesinde birçok Amerikan hanesinin harcama gücünü artırmasıyla lüks otomobil piyasasının ekstra bir yükseliş kaydettiğini söylüyor.

"Tedarik kısıtlı olmasaydı daha yüksek olurdu"

Premium araç satışları son birkaç yılda rekor seviyeler gördü. Araç fiyatlandırma ve değerleme konusunda uzmanlaşmış bir araştırma firması olan Kelley Blue Book'a göre 2021'de önceki yıla göre yüzde 13,2 artışla 2,48 milyona ulaştılar ve kitlesel pazar üreticilerinin kaydettiği yüzde 1.7'lik artışın üzerine çıktılar. J.D. Power analisti Tyson Jominy, üreticilere atıfta bulunarak, “Tedarik kısıtlı olmasaydı rekorlar daha yüksek olabilirdi” dedi.

Otomobil satıcısı olan Jack Hanania, yüksek fiyatlı otomobillere çok güçlü bir talebin olduğunu söyleyerek 2020 yazında yalnızca 100 bin dolardan fazla fiyata sahip modellere odaklanan bir işletme açmaya karar verdi. Hanania, normal bir yılda 250 bin dolara mal olan 10 Lamborghini satarken 2021’de yaklaşık 30 tane sattığını söyledi. Hannania, “Biraz talep olduğunu biliyordum. Ama her yerden gelip bu arabaları alacak bu kadar çok alıcımız olduğunu bilmiyordum” dedi. 

Analistler, lüks bir aracın ne olduğuna dair tek bir tanım olmadığını söylüyor. Tipik olarak kategori, daha varlıklı müşterileri hedeflemek amacıyla kurulmuş ve hem sattıkları model türlerinde hem de bayilerde daha üst düzey bir deneyim sunan markaları içeriyor. Çoğu zaman bu araçlar, kitlesel pazardaki emsallerinden daha yüksek fiyatlarda satılır ancak son yıllarda bazı belirli araç türlerinde çizgi daha fazla bulanıklaşmaya başlamıştır. Süper premium ise daha genel lüks kategorisinde fiyattı önemli derecede artan  modelleri ifade eder.

Fiyatlar arttıkça lükse yöneldiler

Bayilerin söylediğine göre Ford, Toyota ve Hyundai tarafından yapılanlar gibi ana akım modelleri fiyatları arttıkça ve bulunması zorlaştıkça birçok alıcı, üst pazara gitmeyi tercih etti. Bazı kategorilerde lüks ve lüks olmayan modeller arasındaki fiyat farkı önemli ölçüde daraldı.

Aradaki fark azaldı

Örneğin, araba satın alma sitesi Edmunds'un verilerine göre, bir Kia Telluride SUV ve benzer büyüklükteki lüks bir SUV olan Lexus RX 350 için ortalama fiyat farkı Temmuz ayında 6 bin 875 dolardı. Firmanın verilerine göre pandemiden önce iki model arasındaki fiyat farkı yaklaşık 9 bin dolardı.

Yöneticiler, otomobil şirketlerinin fabrika üretimine öncelik vererek ve daha pahalı seçenekler sunmaya eğildiğini söylüyor. Örneğin Cadillac, şimdiye kadarki en pahalı modelini piyasaya sürmeyi planlıyor. The Wall Street Journal'ın haberine göre Celestiq adlı elektrikli aracın fiyatı 300 bin dolar olacak. 

Mercedes-Benz ABD'nin CEO'su Dimitris Psillakis, otomobil ve kamyonların arzı kısıtlı olduğundan, bastırılan talep nedeniyle alıcıların showroomlara akın edeceğini ve büyük miktarda büyüme görülebilceğini söyledi. Psillakis, “Pazar tam potansiyelini göstermedi” dedi.