11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2024 21:55 | Son Güncelleme: 17.02.2024 23:44

3DEXPERIENCE World 2024 zirvesinde neler konuşuldu?

3DEXPERIENCE World 2024 sona erdi. Dassault Systèmes tarafından düzenlenen etkinliğin 25. yıldönümü; mühendisler, girişimciler, üreticiler ve sektör liderlerinden oluşan bir topluluğu bir araya getirmek amacıyla 11-14 Şubat tarihleri arasında Dallas'ta gerçekleşti
3DEXPERIENCE World 2024 zirvesinde neler konuşuldu?

Etkinlik, sektörden farklı profesyonellerin konuştuğu genel bir oturumla başladı. Bunlardan ilki olan 3DEXPERIENCE Works Kıdemli Başkan Yardımcısı Gian Paolo Bassi açılış konuşmasını yaptı. Bassi, "Biz dünyanın en güçlü topluluklarından biriyiz ve uzun zamandır birlikteyiz. Aslında bu etkinliğin 25. yıldönümü, dolayısıyla son 25 yıl üzerine biraz düşüneceğiz. Ancak daha da ilginci, önümüzdeki 25 yılın neye benzeyeceğini hayal etmek için birlikte çalışacağız"

Etkinliğin başında yapılan ana duyurulardan biri Cadence ve Dassault Systèmes arasındaki stratejik ortaklığın genişletilmesiydi. Bu anlaşmanın amacı, elektromekanik sistemlerin geliştirilmesini dönüştürmek için işbirliğine dayalı bir bulut deneyimi sağlayan bir sistem uygulamak. Bu, mevcut ve gelecekteki SOLIDWORKS müşterilerine ürün geliştirme için kullanımı kolay uçtan uca bir çözüm sağlayacak.

Kullanıcılar, iş dünyası liderleri, üreticiler, girişimciler ve öğrenciler dahil olmak üzere 5 binden fazla katılımcı, ürün tasarımı ve üretiminin geleceğini şekillendiren teknolojileri, trendleri ve stratejileri keşfetmek üzere 25'inci kez bir araya geldi.

Cadence'in kıdemli başkan yardımcısı Tom Beckley yaptığı açıklamada şu sözleri kaydetti:

"Cadence, gelişmiş IC (Integrated Circuit) ve PCB tasarımı için yapay zeka araçlarının geliştirilmesinde öne çıkan isimlerden biri. Dassault Systèmes'in 3DEXPERIENCE platformu ile müşteriler artık PCB ve 3D mekanik tasarımda işbirliğine olanak tanıyan bir çözümü kullanarak tasarım yapabilirler" 

Dassault Systèmes ekibinden Mark Peterson, yazılımın en son sürümünün 3D modellerin tasarlanma, iletilme ve yönetilme şeklini iyileştirmek için yeni olanaklar sunacağını söyledi. Bu amaçla 3 temel sütuna odaklandı: Daha akıllı, daha hızlı ve birlikte çalışmak.

Katılımcılar dört günlük etkinlik boyunca panellere, ara oturumlara, sunumlara ve düşünce liderleri, sektör uzmanları ve müşterilerle ağ kurma etkinliklerine katıldı.

 

Bunlardan ilki, iş akışlarını otomatikleştirerek ve kısaltarak daha akıllı çalışmayı ifade ediyor. İkinci nokta, performans ve arayüzdeki iyileştirmeler sayesinde daha hızlı çalışabilmeyi vurguluyor. Son nokta ise bulut hizmetleriyle işbirliği sayesinde diğer kullanıcılarla birlikte çalışabilme becerisine işaret ediyor. Bu vizyonla SOLIDWORKS, tasarım sürecinin verimliliğini artırmak için önemli geliştirmeler sunmaya devam etme niyetini açıkça gösteriyor.

Zirvenin yıldızı yapay zeka

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yapay zeka (AI) 3DEXPERIENCE World 2024'e fazlasıyla damga vurdu. Yapay zeka uygulaması SOLIDWORKS için yeni değil, aslında bir süredir yapay zeka ile ilgili geliştirme özellikleri sunuyorlar. Yine de bu yenilikçi sistemi entegre eden daha optimize işlevler sunmak için yeni çözümler geliştiriyorlar. Özellikle SOLIDWORKS CEO'su Manish Kumar, ikinci günkü genel oturumda yapay zekanın günümüzdeki önemini vurguladı.

Şirket, tasarım deneyimlerini basitleştirmek ve işlem sürelerini kısaltmak için kullanıcının kullanmak istediği komutları tahmin etmesine olanak tanıyan yeni bir yapay zeka modelini yazılıma dahil etti. Kumar, "Ekibim buna komut tahmini diyor. Amacımız çok akıcı bir tasarım deneyimi sunmak. Kontrol her zaman sizde olacak ve istediğiniz zaman normal komutlarınızı kullanabileceksiniz" ifadelerini kullandı. Bu son nokta, kullanıcının istediği sonucu elde etmek için yapay zeka tarafından üretilen tasarımı kendi isteğine göre değiştirebileceğine işaret ediyor.

Bu yılki 3DEXPERIENCE World, küresel sürdürülebilirlik hareketine yön veren yeniliklere odaklandı. Etkinlikte, 3DEXPERIENCE Works'ün daha iyi bir dünya yaratmak için ürünlerin, süreçlerin ve iş modellerinin tasarlanmasına ve yenilenmesine nasıl yardımcı olabileceği sergilendi.

 

Kullanıcının temel bir tasarımda yapması gereken değişiklikleri veya modifikasyonları tahmin etmenin yanı sıra, SOLIDWORKS'ten yapay zeka ile ilgili bekleyebileceğimiz tek şey bu değil. Ayrıca yapay zeka tarafından oluşturulan çizimler kavramını da öne çıkarıyorlar. Bu araç, tasarım sürecini basitleştirerek fikirden teslimat deneyimine geçilmesine olanak tanıyor, yardım sağlıyor ve kullanıcıyı daha üretken hale getiriyor. Bu yapay zeka güdümlü motor, daha optimum sonuçlar sunmak için önceki tasarımlardan öğrenme yeteneğine sahip olmasının yanı sıra dosyaların buluta yüklenmesine izin vererek her yerden erişilebilir olmasını sağlıyor.

3DEXPERIENCE World 2024'ü önceki zirvelerle karşılaştırırsak, biraz daha küçük bir 3D baskı varlığı olduğunu görebiliriz. Aslında, neredeyse hiç ekipman üreticisi yoktu, ancak teknolojiyi farklı uygulamalar için kullanan daha fazla kullanıcı vardı.

Çözümlerini sunan katılımcı şirketlerden biri, bildiğimiz gibi 2022 yılında katmanlı imalat sektörüne giren ve müşterilerine yüksek kaliteli bir sistem sunmak için bu üretim yöntemini entegre etmeye devam eden SolidCAM idi. Ayrıca, çok çeşitli endüstriler için orta ve geniş formatlı 3D yazıcıların geliştirilmesine adanmış re:3D şirketi de hazır bulundu. Katmanlı üretimle doğrudan ilgili olmasa da, yüksek kaliteli 3D tarayıcılar ve dijitalleştirme çözümleri sunmaya adanmış bir şirket olan Artec3D de zirvede boy gösterdi.