20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2024 20:28 | Son Güncelleme: 13.06.2024 20:36

Apple ChatGPT için OpenAI'a ödeme yapmayacak

Teknoloji devi Apple, OpenAI ile yaptığı işbirliği çerçevesinde ChatGPT'yi cihazlarına taşıyor. Şirket bu anlaşma için OpenAI'a herhangi bir ödeme yapmazken iki tarafın kazançlı çıkacağı özel bir model üzerinden ilerleniyor
Apple ChatGPT için OpenAI'a ödeme yapmayacak

Apple Pazartesi günü, yapay zeka özelliklerini tek çatı altında topladığı Apple Intelligence ile birlikte aynı zamanda OpenAI ile olan işbirliğini duyurdu ve ChatGPT entegrasyonunu ilk kez WWDC zirvesinde dünyaya gösterdi. Peki bu işbirliğinde Apple OpenAI'a herhangi bir ödeme yapıyor mu? Bloomberg'in haberine göre bu anlaşma için kimse kimseye nakit ödeme yapmıyor.

Bloomberg editörü Mark Gurman, konuyla ilgili yazdığı haberde şu satırlara yer verdi:

"Anlaşma şartları gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Apple'ın ortaklığın bir parçası olarak OpenAI'ye ödeme yapmadığını söyledi. Bu kişiler, Apple'ın OpenAI'nin marka ve teknolojisini yüz milyonlarca cihazına taşımanın parasal ödemelere eşit ya da daha değerli olduğuna inandığını söyledi"

Apple ortaklığı OpenAI'a pahalıya patlayabilir

Anlaşmaya rağmen, giderek daha fazla Apple cihaz kullanıcısı ChatGPT'nin yeteneklerinden yararlandıkça ve şirketin işlem gücünü ve bütçesini daha fazla emdikçe OpenAI için ortaklık pahalı hale gelebilir.

Abonelik ücreti OpenAI'ı kurtarabilir

Ancak Gurman, OpenAI'nin Apple kullanıcılarını ayda 20 dolar karşılığında ChatGPT Plus'a abone olmaya teşvik ederek anlaşmadan kâr elde edebileceğini belirtiyor. Bu kullanıcılar bir Apple cihazı üzerinden kaydolursa, Apple da komisyon alabilecek bir konumda olabilir.

Gemini ortaklığı da kapıda

Ayrıca Apple, ortaklarıyla gelir paylaşımı anlaşmaları yaparak yapay zekadan elde ettiği kazancı artırmayı planlıyor. Rapora göre Apple, Google'ın Gemini sohbet robotunu ek bir seçenek olarak sunmayı düşünüyor ve bu yılın sonlarına doğru bir anlaşma yapılması bekleniyor.

Apple, daha fazla kullanıcının arama motorları yerine yapay zekaya güveneceğini öngörerek, işletim sistemlerinde chatbot sonuçlarından para kazanarak elde edilen gelirin bir kısmını almayı hedefliyor. Böyle bir değişim, Apple'ın şu anda Google ile yaptığı kârlı arama anlaşmasından elde ettiği büyük miktardaki geliri eninde sonunda azaltabilir.

Apple'ın Çin planı

Rapor, Apple'ın chatbot özelliği için henüz yerel bir Çinli sağlayıcıyla anlaşmaya varmadığını, ancak Baidu ve Alibaba gibi şirketlerle bir anlaşma yapmayı düşündüğünü belirtiyor. Apple Intelligence başlangıçta yalnızca ABD İngilizcesinde kullanılabilecek ve önümüzdeki yıl daha fazla dil desteklenecek.