05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 22:50 | Son Güncelleme: 14.11.2023 17:55

Apple MacBook Pro 14 (2023) incelemesi

Apple’ın ‘Scary Fast’ yani ‘Korkunç Hızlı’ sloganıyla Ekim ayının sonunda gerçekleştirdiği zirvede yeni MacBook modellerini ilk kez gördük. M3, M3 Pro ve M3 Max işlemcilerin güç verdiği yeni modeller oldukça iddialı görünüyor. Peki gerçekten önceki modellere göre büyük bir fark yaratabiliyor mu?
Apple MacBook Pro 14 (2023) incelemesi

Apple’ın M3 işlemciden güç alan temel seviyedeki MacBook Pro 14 modelini bir süredir kullanıyorum ve dikkatimi çeken noktaları paylaşmak istiyorum. Apple ayrıca daha güçlü M3 Pro ve M3 Max ile desteklenen 14 inç MacBook Pro modellerini satıyor. M3 Pro modelleri 79 bin TL’den, M3 Max 122 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Daha güçlü çiplerin yanı sıra, bu modeller size daha fazla ve daha hızlı Thunderbolt bağlantı noktası, daha yüksek depolama seçenekleri ve daha fazla bellek (Pro için 18GB'tan başlayarak 36GB'a kadar veya Max için 36GB'tan başlayarak 128GB'a kadar) sunuyor. Konfigürasyonları gözden geçirmek baş ağrıtıcı olabilir, ancak ne şekilde olursa olsun, Apple'ın temel M3'ünün sadece 8GB RAM ile biraz zayıf bir başlangıç yaptığını söylemek gerekiyor. 8GB belleğin neden yeterli olmadığına ilerleyen satırlarda değineceğim.

Tasarım açısından söyleyecek çok şey yok. Uzun süredir MacBook modellerini yakından takip ediyorsanız, ne bekleyeceğinizi az çok biliyorsunuzdur. Ekran güzel, dokunmatik yüzey de gayet iyi çalışıyor. Tuşlama hem yumuşak hem de uzun saatler çalışmak için konfor sağlıyor. 1080p web kamerası, görüntülü aramalarda kaliteyi bozmuyor ve bulanık görüntü sorunuyla karşılaşmıyorsunuz. Özetle MacBook Pro'dan tam olarak istediğim birçok noktaya ve tüm iyi güncellemelere sahip. Apple'ın parçaları tek tek yükseltmenize izin vermemesi hâlâ can sıkıcı.

Yeni MacBook Pro’yu kullanmak pek çok açıdan kullanıcısına avantaj sağlasa da takıldığım bir nokta oldu: Bağlantı noktaları!

Apple Silicon'a geçişten bu yana MacBook Pro'da genellikle üç Thunderbolt bağlantı noktası, bir kulaklık girişi, MagSafe 3 bağlantı noktası, bir SDXC yuvası ve bir HDMI bağlantı noktası bulunuyor. M3 işlemcili temel model 14 inç Pro'da yalnızca iki Thunderbolt 3 bağlantı noktası bulunuyor. Üçüncü bağlantı noktası - ve Thunderbolt 4 - M3 Pro ve M3 Max modelleri için ayrılmış. Peki ama neden?

Apple neden üçüncü Thunderbolt bağlantı noktasını M3 Pro ve M3 Max'e saklıyor? Bunun nedeninin M3 çipinin yalnızca tek bir harici ekranı desteklemesi, M3 Pro ve Max çiplerinin ise iki ekranı desteklemesi olduğu söylenebilir. (Üçüncü Thunderbolt bağlantı noktası, M3 Pro ve M3 Max modellerinin HDMI ve SDXC yuvası arasına sıkıştırılmış, bu yüzden Apple'ın harici monitörler için kullanacağınızı düşündüğü bağlantı noktası olduğunu varsayıyorum. Bu sınırlamaların her ikisi de M3 çipinden kaynaklanıyor olsa bile, Apple bu çipleri kendisi tasarladı ve bu Apple'ın yaptığı bir seçim.

Uzay Siyahi rengi MacBook serisinin yeni sürprizi oldu. Ancak 14 inçlik temel modelde uzay siyahı renk seçeneği bulunmuyor. Yani daha üst modeli alıyorsan uzay grisi modelini seçme şansın var.

‘Korkunç’ derecede hızlı mı?

Yazımın başında belirttiğim gibi Apple “Korkunç Hızlı” sloganıyla bu yeni MacBook modellerini karşımıza çıkardı. Peki Apple’ın söylediği gibi “korkunç” denecek seviyede bir performans artışından söz edebilir miyiz?

Intel'den M1 yongalarına kadar performans artışı önemliydi. Artık Apple Silicon'ın üçüncü nesline girdiğimize göre, iyileştirmeler daha fazla artıyor. Test sonuçlarına baktığımızda neredeyse her senaryoda, M3 MacBook Pro 14, M2 MacBook Air 15'ten ‘biraz’ daha iyi. Apple'ın "Scary Fast" etkinliğinde belirttiği yaklaşık yüzde 10'luk hız artışına yakın bir seviye.

Karşılaştırma testlerinin yeri ve zamanı var, ancak giriş seviyesi bir MacBook Pro almak isteyenlerin karşılaştırma testlerinden çok bu dizüstü bilgisayarın günlük hayata nasıl uyum sağlayacağına önem verdiğini düşünüyorum. Ayrıca benim gibi MacBook Pro'nun ekstra gücünün buna değip değmeyeceğini ya da bir Air'in yeterli olup olmayacağını merak eden pek çok insan olduğunu da tahmin ediyorum.

Oldukça sessiz

Yeni MacBook Pro’nun gürültü sorunu yaratmaktan oldukça uzak bir noktada olduğunu söylemem gerekiyor. Adobe Premiere Pro için PugetBench veya bu gibi zorlu uygulamalarla test yaptığımda dahi fanlar nadiren devreye girdi. O zaman bile fanlar hiçbir zaman dikkat dağıtıcı bir ses seviyesine ulaşmadı. Oyun da oynayabiliyorsunuz elbette, ancak M3’lü model dahil MacBook’ların oyun oynamak için uygun olduğunu pek düşünmüyorum. İsterseniz oynayabilirsiniz. Yeter ki istediğiniz oyun Mac için mevcut olsun.

Batarya ömrü gayet iyi

Pil ömrüne gelince, bu dizüstü bilgisayar beni yarı yolda bırakmayı reddediyor. Ekran 300 nit, adaptif parlaklık devre dışı ve tüm pil tasarrufu seçenekleri kapalıyken, her gün 12 ila 14 saat arasında sürekli kullanabilme şansım oldu. Ortalama kullanım için daha tipik olan 200 nit parlaklık seviyesinde birkaç saat daha fazla kazanabilirsiniz. Güç tasarrufu özelliklerini kullanırsanız veya kullanmadığınız zamanlarda kapağı kapatırsanız çok daha uzun süre dayanacağından şüphem yok. Tam ekran iki saatlik bir film izledim ve sadece yüzde 20'lik bir kayıp yaşadım. Size göre değişir elbette ama normalde kullandığım gibi kullandığımda bile tek bir iş gününde sıfıra indirmekte zorlandım.

Günlük iş yüküm de bu MacBook'u hiç yormadı. Bir noktada, aynı anda onlarca açık tarayıcı sekmesinin yanı sıra takvim uygulamam, bir YouTube videosu, Mesajlar, Discord, e-posta uygulamam, Photoshop ve birkaç PDF açıktı. Cihaz sorunsuz çalıştı.

15 inç M2 Air'e tercih edilebilir mi?

Hem 13 inç MacBook Air'in hem de 16 inç MacBook Pro'nun ulaştığı geniş bir kitle var. Ya ortalama bir iş yükü için iyi bir fiyata en hafif dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ya da bilerek en büyük ekranı ve daha güçlü bir çipi satın alıyorsunuz. Ortada bir yerde duran bizler için durum daha az net. Bu durum sizi kaçınılmaz olarak benim bulunduğum yere götürecek: 15 inç M2 Air ile bu 14 inç M3 MacBook Pro arasında gidip gelirken kendinizi bulabilirsiniz.

Ayrıca boyutun ötesinde ProMotion ve daha parlak SDR ve HDR özelliklerinin Air'e kıyasla Pro'da yarattığı farkı görmemek mümkün değil.

RAM daha büyük olabilirmiş

Şimdi asıl eleştireceğim noktaya geleyim. 8 GB birleşik RAM kesinlikle olmamış. Daha önce 8 GB RAM'e sahip temel model bir 15 inç M2 Air kullanma şansım oldu. İşin aslı web tarayıcınızda 20. sekmeyi açar açmaz üstünüze bir ağırlık çöküyor. RAM hala önemli ve temel modelde yalnızca 8 GB olması saçma. Bence bugünlerde herkesin en az 16 GB RAM’li modele sahip olması gerekiyor.

14'ün kazandığı yer bağlantı noktaları. SD kartımdan birkaç fotoğraf çekmek istediğimde iş istasyonumda dock'umu takmak zorunda kalmamayı seviyorum. Monitörüm için HDMI kullanma seçeneğimin olmasını seviyorum, bu da sadece iki Thunderbolt bağlantı noktasına sahip olmayı Air'e göre daha katlanılabilir kılıyor. Yine de, temel M3 modelinizi nasıl yapılandırdığınıza bağlı olarak, M3 Pro'yu almayı daha ekonomik bulabilirsiniz. En azından fazladan bir bağlantı noktası ve daha hızlı bir bağlantı noktası elde edeceksiniz.

Genel olarak Apple, 14 inç Pro'yu ortaya çıkararak doğru bir hamle yaptı. Önceki modele göre bu ekstra inç ekran iyi olmuş. Performansından da genel olarak memnun kaldım ve geçiş yapmak için uygun bir model gibi görünüyor. Ancak özellikle RAM tarafında daha fazlasını görmek isterdim, onu da tekrar vurgulamak istiyorum.