04 Temmuz 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 30.05.2025 10:24 | Son Güncelleme: 30.05.2025 16:01
Makaleyi sesli dinle • 1:58

Bazı kediler neden daha fazla mırlıyor? Cevabı genlerinde saklı

Bazı kedilerin neden daha fazla mırladığı uzun süredir merak konusuydu. PLoS One dergisinde yayımlanan yeni araştırma melez ve sahiplenilen kedilerin insanlarla daha fazla iletişim kurduğunu ortaya koydu
Bazı kediler neden daha fazla mırlıyor? Cevabı genlerinde saklı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, bu davranışın genetik bir temele dayandığını ortaya koydu. Özellikle melez ırklara ait gen tipine sahip kedilerin, insanlarla daha fazla mırlama ve sesli iletişim kurduğu saptandı.

Araştırma, PLoS One dergisinde yayımlandı. Çalışmada Japonya genelinden sahipli, kısırlaştırılmış 280 melez kedinin davranışları gözlemlendi. Kedilerden alınan DNA örnekleri üzerinden androjen reseptör geni incelendi ve bu genin farklı türlerdeki kedilerdeki varyasyonlarıyla karşılaştırması yapıldı.

Kısa tip gen, fazla mırlama

Bulgular, kısa tip androjen reseptör genine sahip kedilerin, uzun tip gene sahip olanlara göre sahiplerine daha fazla mırladığını gösterdi. Özellikle erkek kedilerde bu gen, insanlara yönelik sesli iletişimin artmasıyla ilişkilendirildi. Dişi kedilerde ise kısa tip gene sahip olanlar yabancılara karşı daha fazla saldırganlık gösterdi.

Araştırmanın başyazarı Yume Okamoto, katılım çağrısından sadece bir gün sonra 265 kedi sahibinden geri dönüş aldıklarını ve birçok destekleyici mesajla karşılaştıklarını belirtti.

Melez kediler daha konuşkan

Çalışmada yer alan melez ve sahiplenilmiş kedilerin daha fazla miyavladığı gözlemlendi. Buna karşın, insan eliyle yetiştirilmiş safkan kedilerin (genellikle daha uzun gen tipine sahip olanların) daha az sesli iletişim kurduğu tespit edildi.

Bu sonuç, önceki araştırmalarla da uyumlu: Safkan kediler uzun tip gen taşıma eğilimindeyken, melez kedilerde kısa tip gen daha yaygın. Evcil kedilerin yakın yaban akrabaları olan benekli kedi ve balıkçı kedi gibi türlerde yalnızca kısa tip gene rastlanıyor.

Uzun gen varyantlarının ise evcilleştirme ve seçici üretim sürecinde ortaya çıktığı düşünülüyor.

Amaç: Daha iyi bir insan-kedi ilişkisi

Araştırmacılar, bu genetik farkların kedilerin davranışlarını öngörmede yardımcı olabileceğini ve hayvan refahını artırabilecek bakım yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayabileceğini umuyor.

Dr. Okamoto, “Bu araştırmayla kedileri daha iyi anlamayı ve insanlar ile kediler arasında daha mutlu ilişkiler kurulmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.