29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 23:49 | Son Güncelleme: 08.03.2024 23:50

Biden: Kongre kabul ederse TikTok'u yasaklamaya hazırım

ABD'de bir kongre paneli, TikTok'un Çin merkezli ana şirketini uygulamayı altı ay içinde satmaya zorlayacak ya da uygulamanın ABD’de yasakla karşı karşıya bırakacak bir tasarıyı onayladı. ABD Başkanı Joe Biden da TikTok'un ülke genelinde yasaklanmasını sağlayacak bir tasarıyı imzalayacağını söyledi
Biden: Kongre kabul ederse TikTok'u yasaklamaya hazırım

ABD Temsilciler Meclisi paneli, TikTok’un Çinli sahibi ByteDance tarafından satılmasını mecburi hale getirecek ya da uygulamanın ABD’de yasaklanmasını sağlayabilecek bir yasa tasarısını onayladı. Beyaz Saray tarafından desteklenen önlem, ulusal güvenlik endişelerine atıfta bulunuyor. TikTok, önerilen mevzuatın ifade özgürlüğüne ve uygulamaya güvenen küçük işletmelere zarar vereceğini söylüyor. Tasarı, önümüzdeki hafta genel oylamaya sunulacak.

TikTok, ABD'deki kullanıcılara bir anlık bildirim göndererek Kongre'nin TikTok'u tamamen yasaklamayı planladığını ve bunun 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü tehdit edeceğini söyledi. TikTok, olası bir yasağın milyonlarca işletmeye zarar vereceğini söylerken içerik oluşturucuları da zora sokacağını ifade ediyor. TikTok anlık bildiriminde ayrıca kullanıcıların Kongre’yi aramaları ve yasağa karşı çıkmaları için bir yol da sunuyor.

Kongre yetkilileri TikTok’un çağrısı sonrasında çok sayıda çağrı aldıklarını aktarıyor. Bununla birlikte tasarının yasa haline gelmesi için Senato'nun da onaylaması gerekiyor. Ancak mevcut durumda tasarını yasalaşmaması için bir engel bulunmuyor. Tasarı, özellikle TikTok'u sahibi olan Çinli ByteDance’e atıfta bulunuyor.

TikTok'un iki seçeneği var

Tasarıya göre ByteDance’in iki seçeneği var: Ya TikTok’u elinden çıkarak ya da elinde tutarak uygulamanın ABD uygulama mağazalarından (PlayStore, AppStore vb.) ve web hizmetlerinden men edilmesine razı olacak. İkinci seçenekte TikTok, ABD genelinde yasaklanacak. ByteDance’in aksiyonda bulunması için ise 6 aylık bir süresi bulunuyor.

Başkan Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok'un yasaklanmasına yol açabilecek bir yasayı imzalayacağını söyledi.

Adalet Bakanlığı, ByteDance'in satış yapmaması halinde uygulamaya doğrudan bir yasak getirmek yerine, hükümete ByteDance'i TikTok'tan el çekmeye zorlama yetkisi vermesi halinde mevzuatın daha sağlam bir yasal zemine oturacağını söyledi.

Bu hafta başında Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre "Yasal bir zemine oturduğunu ve Kongre'den çıkabileceğini düşündüğümüz bir noktaya geldiğinde Başkan bunu imzalayacaktır. Ancak üzerinde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor" dedi.