Önce BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin üzerinde çalıştıkları mRNA kanser aşısının 2030'a kadar hazır olacağını söylemeleri sonra Moderna ve Merck'in geliştirdiği kanser aşısının ölüm riskini yüzde 44 azalttığı ilan edilmesi milyonlarca insana umut oldu. Ancak....
Eski bir BioNTech SE yöneticisi olan ve çalışmaları teknolojinin Covid-19 pandemisindeki başarısının temelini atan Katalin Kariko, tümörle savaşan mRNA aşılarının sadece birkaç kanser hücresine sahip hastalar için yararlı olacağını söyledi. Aşılar, bağışıklık sistemini kanser hücrelerine odaklanmaya ve onları öldürmeye yönlendiren antijenleri üretmesi için vücuda talimatlar vererek çalışır. Bununla birlikte Kariko, ortaya çıkan sonucun bir tümörün büyük kısmını ortadan kaldıracak kadar güçlü olmayacağını söyledi.
Kariko, ödül aldığı Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi'nde verdiği bir röportajda "Bağışıklık hücreleri büyük, devasa bir tümörü yenemez. Bu da dikkatimizi erken teşhise yöneltmemiz anlamına geliyor. Özellikle de tümörlerin hastalara teşhis konulmadan önce tespit edilmesini sağlayabilecek kan testleri geliştirmeyi daha da önemli hale getiriyor" dedi.
Sınırlı tedavi açıklaması
Kariko, kişiselleştirilmiş Moderna Inc. aşısının Merck & Co. şirketinin en çok satan kanser ilacı Keytruda ile birleştirildiği bir çalışmanın bu hafta açıklanan sonuçlarının teknolojinin vaat ettiklerini gösterdiğini söyledi. Kariko, "Sonuçlar, bir mRNA aşısı ile kanserle savaşmanın mümkün olduğunu gösteriyor ancak denemenin tümörleri zaten cerrahi olarak alınmış hastalarda yapıldığına dikkat etmek önemli. Ameliyattan sonra bazı hücreler hayatta kalıyor ve aşı ile bunlarla savaşabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Yeni tedaviler için çalışılıyor
Onkoloji, Covid aşısı yarışı sırasında hastalara ilk kez ulaşan mRNA teknolojisi için önemli bir genişleme alanıdır. Moderna ve BioNTech, başarılı Covid aşılarından elde ettikleri milyarlarca dolarlık karı, yeni mRNA tedavileri bulmak için deneysel ilaç hatlarına geri aktarıyor.
"Hastanın ölme riskini yüzde 44 azalttı"
Moderna-Merck melanom çalışmasında, mRNA aşı kombinasyonu ameliyattan sonra kanserin geri dönme veya hastanın ölme riskini yüzde 44 oranında azalttı. İcra Kurulu Başkanı Stephane Bancel, Bloomberg'e verdiği bir röportajda, Moderna'nın teknolojinin daha fazla tümör türü üzerinde çalışmasını beklediğini ve bir dizi geç aşama klinik deneme için üretimi artırmayı planladığını söyledi.
Hızlı ve agresif olma planları
Bancel "Oldukça hızlı ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. mRNA teknolojisini Keytruda gibi ilk tedavilerin tümörlere karşı bağışıklık sistemini başarılı bir şekilde kullanmasıyla kanser tedavisinde yaşanan devrimle karşılaştırdı ve 'çok agresif olacağız' ifadesini kullandı
Pandeminin getirdiği baskı
BioNTech, melanom da dahil olmak üzere bir dizi farklı kanser türünde kendi deneysel mRNA tedavilerini inceliyor. Kariko bu yılın başlarında BioNTech'teki kıdemli başkan yardımcılığı görevinden ayrıldı ancak hala şirket için danışmanlık yaptığını söyledi. Bir lider olarak performans göstermesi için ezici bir baskı hissettiğini dile getiren Kariho, "İki-üç saatlik uykuyla bu tempo sürdürülemezdi" dedi. 67 yaşında olan bilim insanı zamanını araştırmalara ve gençlere bilimsel eğitim vermeye harcayacağını söyledi.