08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 23:46 | Son Güncelleme: 03.07.2024 23:59

Bir dönemin sonu: Sony Blu-ray üretimini durduruyor

Teknoloji devi Sony, Blu-ray üretimini sonlandırma kararı aldı. Şirket bu karar doğrultusunda optik medya üretim tesisinde 250'ye kadar kişiyi de işten çıkarmayı planlıyor
Bir dönemin sonu: Sony Blu-ray üretimini durduruyor

Sony, kaydedilebilir/yazılabilir optik medya üretimini sonlandırıyor. Yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre Sony'nin, optik medya üretim tesisinde 250'ye kadar kişiyi işten çıkarmayı planladığı ve disk üretimini aşamalı olarak durdurmak için işçilere erken emeklilik teklifinde bulunduğu belirtiliyor.

Ticari ve tüketicilere yönelik üretim sürecek

Şirket, AV Watch ile yaptığı bir röportajda Blu-ray de dahil olmak üzere kaydedilebilir optik disklerin (CD-R, DVD-R ve BD-R), bir diğer deyişle boş disklerin geliştirilmesini ve üretimini durduracağını söyleyerek bunu doğruladı. 

Ancak ticari müşterilerin ve sinema tutkunlarının henüz paniğe kapılmasına gerek yok. Şirket, ticari ve tüketicilere yönelik optik disklerin üretimine bir süre devam edeceğini açıkladı. Sony, bu ürünlerin üretimi için son tarihi, perakende ortaklarıyla görüşerek karar verecek.

Uzun ömürlü olmalarına rağmen Blu-ray disklerin kapasitesi sınırlı ve en büyüğü 125 GB depolama alanı sağlıyor. Bazı Çinli araştırmacılar 125 TB'a kadar veri depolayabilen bir optik disk formatı oluşturmayı başarmış olsalar da, bu format henüz araştırma aşamasında ve ticari olarak kullanıma sunulmadı. Bu sınırlama muhtemelen tüketicilerin yedeklemeler için bulut depolamanın rahatlığını tercih etmelerinden kaynaklanıyor.

Optik disklere veda

Sony'nin bu kararını eleştirenler, bunun gelecekte fiziksel medyanın kullanılabilirliğini sınırlama riski taşıdığına inanıyor. 

Sony'nin bir sonraki oyun konsolu PlayStation 6'nın disksiz olacağına dair spekülasyonlar var, ancak bu henüz doğrulanmadı. Bu olasılık bile fiziksel medya sahipliğinin geleceğine ilişkin endişeleri daha da artırdı.

 

Konuyla ilgili Sony sözcüsü şu sözleri kaydetti:

"Soğuk depolama pazarındaki büyüme, beklentilerimize ulaşmadı ve depolama ortamı işinin performansı bütün olarak kötü durumda olmaya devam ediyor. Kârlılığı artırmak için iş yapısını gözden geçirmenin gerekli olduğuna karar verdik. İşimizi pazar ortamına uygun bir ölçekte sürdürmeyi ve üç önlemle kârlılığa dönmeyi hedefliyoruz. Birincisi, kaydedilebilir optik medya geliştirme ve üretimin kademeli olarak sonlandırılması ve iş gücümüzün büyüklüğünün azaltılması. İkincisi, teyp ortamı işinde personel sayısının azaltılması. Üçüncüsü, Nisan 2025'ten itibaren tek şirket yapısına geçiş ve işin ölçeğine uygun olarak verimli operasyonlara geçiş"