16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 14:05 | Son Güncelleme: 13.11.2023 14:30

Bir sonraki pandemi buzulların altında mı gizli?

Buzulların hızla erimesi, bizi, bir zamanlar atalarımızı kasıp kavuran bir dizi tehditle karşı karşıya bırakıyor. Buzulların erimesi gerçekten hiç bilinmeyen yeni bir pandemiye sebep olabilir mi? Uzmanlar bunun son derece mümkün olduğunu söyleyerek endişeli olduklarını dile getiriyor
Bir sonraki pandemi buzulların altında mı gizli?

Newsweek'ten Pandora Dewan'ın haberine göre bilim insanları, donmuş toprakta on binlerce yıl saklandıktan sonra başarılı bir şekilde yeniden canlanan virüslerin, yeni salgınların kaynağı olabileceğinden giderek daha fazla endişe duyuyor.

Bilim insanları, Bacillus anthracis bakterisini, kehribar içine sıkışmış bir arının içinde milyonlarca yıl kaldıktan sonra laboratuvarda yeniden canlandırmayı başarmıştı.

Yeni salgınların muhtemelen vahşi hayvan popülasyonlarından geleceğini ve bu salgınlarının arttığını söyleyen Umeå Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Birgitta Evengård, "Zoonotik hastalık salgınları hem sayı hem de çeşitlilik açısından her yıl ortalama yüzde 10 arttığına dikkat çekiyor.

Sibirya buzunda uzun süredir donmuş olan enfekte bir hayvan cesedi, 2016’da şarbon kuzeybatı Sibirya'nın seyrek nüfuslu Yamalo-Nenets bölgesinde 2 binden fazla ren geyiği ve bir kişinin ölümüne yol açmıştı.

Ottawa Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kuzey Kutbu'ndaki en büyük tatlı su gölü Hazen’deki virüs türlerinin bir resmini oluşturmak için DNA ve RNA dizilimini kullandı. 2022'de yayınlanan araştırma, buzlar erimeye devam ettikçe donmuş kuzeyin "ortaya çıkan salgınlar için verimli bir alan" haline gelebileceğini gösteriyor.

Bakteriler gibi virüsler de benzer bir yeteneğe sahip olabilir. Nitekim geçtiğimiz yıl araştırmacılar, bir Rus gölünün 52 metre altındaki donmuş çökeltide bulunan 50 bin yıllık bir amip virüsünün yeniden canlandırdı.

Virüslerin aile ağaçları ile potansiyel konakçılar arasındaki örtüşmeyi ölçen araştırma, buzul erimesi oranı arttıkça, sıkışıp kalan virüslerin bilinen duyarlı bir konakçı popülasyonuna yayılma ihtimalinin arttığını gösterdi. Çiçek hastalığının, bir sonraki Covid-19'un veya yalnızca uzak atalarımızın bildiği tamamen yeni bir virüs türünün geri dönüşü dünyayı yeni bir Covid benzeri pandeminin kucağına atabilir.