Bosch, insansı robotların seri üretimine hazırlanıyor. Alman Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesinin haberine göre şirket, İngiliz girişim Humanoid ile iş birliği kapsamında Ağustos 2027'den itibaren Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Bühl fabrikasında seri üretime geçmeyi planlıyor.
Bu hamle, Bosch'un yapay zeka destekli insansı robotları ilk kez üretmesi anlamına geliyor. Başlangıçta birkaç yüz adet robot üretilmesi planlanıyor. Robotların öncelikle fabrikalarda ve lojistik alanında kullanılması planlanıyor. Uzun vadede ise sağlık hizmetleri ve ev işleri gibi alanlarda da kullanılmaları mümkün görülüyor.
Humanoid, robotları Londra'da geliştiriyor. Bosch ise sözleşmeli üretici olarak seri üretim altyapısını kuracak. Böylece şirket kendi robot platformunu geliştiren bir üretici olarak değil, teknolojiyi ölçeklenebilir bir üretime dönüştürecek sanayi ortağı olarak konumlanıyor.
Bühl'de üretilecek robotların ilk müşterileri arasında Frankonya merkezli otomotiv tedarikçisi Schaeffler'in de yer alması bekleniyor. Humanoid'in verdiği bilgilere göre şirket, makineleri kendi üretim tesislerinde kullanmak istiyor. Humanoid, hem Bosch hem de Schaeffler ile iş birliği anlaşmaları imzaladı. Her iki şirket de İngiliz girişimde ortak olarak yer alıyor.
Bosch yeni büyüme alanlarına ihtiyaç duyuyor
Bosch'un bu alandaki hamlesi, şirketin stratejik yeniden yapılanmasıyla örtüşüyor. Geleneksel otomotiv sektöründeki kârlılık krizi nedeniyle Bosch, otomasyon, yapay zeka ve insansı robot teknolojilerine daha fazla ağırlık veriyor. Şirketin o dönemdeki Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung, görevinden ayrılmasından kısa süre önce, haziran ayında robotik faaliyetlerini “milyarlarca euroluk bir işe” dönüştürme hedefini açıklamıştı.
Bosch, geleceğin robotlarının özellikle “beynini ve sinir sistemini” sağlamayı hedefliyor.
Mikroelektromekanik sistemler, bu alanda merkezi bir rol oynuyor. Bosch, kendi verilerine göre bu alanda dünya lideri konumunda. Sensörlerin, robotlara daha hassas bir dokunma duyusu kazandırması ve böylece robotların bir bardak gibi hassas nesneleri sağlam nesnelerden ayırt edebilmesi amaçlanıyor. Tahminlere göre küresel MEMS sensörleri pazarının 2030'a kadar 19,2 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
Geliştirme sürecini hızlandırmak amacıyla Bosch, Robert Bosch Robotics GmbH'yi kurdu ve Asya pazarına yönelik faaliyetlerini Bosch Robotics Center China bünyesinde bir araya getirdi. Alman girişim Neura Robotics ile yapılan iş birlikleri de dahil olmak üzere çeşitli ortaklıkların, bilişsel robotların geliştirilmesini hızlandırması hedefleniyor. Bosch, yapay zekanın eğitilmesi için dünya genelindeki 230'dan fazla kendi tesisinden elde edilen verilerden yararlanıyor.
Ana faaliyet alanındaki zorluklar
Handelsblatt'ın haberine göre; Bosch'un robotik alanındaki girişimi, şirketin derin bir kriz yaşadığı dönemde geliyor. Bosch, 2025 yılında 2009'dan bu yana ilk kez vergi sonrası zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yıl kârının yarıya inmesinin ardından 363 milyon euro zarar etti. Ciro ise yalnızca sınırlı bir artış göstererek yaklaşık 91 milyar euroya ulaştı.
Şirket, zayıf küresel ekonomi, yeni ABD gümrük vergileri ve Çinli üreticilerin artan rekabet baskısından olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda elektrikli mobilite ve hidrojenli motorlar gibi geleceğin alanları da şu ana kadar yeterli gelir sağlayamadı. Bosch'un BSH iştiraki tarafından üretilen çamaşır makineleri ve elektrikli el aletleri de dahil olmak üzere tüketici ürünleri bölümü, devam eden piyasa durgunluğundan etkileniyor.
Bu arada insansı robot pazarı henüz gelişiminin ilk aşamalarında bulunuyor. Özellikle Çin ve ABD merkezli şirketler bu teknolojinin geliştirilmesine öncülük ediyor.
Kaynak: Gazete Oksijen
