22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2024 04:30 | Son Güncelleme: 06.09.2024 04:31

Elon Musk’ın Brezilya inadı pahalıya patladı

Nvidia
Nvidia
  • Twitter, Brezilya mahkemesinin içerik kaldırma taleplerini “hukuksuz bir sansür girişimi” olarak niteleyerek reddetmiş ve ülkedeki temsilciliğini kapatacağını açıklamıştı. Bu itiraz sonucu gelen erişim engelinin ardından davayı gündemine alan Brezilya Yüksek Mahkemesi, engelleme kararını oy birliğiyle onadı. Ülkede hizmet veren ve yine Elon Musk’a ait uydu tabanlı internet servis sağlayıcı Starlink ise sürpriz bir çıkışla mahkemenin kararını uygulamayacağını ve Brezilya’daki 200 bin abonesinin Twitter’a erişmeye devam edeceğini duyurdu. Brezilya Yüksek Mahkemesi karşı hamleyle Starlink şirketinin ülkedeki banka hesaplarını dondurma kararı aldı. Sürecin Starlink’in faaliyet lisansının iptaline doğru gitmesi söz konusu.
    Ek bilgi: 2022 yılında Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk bu bedelin büyük kısmını kendi servetinden karşılamış, kalan kısmıysa yatırımcı ve bankalardan toplamıştı. Aradan geçen 2 yılda değeri yarı yarıya düşen platformda en büyük zararı gören Suudi Prensi Alwaleed bin Talal, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ve Oracle’ın kurucusu Larry Ellison oldu.
  • Yapay zeka girişimlerinin hemen hepsinde ürünleriyle yer alan Nvidia, “Blackwell” kod adlı yeni çip serisinde mevcut modellerden 2.6 kat fazla transistör olacağını açıkladı. Üretken yapay zeka modellerinde 4 kat performans vaat eden 40 bin dolar etiketli çipler Tayvanlı TSMC tarafından üretilecek.
Elon Musk
  • Avrupa’nın yarı iletken sektör birliği ESIA, Avrupa Birliği’nden sektörün önünü açacak yeni yasal düzenlemeler yapmasını talep etti. Beklentilerin başında Çin’e yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılması yer alıyor. Avrupa Birliği’nin 43 milyar euro’luk teşvik paketi içeren ilk düzenlemesi 2023 yılında hayata geçirilmişti.
  • Donanım tabanlı ilk yapay zeka asistanını 2014 yılında hayata geçiren Amazon rekabet sürecinde kaybettiği mesafeyi yeni nesil Alexa cihazlarıyla kapatmayı deneyecek. Dil modeli ve algoritma tarafında Amazon’un 4 milyar dolar yatırımla ortak olduğu “Claude” şirketinin çözümü kullanılacak. Yeni Alexa’nın ücretli abonelikle çalışacağı bildirildi.
  • Kara para aklama ve vergi kaçırma suçlarıyla Nijerya’da tutuklu bulunan kripto para borsası Binance’in yöneticisi Tigran Gambaryan sağlık sorunları sebebiyle (ikinci kez) kefaletle serbest bırakılmayı talep etti. Davacı Finansal Suçlar Komisyonu avukatlarının itirazını kabul eden mahkeme başvuruyu reddetti.
  • “Mucize zayıflama ilacı” olarak hayata geçen Ozempic’in Tip-2 diyabete yönelik olumlu etkilerinin yanı sıra yaşlanmayı da yavaşlattığı ortaya çıktı. 45 yaşın üstünde 17 bin 600 kişi üstünde yürütülen araştırmada ilacın Covid-19 da dahil olmak üzere kalp-damar sorunlarına bağlı ölüm riskini düşürdüğü belirlendi.
  • ABD/Georgia Tech Üniversitesi’nin çalışmasına göre müzik, yeni bilgiler öğrenme ve mevcut hatıraları işleme kabiliyetini artırıyor. Deney kapsamında hatıraları zaman, mekan ve his bağlamıyla kaydeden episodik hafıza üstünde 3 günlük bir çalışma yürütüldü. Sonuçlar, arka planda duygusal şarkıların çalmasının olayların hatırlanmasında belirgin derecede iyileşmeye sebep olduğunu gösterdi.